„Padėtis Indijoje rodo, kad mes, kaip žemynas, negalime prarasti budrumo, – ketvirtadienį per vieną internetinį seminarą sakė Johnas Nkengasongas. – Jeigu tai, kas vyksta Indijoje, pasikartos ir Afrikoje, mūsų sveikatos sistemos šito neatlaikys“.

Jo įspėjimai pasigirdo tuo metu, kai praėjus daugiau kaip metams nuo pandemijos pradžios, Indijos valdžia ir ligoninės negali susitvarkyti su precedento neturinčiu Covid-19 infekcijų ir mirčių antplūdžiu.

Oficialūs duomenys ketvirtadienį rodė, kad per 24 valandas naujų atvejų skaičius išaugo iki 379 257 – vienos dienos rekordo bet kuriai šaliai. Oficialus šalies mirčių skaičius pasiekė beveik 205 tūkst.

Indija yra vakcinų gamintoja, ir ši krizė gali suduoti smūgį pasaulinėms vakcinacijos pastangoms, pažymėjo J. Nkengasongas.

„Indija gamina vakcinas, Indija gamina vaistus, bet jie yra apkrauti, – teigė jis. – Nėra abejonių, kad padėtis Indijoje smarkiai pakenkė galimybėms prognozuoti vakcinų pristatymus Afrikoje“.

Vakcinų pristatymai vėluoja 60 šalių, kuriose gyventojai skiepijami pagal COVAX iniciatyvą, skirtą skurdžiau gyvenančioms šalims, nurodo vakcinų grupė „Gavi“. Iš šių 60 šalių 38 yra Afrikoje.

„Suprantama, kad šalis, išgyvenanti tokią krizę, kokia yra ištikusi Indiją, ir gaminanti vakcinas didelei daliai pasaulio, sieks pasinaudoti vakcinomis, kad išspręstų savo pačios problemas“, – per atskirą spaudos konferenciją sakė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) regioninė direktorė Afrikai Matshidiso Moeti.

Vakcinų, tiekiamų pagal COVAX iniciatyvą, pristatymai „smarkiai priklausė“ nuo biotechnologijų ir farmacijos įmonės „Serum Institute of India“, teigė ji, todėl PSO „yra smarkiai sunerimusi dėl vėlavimų, kurie lydi vakcinų prieinamumą“.

Kongo Demokratinė Respublika šią savaitę paskelbė, jog su kitomis šalimis pasidalins 1,3 mln. „AstraZeneca“ vakcinos dozių, kurias ji gavo iš COVAX balandžio mėnesį ir kurių nesugebės panaudoti iki jų galiojimo laiko pabaigos.

„Mes liekame optimistiški, kad vakcinos bus pristatytos ir panaudotos, – teigė J. Nkengasongas. – Mes nežinome kitų šalių, kurios negalėtų panaudoti savo vakcinų, bet tai nereiškia, kad tokių šalių nėra“.

PSO įspėja dėl pandemijos paaštrėjimo Afrikoje

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėja dėl pandemijos paaštrėjimo Afrikoje.

Beveik pusėje šalių kyla didelis koronaviruso plitimo pavojus, ketvirtadienį Brazavilyje sakė PSO direktorė Afrikos regionui Matshidiso Moeti.

Indijoje ir kitose šalyse epidemiologinė padėtis smarkiai pablogėjo, tas pats gali atsitikti ir Afrikoje, pabrėžė ji. Šalys esą neturėtų atsipalaiduoti kovoje su pandemija. Gyventojai toliau turi paisyti atsargumo.

M. Moeti duomenimis, Afrikoje patvirtinta 4,5 mln. koronaviruso atvejų. 120 000 COVID-19 pacientų mirė. Palyginti su kitais regionais, pavyzdžiui, Europos ar Šiaurės ir Pietų Amerikos, Afrikoje oficialūs infekcijų skaičiai nėra dideli. Tačiau manoma, kad tikrieji rodikliai gali būti didesni.

PSO Afrikos regiono biuras įsikūręs Kongo Respublikos sostinėje Brazavilyje.