Praėjusiais metais nustatyta apie 330 tūkst. neteisėtų sienos kirtimų į ES – tai didžiausias skaičius nuo 2016 metų ir 64 proc. didesnis nei 2021 metais, skelbia Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra „Frontex“.

Briuselyje susirinkę ES vadovai  turi aptarti migracijos padėtį, kad po daugelį metų trukusių nesutarimų galėtų pradėti rengti kompleksines priemones, skirtas veiksmingiau kontroliuoti bloko sienas. Šį klausimą apsunkina tai, kad pernai į ES atvyko milijonai pabėgėlių iš Ukrainos.

„Turime aptarti migracijos instrumentalizavimą, – prieš aukščiausiojo lygio susitikimą Briuselyje žurnalistams sakė Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas. – Europos atžvilgiu priešiškai nusiteikusios šalys supranta, kad migracija yra mūsų silpnoji pusė, ir naudoja migraciją kaip priemonę mums susilpninti.“

ES jau anksčiau įvardijo kaltininkėmis tiek Rusiją, tiek Baltarusiją, kurios, kviesdamos migrantus iš Artimųjų Rytų ir Afrikos ir siekdamos juos perkelti per sieną į ES, kursto krizes. ES taip pat teigė, kad Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka surežisavo migracinę krizę ES pasienyje, taip keršydamas už sankcijas, kurias blokas įvedė dėl jo susidorojimo su opozicijos protestais 2020 metais.

Išorės siena

Europos Komisija (EK), ES vykdomoji institucija, siūlo bendrais resursais stiprinti išorės sieną, atnaujinti prieglobsčio prašytojų grąžinimo procedūras, spręsti antrinio judėjimo bloko viduje problemą ir kartu su partneriais tobulinti asmenų grąžinimo į jų kilmės šalį tvarką, teigiama sausio mėnesį valstybėms narėms išsiųstame Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen laiške.