Estija, kadaise buvusi Sovietų Sąjungos dalimi, pastaraisiais metais demaskavo beveik 20 rusų šnipų, tarp jų – vieną aukšto rango gynybos pareigūną 2008 m., kurio veikla laikoma vienu iš rimčiausių NATO šnipinėjimo atvejų nuo šaltojo karo laikų.

Dabar 1,3 milijono gyventojų Baltijos šalyje pasklido kalbos apie tai, kad Christopheris Nolanas – „Inception“ („Pradžia“) ir „Dunkirk“ („Diunkerkas“) režisierius – į savo naująjį filmą „Tenet“ („Principas“) greta Jungtinės Karalystės ir Italijos lokacijų įtrauks ir Taliną. Apie filmo siužetą dar mažai kas žinoma, tik tiek, kad jo tema – šnipinėjimas. Filmas kino teatrus turėtų pasiekti 2020 m. liepą.

Ministras pirmininkas Juris Ratas nori, kad Estija ir jos sostinė „būtų matoma daugelį metų“, šį mėnesį žurnalistams pasakęs, kad filmo lokacijos „dar ilgai trauks turistus“.

Naujasis filmas, pasak šalies kultūros ministro, gali atnešti ne tik išaugusį susidomėjimą, bet ir uždirbti Estijai 16 milijonų eurų.

Kitos Rytų Europos valstybės taip pat žengia panašiu keliu. Lietuva tapo pagrindine lokacija filmuojant HBO miniserialą „Chernobyl“ („Černobylis“). Kroatijos uostamiestis Dubrovnikas nusifilmavo „Star Wars“ („Žvaigždžių karai“) ir tapo Septynių karalysčių sostine seriale „Game of Thrones“ („Sostų karai“).

Tačiau Dubrovnikas gali įspėti Taliną ir apie tai, kiek vargo sukelia turistaujančių serialo gerbėjų antplūdis.

Pravarti reklama

Estijos turizmo pramonei, sudarančiai apie 7 proc. šalies ekonomikos, šiuo metu reklama būtų pravarti. Išaugę alkoholio akcizai sumažino srautus iš kaimyninės Suomijos, kur alkoholis yra gerokai brangesnis.

Pastarųjų metų įvykiai siūlo pakankamai medžiagos filmui apie šnipinėjimą. Prieš penkerius metus Rusijos agentai kirto abiejų šalių sieną ir panaudojo apsvaiginančias granatas prieš vietos saugumo tarnybos pareigūną.

Jis buvo nugabentas į Maskvą ir nuteistas 15 metų kalėjimo, bet vėliau iškeistas į kitą belaisvį, panašiai kaip Steveno Spielbergo filme „Bridge of Spies“ („Šnipų tiltas“).

Ch. Nolano filmas jau dabar kelia kontroversiją. Režisierius paprašė, kad mėnesiui būtų uždarytas kelias, jungiantis didžiausią Talino priemiestį su miesto centru. J. Ratas sakė, kad susitarimas gali būti pasiektas sukeliant minimalias eismo spūstis.