Ispanijos centrinis bankas savo naujausias prognozes paskelbė tuo metu, kai šalyje fiksuojami nauji ligos protrūkiai. Augantis užsikrėtimų mastas paskatino kitas šalis įvesti karantiną piliečiams, grįžtantiems iš Ispanijos, ir tai ženkliai pakenkė itin svarbios turizmo pramonės atsigavimui.

Ispanijos centrinio banko prognozėmis, šalies ekonomika šiais metais susitrauks 10,5–12,6 proc., atsižvelgiant į protrūkių sunkumą ir izoliavimo priemones. Nors toks prognozuojamas nuosmukis kiek mažesnis nei birželį prognozuotas 15 proc. rodiklis blogiausio scenarijaus atveju, tai vis tiek būtų vienas didžiausių susitraukimų euro zonoje.

Perspektyva, jog maždaug penktadalis Ispanijos darbo jėgos kelerius metus gali būti bedarbiais, didina spaudimą socialistui premjerui Pedrui Sanchezui, kad šis pratęstų šalies priverstinių nemokamų atostogų programą ir po rugsėjo 30 dienos, kai ši programa nustos galioti. Premjeras taip pat spaudžiamas parengti veiksmingą planą, kuris paskatintų darbo vietų kūrimą pramonėse, turinčiose daugiausia šansų atsigauti, nepaisant išliekamojo pandemijos poveikio.

Ispanijoje dar iki COVID-19 krizės buvo fiksuojamas vienas didžiausių nedarbo lygių išsivysčiusių šalių pasaulyje. Šimtai tūkstančių darbuotojų, ypač dirbančių turizmo sektoriuje, vis dar priverstinai nedirba. Pramonės lyderiai tariasi su pareigūnais dėl galimybės pratęsti programą bent jau iki gruodžio pabaigos.

Šalies centrinio banko ekonomistai perspėjo, kad išlieka tolesnio situacijos blogėjimo rizika. Jų prognozėmis, 2021 metais galima tikėtis 4,1–7,3 proc. atsigavimo, – daug mažesnio nei prognozuota anksčiau.

„Antrąjį metų pusmetį mūsų prognozė atrodo mažiau palanki, ir tai paaiškina, kodėl taip ženkliai sumažinome savo 2021 metų prognozę“, – trečiadienį per spaudos konferenciją žurnalistams sakė Ispanijos centrinio banko vyriausiasis ekonomistas Oscaras Arcė. Šių metų birželį centrinis bankas prognozavo 9,1 proc. ekonominį atsigavimą kitais metais.

Bet sudarant prognozes neatsižvelgiama į milijardus eurų subsidijų bei paskolų, kurias Ispanija ir kitos valstybės gaus iš Europos Sąjungos (ES) atsigavimo fondo ir kurios, tikėtina, turės teigiamą poveikį augimui.

Vyriausybė jau skyrė milijardus eurų padėti bendrovėms ir laikinai atleistiems darbuotojams. Ispanijos centrinis bankas prognozuoja, kad dėl didesnių išlaidų ir sumažėjusių mokestinių pajamų skolos ir bendrojo vidaus produkto (BVP) santykis šiais metais šoktelės iki 120 procentų ir išliks per aukštas mažiausiai iki 2022 metų.