Savo pusmečio finansinio stabilumo ataskaitoje Indijos centrinis bankas (Reserve Bank of India, RBI) išsakė susirūpinimą dėl vadinamųjų „Big Tech“, pareikšdamas, jog technologijų gigantai gali tapti dominuojančiais žaidėjais finansinių paslaugų sektoriuje, o tai kelia rizikų, jog jie ilgainiui taps „per dideli žlugti“.

„Kalbant konkrečiai, auga susirūpinimas dėl vienodų bankų veiklos sąlygų, operacinių rizikų, „per daug didelis žlugti“ problemų, iššūkių, susijusių su antimonopolinėmis taisyklėmis, kibernetinio saugumo ir duomenų privatumo“, – publikuotoje ataskaitoje teigė RBI.

Nors apžvalgoje neįvardijamos konkrečios bendrovės ar valstybės, Indija pastaraisiais metais pastebi didžiulį susidomėjimą iš mokių pasaulinių technologijų žaidėjų. „Amazon.com Inc.“ ir „Alphabet Inc.“ yra vienos iš tų įmonių, kurios investuoja milijardus dolerių į mokėjimų ekosistemų kūrimą, jungdamos tūkstančių šeimos parduotuvių mažmeninius tinklus, parduodamos draudimą ir bendruosius investicinius fondus per savo programėles ir įsiskverbdamos į bankų skaitmeninės rinkos dalį.

Skaitmeninių mokėjimų apimtys išaugo iki rekordinio lygio, po to, kai „Walmart“ remiama „Phonepe“ ir „Google Pay“ užgriebė didžiąją mažmeninės rinkos dalį. pandemijai paskatinus žmones persikelti į internetinę erdvę.

Centrinio banko susirūpinimas auga kaip tik tuo metu, kai didžiausios JAV interneto įmonės priešinasi naujoms, vasarį premjero Narendra‘os Modžio vyriausybės įvestoms taisyklėms, kurios, jų teigimu, riboja privatumą ir žodžio laisvę. Banko pareigūnai pareikalavo, kad „Facebook Inc.“ ir „Twitter Inc.“ pašalintų šimtus įrašų šiais metais ir laikytųsi reguliavimo tvarkos, numatant galimą laisvės atėmimo bausmę vadovams įmonių, kurios tokios tvarkos nesilaikys.