Europos Komisijos pareigūnai, ES vykdomoji valdžia, praėjusių metų pabaigoje surengė išsamias derybas su Airijos valdžios institucijomis dėl to, ar „Alphabet Inc.“ priklausantis internetinės paieškos padalinys atitinka taisykles, ribojančias atskirų Europos vyriausybių teikiamas mokesčių lengvatas, pranešė asmuo, prašęs likti neidentifikuotas, nes šis reikalas yra privatus.

Persvarstymas buvo preliminarus ir nebūtinai lems kokį nors oficialų tyrimą, teigė asmuo. Pasak kito asmens, ES patikrinimas nėra neišvengiamas ir kai kurios Airijos valdžios institucijos optimistiškai tiki, kad pradinių pokalbių pakako, kad būtų išvengta išsamesnio kompanijos apmokestinimo tvarkos patikrinimo. Airijos finansų ministras Paschalis Donohoe aptarė galimą mokesčių bylą su ES konkurencijos komisare Margrethe Vestager, patvirtino vienas asmuo.

Tiek „Google“, tiek Europos Komisija komentuoti atsisakė.

Sekmadienį „The Irish Times“ pranešė, kad P. Donohoe atsisakė komentuoti bet kokį galimą „Google“ mokesčių planavimo patikrinimą.

„Su Europos Komisija palaikome labai gerus darbo santykius, ir tegul jie patys sprendžia, kokie tyrimai, jų manymu, reikalingi Europos Sąjungoje“, – pasak laikraščio pareiškė jis.

Griežtos priemonės

ES pareigūnai pastaraisiais metais ėmėsi griežtų priemonių prieš didelių pasaulinių kompanijų pastangas sumažinti savo europietiškų mokesčių naštą. M. Vestager, kuri šiuo metu siekia aukščiausio ES posto, įsakė „Apple Inc.“ grąžinti Airijai milijardus eurų ir parėmė Prancūzijos pastangas smarkiau apmokestinti internetines įmones.

„Apple“, „Google“ ir „Facebook Inc.“ savo Europos būstines yra įkūrę Airijoje, garsėjančioje žemais korporatyvinių pelno mokesčių tarifais. Airija sėkmingai pasipriešino kitų Europos valstybių pastangoms suvienodinti mokesčių apskaičiavimus visame regione. M. Vestager patikrinimai – tai dar vienas Europos Sąjungos būdas taikyti spaudimą mažų mokesčių šalims, tokioms kaip Airija, Liuksemburgas ir Nyderlandai, kurios gali nuvilioti įmones nuo kitų Europos šalių.

M. Vestager buvo pagrindinė figūra „Google“ europietiškų reguliacinių nemalonumų istorijoje: pradėjusi eiti pareigas 2014 m., ji paspartino antimonopolinį tyrimą, kurį jos pirmtakas buvo nusprendęs nutraukti. Trečią ir paskutinį kompanijos elgesio patikrinimą ji užbaigė kovo mėnesį su 1,5 milijardo eurų bauda, o po dienos pradėjo kampaniją, siekdama tapti Europos Komisijos pirmininke arba laimėti kitą aukštą ES postą.

Dar neseniai „Google“ apsiėjo be nuodugnių patikrinimų tiriant, ar kompanijos operacijos Airijoje nepažeidžia vadinamųjų ES valstybės paramos priemonių. Iki šiol griežčiausiai buvo nagrinėjama „Apple“. Bendrovė buvo įpareigota sumokėti net 13 milijardų eurų už sandorius su Airija, kuri sumažino faktinį pelno mokesčio tarifą. „Apple“ ir Airija sprendimą apskundė. ES taip pat nusitaikė į „Amazon.com Inc.“ mokesčių sandorius su Liuksemburgu.

„Google“ atvyko į Airiją 2003 metais su 100 darbuotojų. Dabar Airijoje dirba apie 7000 kompanijos darbuotojų. „Google“ Europos būstinė įsikūrusi Airijos sostinėje Dubline, o jos besiplečiantis miestelis netoli miesto pietinių dokų buvo pakrikštytas „Gugltaunu“ (angl. Googletown).

Pagal kompanijos ataskaitas, 2017 m. „Google Ireland Ltd.“ užfiksavo 1,2 milijardo eurų pelną ir 32,2 milijardų eurų pajamas. Įmonė sumokėjo 167 milijonus eurų pelno mokesčio.

Mokesčių rojus

Airija kovoja su įsitvirtinusia nuostata, kad ji yra mokesčių rojus. Prezidentas Donaldas Trumpas yra sakęs, kad Airija stengiasi pritraukti JAV įmones, ieškančias mažesnių mokesčių. 2018 metais Airijos korporatyvinių pelno mokesčių tarifas siekė vos 12,5 proc., tuo tarpu ES vidurkis – apytikriai 21,9 proc., rodo Europos Komisijos surinkti duomenys.

„Vykdydama savo įgaliojimus, susijusius su valstybės parama, Europos Komisija pastaraisiais metais surinko informaciją iš visų ES valstybių narių dėl mokesčių sprendimų nuo 2014 m., – atsakydama į klausimus pareiškė Airijos finansų ministerija. – Kol kas ji išnagrinėjo daugiau kaip 1000 sprendimų visose valstybėse narėse.“

Šių užklausų pobūdžio komentuoti nederėtų, pridūrė ministerija.