Neįprastas klausimas. Besivystančių valstybių (Emerging Markets, EM) akcijų lyginamojo indekso „MSCI Emerging Markets“ indekso sudėtyje apie trečdalį svorio sudaro įvairios Kinijos įmonių akcijos, todėl Kinija, galima sakyti, yra investavimo į besiformuojančias rinkas sinonimas.

Bet tai buvo neįprastas metas. Jungtinių Valstijų ir Kinijos santykiai buvo pasiekę žemiausią tašką nuo Šaltojo karo. Prekybos karas tebesitęsė, JAV Kongresas priėmė įstatymą, grasinantį iš JAV biržų sąrašų pašalinti šimtus Kinijos įmonių, o sankcijos Kinijos bendrovėms dėl įvairių problemų, nuo žmogaus teisių aspektų iki karinių ryšių, tapo įprastu reiškiniu. Kinijos viduje priežiūros institucijos paskutinę minutę sustabdė „Ant Group Co.“ didelio kalibro pirminį viešąjį siūlymą, ir taip pradėjo precedento neturintį reguliavimą.

Tuo pat metu Pekinas stabiliai šalino kliūtis, iškylančias antrai didžiausiai pasaulyje akcijų ir obligacijų rinkai. Į Kiniją plūstelėjo neregėto masto užsienio kapitalas.

GMO klientas, pageidavęs išlikti anonimišku, buvo investavęs į Kinijai skirtus fondus ir nebenorėjo daugiau rizikų, susijusių su jos besiformuojančios rinkos fondais. Tad GMO, kurios vienas iš įkūrėjų yra garsus vertės strategiją naudojantis investuotojas Jeremy Granthamas, sukūrė klientui besiformuojančių rinkų portfelį, kuriame nebuvo nė vienos Kinijos bendrovės. Apie spalio mėnesį nedidelė investicinė įmonė sukūrė fondą, orientuotą į besivystančių rinkų, išskyrus Kiniją, turtą.

„Apie tai šia tema kalbama daug daugiau nei prieš dvejus, trejus metus, – teigia Binu George, GMO strategas, trisdešimt metų dirbantis investavimo srityje. – Šiuo metu mes esame atskyrimo stadijos pradžioje.

Tokiuose finansų centruose kaip Londonas, Niujorkas ir Pekinas investuotojai vis dažniau nusprendžia, kad