Nors po didžiųjų gamintojų susitarimo suvaldyti perteklių naftos kaina greitai atsigavo, 600 milijardų dolerių pasaulinė dujų rinka ir toliau kovoja su didžiuliu pertekliumi. Prekybininkai ir analitikai teigia, kad blogiausia gali laukti priešaky, kadangi mažėja paklausa ir pradeda trūkti saugyklų, o tai kai kuriose pasaulio vietose sukuria idealias sąlygas neigiamoms kainoms.

Tai tik parodo, kad pasaulio energetikos pramonė dar anaiptol nėra atsigavusi po pandemijos sukelto paklausos nuosmukio, ir pranašauja galvos skausmą visiems dujų gamintojams – tiek skalūnų laukuose Teksase, tiek Australijos Kertiso saloje. Skirtingai nuo naftos rinkos, šį kartą nematyti jokio koordinuotos reakcijos požymio, o tai reiškia, kad dujų nuosmukis gali būti gilesnis ir trukti ilgiau.

„Atsidūrėme nežinomoje teritorijoje: paklausa žema, atsargos gausios, – teigia Guy Smithas, Švedijos įmonės „Vattenfall AB“ dujų prekybos vadovas. – Artimiausiu laikotarpiu kyla reali rizika, kad Europoje bus sudarytos sąlygos neigiamoms kainoms, bet tik labai trumpą laiką.“

Gamtinės dujos, naudojamos energijai ir šilumai gaminti bei kaip chemikalų ir trąšų žaliava, jau ir šiaip tikėjosi siaubingų metų, nes švelni žiema sumažino numatytą paklausą. Tačiau situacija pasikeitė iš blogos į dar blogesnę, kai paklausai smogė pandemija, priversdama didžiuosius pirkėjus atsisakyti sutarto pristatymo. Tuo tarpu populiariausi pardavėjai dar turi sukaupę pakankamai produkcijos, ir atsargų saugyklos yra beveik užpildytos.

Kaip ir naftos nuosmukio atveju, kai balandžio mėnesį nafta kainavo minus 40 dolerių už barelį, pagrindinis veiksnys yra saugyklų trūkumas perteklinei produkcijai absorbuoti. Prekiautojai ir analitikai nurodo Europą kaip pirmąją rinką, kuri gali pasiekti krizės tašką, o tai savo ruožtu sukeltų poveikį pirkėjams ir pardavėjams nuo JAV iki Azijos.

Naftos rinka turi platų, nors ir trapų, gamintojų aljansą, vadovaujamą Saudo Arabijos ir Rusijos, kuris valdo gamybą ir gelbėja kainas, tačiau dujų rinkai trūksta koordinuoto požiūrio, todėl dabartinio pertekliaus niekas negali sulaikyti.

Pastaraisiais metais Europa, turinti didelę komunalinių paslaugų ir prekybos namų pirkėjų grupę ir lanksčią infrastruktūrą, leidžiančią tiek importuoti, tiek eksportuoti krovinius, tapo savotiška pasaulio dujų „kriaukle“, subalansuojančia klestinčią JAV produkciją ir vis daugiau energijos reikalaujančias Azijos ekonomikas, tarp kurių pirmauja Kinija.

Ši situacija gali netrukus pasikeisti, nes visoje Europoje atsargų saugyklos siekia sezono rekordą – 73 proc., lyginant su 45 proc. penkerių metų vidurkiu, kaip rodo „Gas Infrastructure Europe“ surinkti duomenys.

„Pasaulinėms dujų rinkoms didžiausią pavojų kelia Europos dujų saugyklų inventorius, – teigia Edmundas Siau, Singapūre įsikūrusios energetikos konsultacijų įmonės „FGE“ analitikas, kuris prognozuoja, kad regiono saugyklų pajėgumai savo ribas pasieks rugpjūtį. – Dujų kainos susidurs su augančiu spaudimu ir svyravimais, nes rinka palaipsniui netenka vieno iš pusiausvyros palaikymo įrankių.“

Ypač daug dėmesio skiriama vienai Europos rinkai, kuri greičiau už kitas gali tapti neigiama. Nors visi keturi pagrindiniai pasaulio indeksai artėja prie istoriškai žemiausių kainų, Jungtinės Karalystės „National Balancing Point“ yra pats silpniausias: kitos dienos sutartys neseniai sumažėjo iki maždaug 0,99 dolerio už milijoną britų šiluminių vienetų.

„Jei Europoje matysime nulio nesiekiančias dujų kainas, matysime jas ir Jungtinėje Karalystėje, – pažymi Hadrienas Collineau, „Wood Mackenzie Ltd.“ vyresnysis dujų analitikas. – Rinką riboja jos fiziniai pajėgumai, o kai saugyklos bus užpildytos, kainos gali nukristi žemiau nulio. Jungtinėje Karalystėje jau nebėra kur laikyti dujas, tuo tarpu žemyninėje Europoje vietos vis dar turime.“

Jungtinės Karalystės saugyklų pajėgumai drastiškai sumažėjo po to, kai 2017 m. buvo uždarytas „Centrica Plc“ įrenginys.

Europos kainos veikiausiai nusmuktų žemiau nulio artimiausio laikotarpio sutartyse – pvz., tos pačios dienos ar rytojaus, – tada, kai saugyklų pajėgumai žemi, o paklausa susilpnėjusi dėl švelnaus, vėjuoto oro, teigia Nickas Boyesas, suskystintų gamtinių dujų analitikas Šveicarijos komunalinių paslaugų įmonėje „Axpo Group“.

„Manau, kad didžiausia galimybė tam įvykti bus rugpjūtį arba rugsėjo pradžioje, kai paprastai stebime žemiausią paklausą ir didžiausią saugyklų užpildymą“, – sako jis.

Gamtinės dujos su neigiamomis kainomis susiduria nebe pirmą kartą. Jungtinės Karalystės NBP nukrito žemiau nulio 2006 m., po to, kai buvo atidarytas dujotiekis komerciniam importui iš Norvegijos. Pasak Jameso Hucksteppo, vadovaujančio EMEA dujų analitikams „S&P Global Platts“, tas kritimas buvo labiau susijęs su dujotiekio eksploatavimo klausimu, o ne rinkos tendencija, o ir pati rinka tuo metu nebuvo tokia pesimistiška, kokia yra šiandien.

JAV dujos, kaip skalūnų gavybos šalutinis produktas, periodiškai tampa neigiamos dėl išaugusios gamybos, atsižvelgiant į ribotus transportavimo pajėgumus tokiose vietose kaip „Waha Hub“ Vakarų Teksase.

Nors kai kuriais apskaičiavimais Europos saugyklų pajėgumai sumažės jau kitą mėnesį, „Morgan Stanley“ ir „Platts“ analitikai prognozuoja, kad saugyklos visiškai neužsipildys. Vis dėlto neigiamų kainų greičiausiai sulauksime net tuo atveju, jei pavyks išvengti rezervuarų užpildymo „iki viršaus“.

„Tam, kad tiekėjai suprastų visą situacijos rimtumą, gali prireikti trumpo neigiamų kainų laikotarpio – ir tai įvyks dar prieš užpildant saugyklas“, – pažymi Jonathanas Sternas, Oksfordo energetikos studijų instituto vyresnysis mokslo darbuotojas.

Nors praėjusį mėnesį „Bloomberg“ apklausti prekybininkai ir analitikai teigė, kad Europoje egzistuoja neigiamų dujų kainų tikimybė, dauguma prognozavo, kad šansai nedideli, nes tiekėjai greičiausiai spės sureaguoti anksčiau, nei prisipildys saugyklos.

Iš tiesų esama šiokių tokių požymių, kad tiekimas švelnėja.

JAV suskystintų gamtinių dujų pirkėjai jau atšaukė tuzinus vasarai numatytų krovinių. Tuo tarpu siuntos iš tokių šalių, kaip Malaizija, Brunėjus ir Norvegija, sumažėjo praėjusį mėnesį, kai pasaulinis SGD eksporto augimas sustabdė kelerius metus trukusią plėtrą.

Tačiau apskritai paėmus, teigia E. Siau, kol kas nebuvo pakankamo produkcijos suvaržymo, kad būtų galima subalansuoti rinką ir sustabdyti tolesnį kainų smukimą. Pvz., srautai iš pagrindinės eksportuotojos Rusijos per jos Jamalo-Europos dujotiekį gegužės pabaigoje susvyravo, tačiau šį mėnesį vėl atsigavo.

Kataro energetikos ministras praėjusį mėnesį pareiškė, kad rinkoje įvyktų kažkas „drastiškai negero“, jei šalis dėl žemų kainų nustotų pardavinėti SGD. Tuo tarpu prognozuojama, kad SGD suvartojimas šią vasarą nukris 2,7 proc. – tai būtų pirmasis sezoninis paklausos sumažėjimas nuo 2012 m., pranešime pažymėjo „Woodmac“ tyrimų direktorius Robertas Simsas.

„Manyčiau, žemesnis lygis dar kurį laiką išliks – tačiau galime ir įstrigti šioje netikusioje pusiausvyroje, kai kainos pernelyg žemos, kad uždirbtume realius pinigus, bet nepakankamai žemos, kad atrakintume didžiulę paklausos dalį, – teigia Nikosas Tsafosas, vyresnysis mokslo darbuotojas iš Strateginių ir tarptautinių studijų centro. – Kur dugnas? Jei atvirai, mes net neįsivaizduojame. Tokių kainų dar niekada neregėjome.“