Ispanijos premjeras Pedras Sanchezas pranešė planuojantis paskelbti apie priemonių švelninimą po antradienį vyksiančio ministrų kabineto posėdžio. Prancūzija ruošiasi sušvelninti savo apribojimus po gegužės 11 dienos.

Italija – pirmasis protrūkio žemyne epicentras – greitu metu leis žmonėms palikti savo namus pirmą kartą per kelias savaites, prisijungdama prie kitų ribojimus švelninančių šalių, įskaitant Vokietiją, Austriją ir Nyderlandus. Šveicarija pirmadienį leido grupei mažmenininkų, taip pat tatuiruočių studijoms atverti duris lankytojams, ir šveicarai plūste užplūdo sodininkystės parduotuves, kad galėtų suspėti į pavasario sėjos „traukinį“.

Lenkija gegužės 4 d., pirmadienį, ketina atidaryti viešbučius ir prekybos centru su tam tikrais apribojimais.

Europos lyderiai siekia atverti savo ekonomikas po karantino, dėl kurio buvo uždarytos gamyklos, sustabdytos kelionės, milijonai žmonių priverstinai įstrigo savo namuose. Tokie padariniai kursto kalbas apie atstatymo pastangas, prilygstančias atsigavimo mastui po Antrojo pasaulinio karo.

Bet protrūkis jau nusinešęs per 110 000 gyvybių žemyne, verčia politikos formuotojus būti atsargius priimant sprendimus, kurie keltų riziką gyvybėms darbo vietų išsaugojimo sąskaita.


Švelninti apribojimus nuspręsta, sumažėjus naujų užsikrėtimų atvejų skaičiui. Pirmadienį infekcijų skaičius Ispanijoje padaugėjo mažiau nei 2000 jau antrą dieną iš eilės, o Vokietija tokį lygį pasiekė jau trečią iš eilės dieną. Prancūzijoje naujų atvejų skaičius augo, bet Italija pranešė apie 1 739 infekcijas, žemiausią savo paros rodiklį per septynias savaites.

Bendra tendencija rodo, kad viruso plitimas mažėja, – per spaudos konferenciją Romoje sakė Silvijus Brusaferro‘as, Italijos visuomenės sveikatos instituto vadovas. – Duomenys mus įtikina, kad ribojimo priemonės pasiteisino, bet kartu perspėja, kad kai pradėsime švelninti karantiną, privalome kruopščiai tikrinti naujų atvejų skaičius ir stebėti visus kitus veiksnius.“

Nors kitos Europos valstybės tik pradeda švelninti suvaržymus, Austrija buvo viena iš pirmųjų, žengusių pro vartus, – ji jau prieš porą savaičių leido mažesnėms krautuvėlėms ir namų apyvokos prekių parduotuvėms vėl atverti duris. Dėl to nepadaugėjo naujų užsikrėtimų, kurių skaičius jau devynias dienas iš eilės siekia mažiau nei 100. Šalies kancleris Sebastianas Kruzas pareiškė, kad ekonomikos atsivėrimas bus tęsiamas, bet priminė austrams, kad pavojus dar nepraėjęs. Austrija jau išmokėjo per 14 mlrd. eurų (15,2 mlrd. JAV dolerių), įskaitant maždaug 1,1 mln. darbuotojų, arba apie ketvirtadalio visos darbo jėgos, atlyginimų subsidijavimą.

„Mes turime ir toliau kovoti su koronaviruso plitimu ir tuo pačiu metu atnaujinti ekonominę veiklą, – kalbėjo jis per televiziją minint 75-ąsias Austrijos atkūrimo po Antrojo pasaulinio karo metines. – Net jeigu situacija mūsų šalyje atrodo gera, negalime atmesti antrosios infekcijų bangos galimybės.“

Portugalija ruošiasi atverti dalį savo veiklų, bet gyventojai, besinaudojantys viešojo transporto paslaugomis ar lankantys mokyklas, turės dėvėti kaukes, o restoranams teks sumažinti savo sėdimų vietų skaičių, pranešė Portugalijos premjeras Antonijus Costa.

Veido kaukės tampa savotišku kovos prieš ligą totemu. Jos suteikia žmonėms tam tikrą nusiraminimą ir kartu veikia kaip vizualus priminimas: likite budrūs.

„Didžiausias pavojus“ yra tas, kad žmonėms atrodo, jog blogiausia jau praėjo, sako Vokietijos ekonomikos ministras Peteris Altmaieris. „Mes džiaugiamės akivaizdžiu infekcijų mažėjimu, bet priemonių sušvelninimas, prasidėjęs pastarosiomis dienomis, dar gali neturėti jokio poveikio, – „Deutschlandfunk“ radijui sakė P. Altmaieris. – Todėl rekomenduoju visiems ir toliau būti labai labai atsargiems, kad mums nereikėtų atšaukti švelninimo.“

Europos pokarantininis žemėlapis

Italija

Gegužės 4 d.: bus atnaujinta veikla statybos, gamybos sektoriuose

Gegužės 18 d.: atsidarys mažmenininkų parduotuvės, muziejai

Birželio 1 d.: galbūt atsidarys barai, restoranai, kirpyklos

Mokyklos liks uždarytos iki rugsėjo.

Ispanija

Balandžio 26 d.: vaikams leista išeiti iš namų.

Balandžio 28 d.: premjeras Pedras Sanchezas paskelbs artimiausius švelninimo priemonių plano žingsnius.

Gegužės 3 d.: žmonėms bus leista pasivaikščioti ir mankštintis.

Vokietija

Balandžio 20 d.: smulkioms krautuvėms, namų apyvokos prekių parduotuvėms ir automobilių salonams leista atsidaryti.

Balandžio 30 d.: Angela Merkel ir žemių premjerai peržiūrės karantino priemones.

Gegužės 4 d.: bus atidaryta dalis mokyklų, lankytojams duris atvers kirpyklos.

Po rugpjūčio 31 dienos: gali būti leista rengti didelio masto renginius, tokius kaip futbolo rungtynės, koncertai ir festivaliai.

Prancūzija

Gegužės 11 d.: oficialiai prasidės palaipsnis karantino nutraukimas.

Balandžio 28 d.: premjeras Edouardas Philippe‘as pristatys planą Nacionalinei Asamblėjai.

Šveicarija

Balandžio 27 d.: atidarytos kirpyklos, sodininkų centrai, „Pasidaryk pats“ parduotuvės ir tatuiruotės studijos.

Gegužės 11 d.: bus atidaryta dalis mokyklų, dalis mažmeninių parduotuvių.

Birželio 8 d.: vėl atsidarys vidurinės mokyklos, muziejai ir bibliotekos.

Austrija

Balandžio 14 d.: atidarytos smulkios krautuvės, namų apyvokos reikmenų bei sodininkystės parduotuvės.

Gegužės 2 d.: bus atidarytos didesnės parduotuvės, taip pat kai kurios paslaugas teikiančios įmonės, pavyzdžiui, kirpyklos.

Gegužės 15 d.: atsivers religinių apeigų vietos, restoranai ir viešbučiai.

Gegužės 18 d.: dauguma studentų, atskiromis grupėmis, galės grįžti prie studijų.

Nyderlandai

Gegužės 11 d.: bus atidarytos dalis pradinių mokyklų, paaugliai galės atnaujinti grupinius sporto užsiėmimus, laikydamiesi tam tikrų sąlygų.

Nuo birželio 2 dienos: kitos mokyklos bei universitetai turėtų ruoštis atsidaryti.

Rugsėjo 1 d.: galės būti rengiami didelio masto renginiai, įskaitant profesionalaus futbolo rungtynes ir muzikos festivalius.