Penkias dienas truksiančiame posėdyje ES Bendrajame Teisme Liuksemburge kompanija teisėjams bandys įrodyti, kad Europos Komisija neteisėtai reikalavo pakeisti tariamai antikonkurencines sutartis su telefonų, kuriuose veikia „Android“ operacinė sistema – naudojama didžiosios daugumos regiono mobiliųjų įrenginių – kūrėjais.

„Android“ byla – vienas iš trijų sprendimų, kuriuos pateikė už konkurenciją atsakinga ES komisarė Margrethe Vestager, siekdama suvaldyti augantį Silicio slėnio dominavimą. Ji nubaudė „Alphabet Inc.“ padalinį daugiau kaip 8,2 mlrd. eurų bauda ir vis dar nagrinėja įtariamą kompanijos bandymą užvaldyti skaitmeninės reklamos rinką.

Byla „bus svarbus precedentas JAV“, kur nagrinėjami „lygiai tie patys klausimai“, teigia Tommaso Valletti, Londono Imperatoriškojo koledžo ekonomikos profesorius, kuris šioje byloje konsultavo reguliavimo institucijas kaip ES antimonopolinis ekonomistas. Nepaisant šurmulio antraštėse, jis sako, kad Silicio slėnio firmų nagrinėjimas yra pakankamai neįprastas, ir „jei komisija šią bylą pralaimės, tokių bylų gali pasitaikyti netgi dar rečiau“.

Šią savaitę svarstomos ES išvados dėl kontraktų, pagal kuriuos „Android“ telefonų gamintojai privalo naudoti „Google“ paieškos ir naršyklės programas bei kitas „Google“ paslaugas, jei nori licencijuoti „Play“ programų parduotuvę.

ES nutarė, kad tokie kontraktai yra neteisėtas suvaržymas, tačiau „Google“ teigia, kad šis sprendimas kenkia verslo modeliui, kuris jam leido nemokamai siūlyti „Android“ programinę įrangą ir užsidirbti iš reklamos. Kalifornijoje įsikūręs „Google“, kurio pajamos pernai siekė 182,5 mlrd. dolerių, išvystė milžinišką reklamjuosčių ir reklaminių vaizdo įrašų verslą – daugiausia dėl savo centrinio vaidmens „Android“ įrenginiuose.

„Iš tiesų „Android“ sukūrė daugiau pasirinkimo galimybių ir palaiko tūkstančius sėkmingų verslų Europoje ir visame pasaulyje, – prieš posėdį sakė „Google“ atstovas spaudai. – Šios bylos neparemia nei faktai, nei įstatymai.“

Posėdyje greičiausiai bus apžvelgiamas dešimtmetis, per kurį „Google“ kontraktai galėjo trukdyti iškilti potencialiems konkurentams. Komisija teigia, kad tai telefonų gamintojams neleido pardavinėti įrenginių su kitomis „Android“ versijomis, pvz., „Amazon.com Inc.“ sukurta „Fire OS Android“. „Google“ teigia, jog šios taisyklės buvo būtinos norint užtikrinti, kad „Android“ programos ir įrenginiai galėtų sklandžiai veikti kartu.

Sprendimo priėmimas gali užtrukti visus metus. Teismas greičiausiai kreips mažiau dėmesio į tai, ką „Google“ veikė nuo 2018 m., kai pradėjo vykdyti ES nurodymą atverti vartus konkurencijai. Kompanija pradėjo imti iš gamintojų licencinį mokestį, kad šie galėtų naudotis „Android“. Ji neskubėjo atsakinėti į konkurentų skundus dėl to, kad naujuose telefonuose nesiūlo plataus konkuruojančių programų pasirinkimo.

Nė vienas iš šių žingsnių nepakenkė nei „Android“, kuris veikia beveik 70 proc. Europos mobiliųjų telefonų, nei mobiliajai paieškai, kurioje „Google“ užima stabilią rinkos dalį – beveik 97 proc.

Įtvirtinta pozicija

Įtvirtinta „Google“ – ir kitų didelių technologijų platformų – pozicija apsunkino jų bandymus Europoje ginčytis, esą jos susiduria su nuolatine konkurencija ir turi nuolat diegti naujoves, kad neatsiliktų nuo varžovų.

„Android“ byla nagrinėjama tuo metu, kai konkurencijos institucijos visoje Europoje toliau zonduoja kompanijos reklamas ir naujienų operacijas. „Google“ ir jo varžovai, tokie kaip „Apple Inc.“, patiria spaudimą dėl planuojamų naujų įstatymų, kurie galėtų apriboti technologijų kompanijų veiksmus.

Nors teisminė pergalė vienoje iš trijų bylų, kurias „Google“ iškėlė prieš ES, galėtų kompaniją sustiprinti, vargu ar tai sulaikys reguliavimo institucijų puolimą. Pergalė nebent padėtų atmesti kai kurias konkrečias taisykles, dėl kurių diskutuoja įstatymų leidėjai, sakė Briuselyje įsikūrusios idėjų kalvės „Bruegel“ mokslo darbuotojas Georgios Petropoulos.

Tačiau įveikus galingą ES antimonopolinę instituciją, nukentėtų jos galimybės varžyti technologijų kompanijas ir riboti jų verslo modelius. Pirmasis išbandymas laukia lapkričio 10 d., kai teismas paskelbs sprendimą dėl ankstesnio skundo dėl ES skirtos baudos už pirkinių paieškos programą.