Šios grupės mėgina bendromis jėgomis sužlugdyti projektus, kuriuos remia proeuropietiški politikai, tokie kaip Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, – ypač klausimais, dėl kurių pagrindinių partijų nuomonės skiriasi, teigiama Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų tarybos (UCFR) pranešime, kuris turėtų viešai publikuotas šią savaitę.

Kraštutinių dešiniųjų politinės partijos pirmą kartą gali laimėti pakankamai vietų, kurios leistų jiems – bent jau teoriškai, – suardyti ES įstatymų leidybos verslą. Ir nors tam reiktų, kad sutelktinė partijų grupė įveiktų esminius politikos skirtumus, prieš imigraciją nusistatęs Italijos vicepremjeras Matteo Salvinis jau sėkmingai bando steigti aljansus su kai kurių šalių lyderiais, įskaitant Lenkijos Jaroslawą Kaczynskį ir Vengrijos Viktorą Orbaną, siekdamas paskelbti „naująjį Europos pavasarį“.

Prognozuojamas partijų politinių pažiūrų pasiskirstymas per EP rinkimus

„Balsavimo metu gali išryškėti grupė nacionalistinių antieuropietiškų politinių partijų, kurios gina grįžimą prie „tautų, laiminčių kontrolinių vietų paketą, Europos“, rašo UCFR pranešimo autoriai. „Jų sugebėjimas paralyžiuoti sprendimų priėmimą ES centre gali prislopinti proeuropietiškų pažiūrų politikų argumentus, esą projektas yra netobulas, bet paklūstantis pertvarkoms“.

Viktoras Orbanas ir Matteo Salvini

Vadovavimas neigiant

Jeigu ultradešiniųjų grupės laimės trečdalį naujojo parlamento vietų ir jų lyderiai sugebės bendradarbiauti ES Vadovų Taryboje, jos užims tokią poziciją, kai galės trukdyti skirstant proeuropietiškus teisėkūros prioritetus tokiais klausimais kaip užsienio politika, euro zonos reformos, įstatymo viršenybė ir migracija.

Steve‘as Bannonas, JAV prezidento Donaldo Trumpo buvęs vyriausiasis politikos strategas, sukūrė Briuselyje organizaciją „Judėjimas“ (The Movement“), akinančią populistų lyderius ir partijas burtis į aljansą, kuris padėtų jiems įtvirtinti savo pozicijas Europos Parlamente. Ir nors S. Bannonas nesitiki, kad nacionalistinės partijos sudarys daugumą, jei surinktų trečdalį balsų, jis teigia, kad tokiu atveju jie galėtų „vadovauti neigdami“ ir sužlugdyti integracines politikas.

Prognozuojamas partijų politinių pažiūrų pasiskirstymas per EP rinkimus

Ultradešiniųjų blokas Parlamente, gali ne tik kaišioti pagalius į bendrą įstatymų leidybos verslą, bet ir trikdyti Europos Komisijos (EK), aukščiausiosios ES vykdomosios valdžios institucijos, pirmininko pasirinkimo procesą; kliudyti renkant Parlamento pirmininką; ir vilkinti sutarties dėl bloko trilijonų eurų vertės ilgalaikio biudžeto priėmimą.

Kodėl Europos parlamento rinkimai staiga įgauna itin didelę svarbą

Tarp kai kurių dešiniojo sparno partijų, kurios, manoma, laimės gegužę vyksiančius rinkimus, minimos M. Salvinio “League“, Marine‘os le Pen Nacionalinis sambūris „Rassemblement National“ ir Vokietijos kraštutinių dešiniųjų partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD), rodo ECFR duomenys. Situaciją apsunkina tai, kad pagrindinės partijos, tokios kaip socialdemokratai, Žalieji ir liberalai bei krikščionių demokratai, yra susiskaidžiusios ir todėl nepajėgia užsitikrinti pakankamą paramą, būtiną siekiant daugumos balsų parlamente.

„2016 metų „Brexit“ referendumo pavyzdys rodo, kad dabartiniame politiniame klimate status quo atmetimo jėgos mobilizuojasi, – rašo tyrimo autoriai. – Neatsižvelgiant į tai, ar antieuropietiškos partijos išplės savo užimamų Europos Parlamento vietų dalį ar ne, idėjų kova, kurią jos pradeda, regis, žada pakeisti Europos politinį jėgų išsidėstymą per ateinančius metus.