„Sanofi“ jungiasi prie konkurentų, tokių kaip „GlaxoSmithKline Plc“, kurie aktyviai ieško naujos panacėjos, leisdamiesi gilyn į pelningą onkologijos sritį ir nusigręždami nuo ne tokių perspektyvių programų. Prancūzijos vaistų gamintojas ketvirtadienį pranešė, kad ketina paspartinti 17 programų – beveik pusė iš jų skirta vėžiui – ir atmesti daugiau nei dešimt kitų, įskaitant dvi diabetui skirtas programas. Kompanija taip pat planuoja plėstis genų terapijos srityje, interviu teigė naujasis tyrimų vadovas Johnas Reedas.

„Sanofi“ daugiausia dėmesio skiria „sritims, kur pasitikėjimas aukštas, kelias vystymuisi – aiškus ir nepramintas, reguliavimo institucijos nusiteikusios palankiai, o pirkėjai linkę bendradarbiauti“, – teigė J. Reedas, kuris paliko „Roche Holding AG“ ir prisijungė prie Paryžiuje įsikūrusios bendrovės praėjusiais metais.

Vaistų gamintojas keičia savo mokslinių tyrimų prioritetus, o tuo metu vaistai, skirti diabetui – vienai iš dažniausiai visame pasaulyje pasitaikančių rimtų ligų – galynėjasi su įtempta konkurencija, kainodaros spaudimu ir JAV įstatymų leidėjų kontrole. Dabar „Sanofi“ ir kitos pasaulinės farmacijos kompanijos, pradedant „Novartis AG“ ir baigiant „Glaxo“, nekantriai laukia stebuklingų vaistų, kurie atneštų proveržį pacientams – ir pelnui.

Pagrindinė farmacijos dėmesio sritis šiuo metu yra genų terapija, galinti išgydyti mirtinas ligas. Pasak J. Reedo, „Sanofi“ ketina į šią sritį investuoti turimo kapitalo dalį, pasinaudoti savo sukaupta vakcinų gamybos patirtimi ir ieškoti partnerystės ar įsigijimo galimybių, kad galėtų ir toliau plėstis šioje srityje.

Diabeto iššūkis

„Mes matome galimybę plėsti savo įsitraukimą šioje erdvėje, ir priėmėme vidinį sprendimą skirti jai daugiau išteklių, – teigė jis. – Ketiname dalį to atlikti organiškai, ir dalį – bendradarbiaujant.“

Tarp eksperimentinių projektų, kuriems kompanija teikia pirmenybę, yra vaistai nuo leukemijos, daugybinės mielomos, krūties vėžio, Parkinsono ligos ir hemofilijos. Tarp sustabdytų projektų – vaistai nuo nutukimo, širdies ligų ir dažniausiai pasitaikančios diabeto formos.

„Sanofi“ ir toliau skirs dėmesio diabetui ir širdies ligomis, tačiau planuoja „didesnį fokusavimąsi ir selektyvumą“, – paaiškino J. Reedas. Sustabdyti projektai reiškia, kad tose srityse sunku rasti naujų perspektyvių vaistų ir tenka investuoti pernelyg daug laiko bei pinigų, bandant įrodyti, kad jie veikia, teigė jis.

Diabetas, daugelį metų skatinęs „Sanofi“ augimą, tebėra kompanijos skaudulys, mažėjant bestselerio „Lantus“ pardavimams. Kompanijos generalinis direktorius Olivier Brandicourt'as – vienas iš didžiosios farmacijos vadovų, kurie šį mėnesį skris į Vašingtoną, kad paliudytų apie vaistų kainas, kylant susirūpinimui dėl pacientų išlaidoms insulinui. Diabeto projektų sustabdymas kelia abejonių dėl kompanijos įsipareigojimo šioje srityje, laiške klientams teigė Jean-Jacques Le Fur'as, analitikas iš „Bryan Garnier“.

Net didžiausias pasaulyje diabeto vaistų gamintojas „Novo Nordisk A/S“ perėjo į naujas teritorijas, tokias kaip nutukimas ir kepenų ligos, tuo pačiu dėdamas daugiau pastangų sukurti veiksmingą kamieninių ląstelių gydymą įvairiems sutrikimams, įskaitant Parkinsono ligą. Nors Danijos kompanija ir toliau kuria diabetui skirtus produktus, vis sunkiau šioje srityje išrasti kažką naujo.

„Sanofi“ nusiteikimas atnaujinti mokslinius tyrimus ir vystymą primena „Glaxo“ žingsnius, kai kompanija prieš kelerius metus atsitraukė nuo vėžio gydymo, bet dabar ir vėl prie jo sugrįžta. Rugsėjo mėnesį „Sanofi“ ir bendrovės partneris „Regeneron Pharmaceuticals Inc.“ gavo JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) leidimą gaminti imuninės onkologijos vaistą („Sanofi“ pirmąjį tokio tipo medikamentą), gydantį mirtiną odos vėžio formą. Šiuo gydymu bus paremta ir kitų vaistų gamyba, teigė J. Reedas.

Pražiopsota banga

Vis dėlto „Sanofi“ pripažįsta praleidusi neseniai praūžusią naujų revoliucingų vaistų nuo vėžio bangą ir atsiliekanti nuo tokių konkurentų kaip „Bristol-Myers Squibb Co.“, „Roche“ ir „AstraZeneca Plc“, kurie deda visas pajėgas kurti vaistus, padedančius imuninei sistemai kovoti su navikais.

Tačiau daugelis kolorektalinės, krūties, prostatos ir kitų vėžio rūšių pacientų į naujuosius vaistus nereaguoja, taigi „vis dar išlieka daug neišbandytų galimybių“, – teigė J. Reedas.

„Sanofi“ tikisi iki 2021 m. išlaikyti metinį 6 mlrd. eurų biudžetą moksliniams tyrimams ir plėtrai, pasitelkdama DI ir technologijas, kad sumažintų kaštus. Tarp atsisakytų projektų buvo eksperimentiniai Alzheimerio ligos ir žemės riešutų alergijos gydymo būdai, tačiau „Sanofi“ įsipareigoja ir toliau kurti vakcinas.