Liepą, lyginant su ankstesniu mėnesiu, Švedijos nekilnojamojo turto kainų indeksas („Nasdaq OMX Valueguard KTH“, HOX) sumažėjo 2,9 proc. , rodo duomenis renkanti informacinių paslaugų įmonė „Valueguard“.

Toks nuosmukis kelia susirūpinimą, jog tai, kas šiuo metu įvardijama kaip korekcija, gali sparčiai peraugti į griūtį su daug platesnio masto padariniais. Birželio mėnesį kainos nukrito labiausiai nuo finansinės krizės laikų.

Antradienį paskelbti duomenys siunčia ir vilties teikiančių ženklų, pavyzdžiui, padėties stabilizavimasis Stokholme, tankiausiai apgyvendintame šalies mieste. Butų kainų sostinėje antrojoje birželio pusėje pasiekė žemiausią ribą, o per pirmąsias rugpjūčio dvi savaites, palyginti su visu liepos mėnesiu, pakilo 1,4 procento. Dar per anksti teigti, ar tai susiję su įprastu atsigavimu baigiantis vasarai, ar su faktiniu tendencijos lūžiu, teigia „Valueguard“.

„Svarbu, kaip vystysis rinka, kai pasibaigus vasarai sustiprės aktyvumas, – komentuodama pranešimą teigė nekilnojamojo turto agentūra „Erik Olsson“. – Neigiama psichologija, apibūdinanti šiuo metu rinką, yra siejama ne su prastomis sąlygomis, o su nuogąstavimu, kad situacija tik blogės.“