Europos atsargos jau dabar yra kone žemiausios per daugiau nei dešimtmetį šiuo metų laiku, ir šildymo sezonas greičiausiai prasidės esant kone žemiausioms atsargoms per penkerius metus, teigia „Citigroup Inc.“. Papildyti saugyklas nėra lengva užduotis, kai Azija intensyviai perka skystintų gamtinių dujų (SGD) krovinius, o Norvegijoje vyksta kapitaliniai infrastruktūros priežiūros darbais po pandeminių tiekimo trikdžių.

Dėl visų šių priežasčių Europa tapo dar labiau priklausoma nuo Rusijos tuo metu, kai pagrindinė žemyno tiekėja riboja srautus per savo buvusią Sovietų Sąjungos partnerę, o dabar konkurentę – Ukrainą. Todėl ar atslūgs įtampa Europos rinkoje, ir taip susidūrusioje su aukščiausiomis kainomis nuo 2008 metų, gali priklausyti nuo „Nord Stream 2“ dujotiekio, jungiančio Rusiją su Vokietija, kurio statybos vėluoja dėl JAV paskelbtų sankcijų.

„Labai daug kas priklausys nuo „Nord Stream 2“, – sakė Massimo‘as Di-Odoardo‘as, pasaulinės dujų ir SGD įmonės „Wood Mackenzie Ltd.“ viceprezidentas. – Jeigu „Nord Stream 2“ nebus paleistas ir Rusija toliau nerezervuos pajėgumų per Ukrainą, tuomet iš tikrųjų galima kainų šuolio rizika. Abejoju, ar teks susidurti su tiekimo blokavimu, bet, žinoma, šiuo metu ateinanti žiema atrodo gana įtempta.“

Priklausomybė nuo Rusijos – radikalus posūkis Europai, kuri stengiasi diversifikuoti dujų tiekimą po Krymo invazijos ir dujų tiekimo per Ukrainą nutraukimo, dėl ko kai kurios žemyno dalys buvo priverstos šalti 2006 ir 2009 metais. Keletas valstybių pasistatė SGD terminalus, tačiau sprendimas uždaryti didžiausią Europos dujų telkinį žemynui palieka vos kelias alternatyvas.

„Nord Stream 2“ (NS2)

Dujų atsargos Europoje šiuo metų laiku yra 25 proc. mažesnės nei įprastai, rodo „Gas Infrastructure Europe“ duomenys. „Nord Stream 2“ dujotiekiu į Europą gali būti perpumpuota 8 mlrd. kubinių metrų dujų tuo atveju, jeigu komerciniai srautai bus pradėti tiekti rugsėjį ir jeigu per vėlesnius du mėnesius jie bus paspartinti, sako Tomas Marzec-Manseris, vyriausiasis Europos dujų rinkos analitikas iš ICIS. Tai prilygsta maždaug 10 proc. metinių Vokietijos poreikių.

„Žmonės tikėjosi, kad Rusija rezervuos didesnius pajėgumus per Ukrainą, bet realiai taip neįvyko, – sakė Trevoras Sikorskis, konsultacinės įmonės „Energy Aspects Ltd.“ Gamtinių dujų ir perėjimo prie naujos energetikos sistemos skyriaus vadovas. – Iš dalies tai nulėmė politiniai veiksniai, Rusijai siunčiant Briuseliui žinutę, kad jai nebūtina tiekti dujas per Ukrainą.“

Povandeninė pirmosios iš dviejų „Nord Stream 2“ linijų dalis buvo užbaigta birželį, sujungus jūrinio dujotiekio atkarpas. Šiuo metu atliekami pagal sutartį reikalaujami paleidimo-derinimo darbai.

Rinkimai Vokietijoje

Kai kurie prekiautojai spėlioja, jog Rusija skubės paleisti dujotiekį iki rugsėjį vyksiančių Vokietijos rinkimų, nes baiminasi, kad aktyvus Žaliųjų judėjimas gali apsunkinti galimybes gauti leidimus, būtinus vamzdynui funkcionuoti.

Ateityje galimos ir kitos kliūtys. Rusija, kad galėtų pradėti komercinę veiklą, privalo pereiti visas patvirtinimo procedūras; be to, vis dar neaišku, ar ji galės gauti būtiną specialų verifikavimą ir atestaciją.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel liepos 15 dieną vyksta į Jungtines Valstijas, ir „Nord Stream 2“ yra viena iš temų, kurias ji planuoja aptarti su JAV prezidento Joe Bideno administracija.

„Jeigu NS2 nebus įgyvendintas, pasaulinė rinka taps ankštesnė, – sakė T. Marzec-Manseris. – Akivaizdu, kad „Gazprom“ turi galimybių didinti tiekimo apimtis, rezervuoti papildomus pajėgumus per Ukrainą. Bet kokiu mastu ji bus nusiteikusi pasinaudoti šia galimybe, nėra aišku.“

SGD kroviniai

Kol kas tiekimas yra ribotas, nes Azija naudoja SGD partijas, kad patenkintų išaugusią paklausą daugelyje šalių nuo Kinijos iki Indijos. Dujų srautai iš SGD terminalų Šiaurės Vakarų Europoje smuko iki žemiausio lygio nuo sausio mėnesio, ir pagal numatytus grafikus tik trys kroviniai turėtų atvykti iki mėnesio pabaigos, rodo „Bloomberg“ duomenys.

„Mes šiuo metu atsidūrę ties įtempta pasiūlos-paklausos pusiausvyros riba, jeigu ši įtampa nenuslūgs ir jeigu ateinanti žiema bus šalta, galime sulaukti įdomių kainų“, – per praėjusią savaitę vykusį renginį kalbėjo Vokietijos įmonės „Uniper AG“ vyriausiasis komercinės veiklos pareigūnas Niekas den Hollanderis.

„Nord Stream 2“ turi milžinišką įtaką trumpuoju laikotarpiu, nes ES saugyklose atsargų kiekiai siekia istorines žemumas, – sako Sarah Behbehani, buvusi SGD prekybos vadovė, kuri šiuo metu eina Dubajuje veikiančios „BEnergy Solutions DMCC“ vykdomosios direktorės pareigas. – Jeigu mūsų atsargų lygis būtų didesnis, prekiautojai nekreiptų tokio didelio dėmesio į šį projektą.“