Neseniai Pietų Korėjos pareigūnai, išsikvietę vieną Japonijos diplomatą, išsakė savo susirūpinimą dėl planuojamo „Tepco“ bendrovės, kuriai priklauso pažeistoji Fukušimos atominė elektrinė, apvalyto radioaktyvaus vandens išleidimo į vandenyną. Jie taip pat reikalauja atlikti nepriklausomus radiacijos patikrinimus Olimpinių žaidynių teritorijoje ir siūlo numatyti atskiras kavines savo šalies sportininkams, išreikšdami susirūpinimą dėl galimai užteršto maisto.

Baiminamasi, kad ginčas dėl radiacijos gali palaikyti įtampą tarp dviejų Jungtinių Valstijų sąjungininkių, tęsiantis prekybos ginčui tarp Japonijos ir Pietų Korėjos. Ilgalaikiai tarpusavio vaidai išryškino ilgalaikį nepasitikėjimą bei nesutarimus dėl Japonijos kolonijinio režimo Korėjos pusiasalyje.

Pietų Korėjos susirūpinimas dėl radiacijos prieštarauja pozicijų švelnėjimo ženklams, pastebėtiems praėjusią savaitę, minint Antrojo pasaulinio karo pabaigos metines. Japonija taip pat stengėsi įtikinti, kad jos neseniai paskelbta eksporto kontrolė nesutrukdys teisėtai prekybai su kaimyne. „JSR Corp.“, viena iš medžiagų gamintojų, kuriai taikomi apribojimai, šią savaitę gavo eksporto leidimą, pranešė vienas šaltinis, artimai susipažinęs su situacija.

Nusileisti nenorima

„Situacija nužengė taip toli, kad nė viena pusė nebegali trauktis, – sakė Hiroyukis Kishis, buvęs prekybos pareigūnas, profesorius iš Keio universiteto, Jokohamos, pridurdamas, kad ginčas greičiausiai tęsis „arba net gilės“. – Nerimauju, kad Japonija gali sureaguoti emociškai, nes Olimpinės žaidynės čia - labai svarbus renginys.“

Pietų Korėja taip pat svarsto, ar derėtų išsaugoti susitarimą su Japonija dėl dalijimosi karine informacija. Sprendimas gali būti priimtas po šią savaitę Pekine numatyto Pietų Korėjos užsienio reikalų ministrės Kang Kyung-wha susitikimo su savo kolega iš Japonijos, šiuo metu vykstant trišaliam susitikimui su Kinija.

Aukštesnio rango diplomatai iš abiejų šalių antradienį surengė konsultacijas, per kurias abi pusės paragino viena kitą užtikrinti savo piliečių saugumą, teigiama Pietų Korėjos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

„Padėtis kontroliuojama“

Problema dėl radiacijos Fukušimos „Daiichi“ branduolinėje jėgainėje, apgadintoje per 2011 m. kovo 11 d. žemės drebėjimą ir cunamį, grėsmingai temdo Olimpinių žaidynių projektą nuo pat jo pradžios. Japonijos premjeras Shinzo‘as Abe‘ė šios kampanijos metu pasinaudojo savo įtaka, per savo 2013 metų kalbą užtikrindamas Tarptautinį olimpinį komitetą, jog padėtis jėgainėje „kontroliuojama“ ir kad sostinė dėl to nenukentės.

Šiuo metu korporacija „Tokyo Electric Power Co. Holdings Inc.“ ruošiasi išleisti vandenį iš vietos saugyklų, kurios, manoma, iki 2022 metų bus užpildytos apvalytu vandeniu, skirtu pašalinti radioaktyviausius elementus. Bendrovės patarėjas pasiūlė valdomą teršalų išleidimą į Ramiojo vandenyno vakarinę dalį – įprasta praktika kituose pasaulio reaktoriuose, – nors aplinkos apsaugos grupė „Greenpeace“ ragina išlaikyti vandenį rezervuaruose.

Pietų Korėja pirmadienį, išsikvietusi vieną Japonijos diplomatą, paragino Tokiją pasidomėti tarptautinių organizacijų nuomone šiuo klausimu ir būti skaidresnį dėl savo planų.

Be to, Korėjos Sporto-olimpinis komitetas yra pasirengęs pateikti oficialų reikalavimą, kad tarptautinės organizacijos, tokios kaip „Greenpeace“, tikrintų radiacijos lygį Tokijo Olimpinių žaidynių teritorijoje, sakė Komiteto spaudos atstovas Lee Mi-jinas. Pietų Korėjos pareigūnai taip pat parengė planą numatyti atskiras kavines, skirtas išimtinai Pietų Korėjos sportininkams, taip siekdami užtikrinti, kad jie nevalgys maisto iš Fukušimos, sakė Lee Mi-jinas.

Produktai iš Fukušimos regiono tikrinami prieš siunčiant juos į prekybą ir yra plačiai prieinami Japonijos prekybos centruose. Naujausi duomenys, pateikti savanoriškos organizacijos „Safecast“, rodo, kad radiacijos lygis Tokijuje yra šiek tiek mažesni nei Seule.

Tokijo 2020 Olimpinių žaidynių organizacinis komitetas atsisakė komentuoti prašymus, gautus iš kitų šalių organizacinių komitetų.