„Huawei“ Kibernetinio saugumo vertinimo centro priežiūros tarybos metinėje ataskaitoje, kurioje nagrinėjama, kaip bendrovė vykdo savo operacijas JK, pateikiama išvada, kad nerasta nieko, kas leistų pasitikėti „Huawei“ gebėjimu pagerinti kibernetinio saugumo ir programinės įrangos inžinerijos trūkumus.

Ataskaitoje rasta dar daugiau reikšmingų techninių „Huawei“ inžinerinių procesų problemų, dėl kurių kyla naujų pavojų JK telekomunikacijų tinklams. „Huawei“ nepadarė jokios reikšmingos pažangos, spręsdamas praėjusiais metais iškeltus „svarbius, susirūpinimą keliančius klausimus“, susijusius su programinės įrangos kūrimu, statydamas JK operatorius „į reikšmingai padidėjusį pavojų“. JK tinklai nėra labiau pažeidžiami nei praėjusiais metais, nes britų operatoriams suteikta techninė informacija leidžia planuoti veiksmingesnes gynybos priemones.

JK rengiasi pradėti eksploatuoti penktosios kartos mobiliuosius tinklus, o kultūros sekretorius Jeremy Wrightas šiuo metu svarsto ataskaitos rezultatus dėl telekomunikacijų tiekimo grandinės atsparumo.

Nors ketvirtadienio „Huawei“ priežiūros tarybos ataskaitoje aiškiai nurodoma, kad „nerasta nieko, kad keltų pasitikėjimą“, jog bendrovė sugebės įgyvendinti ilgalaikį saugumo rizikos valdymą, tai tėra vienas aspektas, kurį J. Wrightas išnagrinės prieš pateikdamas rekomendacijas Nacionalinei saugumo tarybai.

Kinijos bendrovė yra užėmusi didelę JK rinkos dalį. „Huawei“ yra pasirašiusi sutartis su visais keturiais JK mobiliaisiais tinklais, kad išbandytų savo 5G bevielę įrangą, šitokiu būdu dar padidindama savo dalyvavimą Didžiosios Britanijos telekomunikacijų pramonėje, kol pareigūnai svarsto, ar nederėtų jos boikotuoti.

Nors JK kritikuoja „Huawei“, šalis vis dar nepradėjo taikyti bendrovei jokių apribojimų. Taikstydamasi su „Huawei“, JK rizikuoja įsivelti į konfliktą su kai kuriais artimiausiais saugumo partneriais, įskaitant vadinamąjį „Five Eyes“ tinklą – žvalgybos informacijos dalijimosi tinklą, kurį sudaro JAV, Kanada, Australija, Naujoji Zelandija ir JK.

Jungtinių Valstijų pareigūnai savo sąjungininkus ne kartą įspėjo dėl „Huawei“ nepatikimumo. JK užsienio žvalgybos agentūros „MI6“ vadovas Alexas Youngeris JAV lobizmą atmetė.

„Huawei“ Kibernetinio saugumo vertinimo centrą finansuoja pati bendrovė, tačiau jame dirba tiek „Huawei“ darbuotojai, tiek JK Nacionalinio kibernetinio saugumo centro atstovai. Banberyje, Oksfordšyre, į šiaurės vakarus nuo Londono įsikūrusio centro valdybą sudaro maždaug 35 JK saugumo patvirtinti kibernetikos ekspertai. Centras buvo įkurtas 2010 m., siekiant užtikrinti, kad Didžiosios Britanijos vyriausybė galės susipažinti su bendrovės strategijomis ir produktais.