Kinija šiuo metu susiduria su dar didesniu iššūkiu, kaip padidinti savo rinkos patrauklumą“, - teigiama metinėje Rūmų ataskaitoje. Europos prekybos rūmai atstovauja daugiau nei 1 700 įmonių, turinčių verslo ryšių su Kinija. Dėl pandemijos bendrovės pirmenybę teikia gebėjimui greitai atsigauti ir tiekimo grandinių diversifikavimui, ir „tai gali būti bloga žinia Kinijos ekonominiams interesams, nebent šalis taip pat prisitaikytų prie besiklostančios situacijos.“

Verslo aplinka per pastaruosius metus pagerėjo, Kinija tęsiant reguliavimo reformas ir atsiveriant, nors ir nedideliais bei palaipsniui spartėjančiais tempais, teigiama ataskaitoje. Apie 49 proc. iš 626 respondentų pareiškė, kad vykdyti verslo operacijas Kinijoje per pastaruosius metus tapo sudėtingiau; 2019 metų apklausoje tokią nuomonę išsakė 53 proc. respondentų.

„Nors Europos verslo bendruomenės vis dar palankiai vertinami, tokie pavieniai reguliavimo aplinkos patobulinimai, fiksuoti 2019 metais, iki šiol nėra pakankami dabartiniams iššūkiams neutralizuoti, - teigiama ataskaitoje. – Reformos dabartinėmis aplinkybėmis vertinamos kaip dar nenuoseklesnės.“

Apklausa buvo atlikta šių metų vasarį, kai dar buvo neaišku, kokį mastą įgaus koronaviruso protrūkis ir kokios žalos jis pridarys. Tuo metu didžiausias susirūpinimas buvo lėtėjanti ekonomika.

Tiekimo trapumas

Nuo tada Kinijos ekonomika ženkliai smunka. Pirmąjį metų ketvirtį šalies ūkis susitraukė pirmą kartą nuo 1992 metų, kai pradėta rinkti oficialius duomenis. Naujausiomis prognozėmis, ekonominis augimas atsinaujins per einamąjį trijų mėnesių laikotarpį, tačiau šaliai teks įveikti tiek vidaus, tiek pasaulinius sunkumus, nes mažmeniniai pardavimai toliau traukiasi, o pasaulinė recesija veikiausiai pakenks eksporto paklausai.

„Nors Kinijos ekonomika šiuo metu stojasi ant savo kojų, bendrovės vis dar susiduria su trikdžiais pirminėje tiekimo grandinėje, tuo tarpu paklausa mažėja, – teigiama ataskaitoje. – Itin veiksmingų pasaulinių tiekimo grandinių trapumas išryškėja, kai protrūkių bangos kerta vienai po kitos ekonomikoms.“

Tarp kitų rimtų kliūčių būsimai prekybai Kinijoje Europos verslovės mini Jungtinių Valstijų ir Kinijos prekybos karą, pasaulinį ekonominį sulėtėjimą ir kylančias darbo jėgos sąnaudas.

Pasiekta tam tikros pažangos stengiantis atverti rinkas ir įgyvendinti reformas, bet norint sukurti atviras, sąžiningas ir konkurencingas sąlygas, būtinos didesnio masto ir svarbos reformos.

Valstybinės įmonės 2020 metais greičiausiai ir toliau naudosis galimybėmis privataus sektoriaus sąskaita, o pandemijos sąlygomis situacija, tikėtina, tik pablogės.

Tačiau kol kas nepastebima, kad ryšiai su Europos įmonėmis būtų nutraukiami; 89 proc. respondentų nesvarsto galimybės perkelti dabartines ar planuojamas investicijas Kinijoje į kitas rinkas.