Praėjusio mėnesio pabaigoje Turkija primygtinai pareikalavo įrodymų, jog naftą gabenantys laivai yra apdrausti, įsigaliojus Europos Sąjungos sankcijoms Rusijai. JAV ir JK, taip pat draudimo pramonė spaudė turkus pakeisti savo taisykles.

Tačiau Turkijos transporto ministerija ketvirtadienį pareiškė, kad didelis skaičius laivų, šiuo metu laukiančių eilėje perplaukti Turkijos sąsiaurius – gyvybiškai svarbų naftos srautų iš Juodosios jūros kontrolės punktą – nereiškia, jog Ankara gali būti spaudžiama pakeisti taisykles, reikalaujančias įrodyti, jog tanklaiviai apdrausti.

Ministerija pareiškė, kad pašalins iš savo vandenų visus tanklaivius, neturinčius draudikų raštų, nors neaišku, ar tokia pozicija galėtų išlaisvinti kai kuriuos užblokuotus laivus, kad šie toliau plauktų į Viduržemio jūrą.

Dvidešimt šeši tanklaiviai iš Kazachstano, gabenantys daugiau nei 23 milijonus barelių naftos, trečiadienį negalėjo praplaukti Bosforo ir Dardanelų sąsiaurių, rodo „Bloomberg“ surinkti laivybos duomenys. Šie vandens keliai yra gyvybiškai svarbūs naftos ir kitų prekių srautams iš Juodosios jūros. Kazachstano valdžios duomenimis, įstrigusių laivų yra mažiau. Turkijos ministerija įvardijo 15 laivų.