Tačiau planus sujaukė blogų naujienų serija.

Didžiausias Danijos bankas atsidūrė 230 milijardų dolerių nešvarių pinigų bylos centre, jau pradėti keli kriminaliniai tyrimai ir galimos nemenkos baudos. Tačiau dabar investuotojų laukia dar daugiau blogų naujienų. Ketvirtadienį per Danijos parlamento susitikimą „Hermitage Capital Management“ įkūrėjas Billas Browderis planuoja paskelbti „naują informaciją“, susijusią su pinigų plovimo byla. Negana to, „Danske“ bankui ieškinį iškėlė ir Jungtinių Valstijų pensijų fondas.

Atsižvelgiant į situaciją, bankui teko atidėti dalį planuotų obligacijų emisijų, nes investuotojai akylai seka naujausią informaciją, kaip teigė asmuo, susipažinęs su klausimu, bet prašęs likti neįvardintas. „Danske Bank“ atstovas komentuoti atsisakė.

„Danske“ akcijos, kurios praėjusiais metais nukrito 47 proc., ketvirtadienį sumažėjo dar 3,7 proc. – kol kas bankui tai buvo blogiausia prekybos diena 2019 m. Tiek „Deutsche Bank“, tiek „RBC Capital Markets“ sumažino „Danske“ kainų prognozes ketvirtadienį paskelbtoje sektoriaus ataskaitoje apie Šiaurės šalių skolintojus.

Kaštai

Remiantis trečiadienio preliminaria kainų informacija, panašu, kad šiemet „Danske“ už obligacijas moka žymiai daugiau nei praėjusiais metais, teigia asmuo, susipažinęs su šiuo klausimu, tačiau neturintis teisės viešai pasisakyti.

Šią savaitę „Danske“ bankas pradėjo derybas su JAV ir Europos obligacijų investuotojais, siekdamas jiems parduoti nepageidaujamas pirmenybines akcijas, kurių reikia norint patenkinti Europos skolos reikalavimus. „Danske“ šiais metais ketina išleisti 40 mlrd. kronų (6,1 mlrd. dolerių) vertybiniais popieriais, kurie sudarytų maždaug pusę visų 2019 m. skolos emisijų.

Trečiadienį „Danske“ pradėjo prekiauti dviem standartinio dydžio nepageidaujamų pirmenybinių akcijų paketais (doleriais), kurių terminas yra treji ir penkeri metai, kaip teigia su emisija susipažinęs asmuo. Sakoma, kad bankas už penkerių metų trukmės obligacijas pasiūlė 285 baziniais punktais daugiau nei trečiadienio JAV iždo obligacijų palūkanos, lyginant su vos 120 bazinių punktų panašaus termino obligacijoms pernai, kol investuotojai dar nebuvo suvokę viso pinigų plovimo bylos masto.

Šią savaitę „Danske“ pripažino, kad tikisi, jog skandalas padidins banko skolinimosi kaštus. „Mes tai suprantame ir esame pasiruošę sumokėti“, – „Bloomberg“ patikino banko iždo vadovas Christofferis Mollenbachas. Jis taip pat pareiškė, kad bankas skyrė daug laiko pokalbiams su klientais ir investuotojais, siekdamas apmalšinti jų susirūpinimą dėl pinigų plovimo skandalo.

Skandalo pasekmės

Didžiąją praėjusių metų dalį investuotojai stengėsi neatsilikti nuo nuolatinio su „Danske“ susijusių blogų naujienų srauto. Prieš pat metų pabaigą bankas išleido pelno įspėjimą dėl silpnų rinkų. Pinigų plovimo byloje Danijoje bankui buvo pareikšti išankstiniai kaltinimai. Estijos policija sulaikė 10 buvusių „Danske“ darbuotojų, įtariamų sąmoningai padėjus nusikaltėliams iš Azerbaidžano ir Gruzijos išplauti pinigus.

Skandalas „Danske“ kainuos beveik pusę 2018 m. rinkos vertės. Baudų prognozės svyravo nuo mažiau nei 1 mlrd. dolerių iki daugiau kaip 8 mlrd. dolerių. „Danske“ buvo nurodyta papildomai turėti ne mažiau kaip 1,5 mlrd. dolerių vadinamojo antrojo ramsčio kapitalo, siekiant suvaldyti skandalo pasekmes, tačiau bankas tą sumą praėjusių metų pabaigoje padvigubino ir toliau kaupia perviršio buferį. Be to, jis gali remtis ir kitais rezervais, o reguliavimo institucija aiškiai nurodė, kad bankas gerai kapitalizuotas.

Belaukiant generalinio direktoriaus

Tuo tarpu investuotojai nekantrauja sužinoti, kas taps nuolatiniu banko vadovu. Thomasas Borgenas buvo atšauktas iš generalinio direktoriaus pareigų dėl savo vaidmens skandale, tačiau valdybos pageidaujamas kandidatas, turėjęs jį pakeisti, reguliavimo institucijos buvo atmestas. Generalinio direktoriaus pareigas šiuo metu laikinai eina buvęs „Danske“ Danijos bankininkystės operacijų vadovas Jesperis Nielsenas.

Didžiausias banko rūpestis – ar skandalas nepakenks pagrindinei jo veiklai, teigė Ch. Mollenbachas.

„Daugelis investuotojų mums atsakė, kad tol, kol dirba pagrindinė franšizė, baudą turėtume sugebėti įsisavinti, – teigė jis. – Tai jų išvada, nes mes patys apie baudą nieko negalime sakyti.“

Pardavimui organizuoti buvo pasamdyti „Barclays Bank Plc“, „Bank of America Merrill Lynch“, „Danske Bank AS“, „Goldman Sachs Group Inc“, „JPMorgan Chase & Co“ ir „UBS Group AG“.