P. Engelkės veiksmai atspindi didėjantį nerimą visoje Europoje, žemynui šią žiemą rengiantis pasitikti energijos stygių ir galbūt net elektros tiekimo nutraukimus. Akivaizdus dujotiekio „Nord Stream“ sabotažas – naujausias ženklas, rodantis, kad regionas atsidūrė kritinėje padėtyje, kai kilus konfliktui dėl karo Ukrainoje Rusija drastiškai sumažino tiekimą.

Penktadienį Prahoje vykusiame viršūnių susitikime Europos Sąjungos lyderiai nesugebėjo susitarti dėl viršutinės dujų kainos ribos, pasigirdus susirūpinimui, kad panašus žingsnis gali kelti grėsmę regiono aprūpinimui. Net 70 proc. europiečių būstų šildymui naudoja gamtines dujas ir elektrą, o drastiškai sumažėjus Rusijos tiekimui, mediena – kurią šildymui naudoja apie 40 milijonų žmonių – staiga tapo itin paklausia preke.

Medienos granulių kainos Prancūzijoje išaugo beveik dvigubai ir siekia 600 eurų už toną – esama požymių, kad šis elementariausias kuras supirkinėjamas desperatiškai. Vengrija net uždraudė medienos granulių eksportą, o Rumunija šešiems mėnesiams apribojo malkų kainas. Be to, užsisakę malkų krosnį, savo užsakymo šiuo metu turėsite laukti kelis mėnesius.