„CF Industries Holdings Inc.“ trečiadienį pranešė, kad dėl aukštų gamtinių dujų kainų sustabdo Bilingemo ir Inso gamybinių kompleksų veiklą, nepatikslindamas, kada gamyba bus atnaujinta.

Sprendimas priimtas tuo metu, kai Europa susiduria su ekstremaliu energijos tiekimo trūkumu, o dujų ir elektros kainos diena po dienos muša rekordus. Žemynas nebespėja papildyti saugyklų prieš prasidedant žiemai, nes srautai iš pagrindinių tiekėjų, Rusijos ir Norvegijos, išlieka riboti. Taip pat vyksta kova dėl suskystintų gamtinių dujų siuntų, mat Azija aktyviai supirkinėja krovinius, kad patenkintų savo pačios poreikius.

Krizė gali turėti rimtų ekonominių padarinių. Pasak „Goldman Sachs Group Inc.“, nevaldomai kylančios kainos padidina elektros energijos tiekimo nutraukimo riziką šią žiemą. Dėl elektros tiekimo sutrikimų energijos kainos tikriausiai dar labiau išaugtų, o tai pakurstytų susirūpinimą dėl infliacijos ir dar padidintų sąnaudas, kurias įmonės jau dabar vos patempia dėl brangstančių žaliavų.

„CF“ ėmėsi kol kas drastiškiausių veiksmų iš visų regiono gamintojų, tačiau kiti taip pat perspėja apie galimą smūgį.

Aukštos energijos kainos sukuria „infliacinį spaudimą visoms kitoms išlaidoms“, kurios galiausiai bus perkeltos vartotojams, teigė šiaurės Prancūzijoje įsikūrusios maisto perdirbimo įmonės „Roquette Freres SA“ vyresnysis pagrindinių ingredientų viceprezidentas Pascalis Leroy. O didžiausias Prancūzijos cukraus gamintojas „Tereos“ perspėjo, kad brangstančios gamtinės dujos „smarkiai“ padidino įmonės gamybos sąnaudas.

Europos energijos rinkos – naujausias pavyzdys, kaip išsipūtusios žaliavų kainos veikia pasaulio ekonomiką. Sumažėjęs visų prekių – nuo aliuminio iki grūdų – tiekimas pakurstė susirūpinimą dėl ilgalaikės infliacijos. Didesnės namų šildymo išlaidos plonina vartotojų pinigines tuo metu, kai jie jau ir taip moka brangiau už maisto prekes, o daugelis vis dar patiria ekonominį nuosmukį dėl pandemijos.

Etaloninės gamtinių dujų kainos Europoje ir Jungtinėje Karalystėje šiemet išaugo trigubai. Krizė sustiprėjo trečiadienį po to, kai gaisras suniokojo pagrindinį elektros kabelį, jungiantį Didžiąją Britaniją su jos pagrindine elektros tiekėja Prancūzija, o tai padidino dujų poreikį elektros gamybai Jungtinėje Karalystėje.

Pasak „Bloomberg Intelligence“ analitikės Alexis Maxwell, uždariusi šias gamyklas, kurios daugiausia gamina amonio salietrą, kompanija praras dalį gamybos apimties. Poveikis greičiausiai bus didesnis pasaulinėms trąšų kainoms, nes didėja susirūpinimas, kad kiti gamintojai paseks „CF“ pavyzdžiu, sakė ji.

„Rinka interpretuos, kad ir kiti Europos gamintojai gali užsidaryti, tad dėl pasiūlos trūkumo azoto kainos ir toliau augs“, – paaiškino A. Maxwell.

Trąšų kainos jau ir taip aukštos, o tai padidina išlaidas ūkininkams, kurie moka daugiau už viską – nuo žemės ir sėklų iki įrangos. Didesnės gamybos išlaidos gali reikšti, jog sulauksime dar sunkesnės maisto infliacijos.

„Nenustebsime, jei artimiausiomis dienomis visoje Europoje užsidarys dar daugiau azoto ir chemikalų gamyklų, kol dujų kainos nesumažės“, – ataskaitoje teigė „BMO Capital Markets“ analitikas Joelis Jacksonas.