Didėjant dujų ir elektros kainoms, šalims, nuo Jungtinės Karalystės iki Vokietijos, teks tikėtis švelnių oro temperatūrų, kad galėtų išgyventi šildymo sezoną. Europai trūksta dujų ir anglies ir, jeigu nepasiseks, gali išsipildyti blogiausias scenarijus: plačiai paplitę elektros energijos tiekimo sutrikimai, dėl kurių teks uždaryti įmones ir gamyklas.

Beprecedentė energetikos krizė bręsta ne vienus metus, Europai tampant vis daugiau priklausomai nuo nepastovių energijos šaltinių, tokių kaip vėjas ir saulė, o investicijoms į iškastinį kurą mažėjant. Aplinkos apsaugos politika taip pat privertė kai kurias šalis uždaryti savo anglių ir atominių elektrinių parkus, todėl sumažėjo elektrinių, galinčių atstoti atsarginį šaltinį, kai trūksta elektros energijos.

„Jei nesiimsime skubių veiksmų ir nesistengsime užpildyti kiekvieno saugyklos centimetro, gali susidaryti išties bjauri situacija, – sakė Marco‘as Alvbera, Italijos energetikos infrastruktūros bendrovės „Snam SpA“ vykdomasis direktorius. – Galime išgyventi savaitę be elektros, bet be dujų neišgyvensime.“

Energijos paklausa didėja visur, nuo JAV iki Europos ir Azijos, nes ekonomikos atsigauna po pasaulinės pandemijos, o tai skatina pramonės veiklą ir kelia susirūpinimą dėl infliacijos. Europoje kainos tokios aukštos, jog dvi pagrindinės trąšų gamintojos paskelbė uždarančios gamybos įmones arba apribojančios gamybą regione.

Ir tai ne tik verslovių galvos skausmas. Vyriausybės taip pat nerimauja dėl smūgio namų ūkiams, kurie ir taip susiduria su didesnėmis išlaidomis už viską, pradedant maistu ir baigiant transportu. Elektros ir dujų kainoms diena iš dienos mušant rekordus, Ispanija, Italija, Graikija ir Prancūzija imasi priemonių, kad apsaugotų vartotojus nuo infliacijos.

„Vartotojams tai kainuos brangiai, kaip ir dideliems energijos vartotojams, – „Bloomberg TV“ interviu sakė Dermotas Nolanas, buvęs Jungtinės Karalystės reguliuotojo „Ofgem“ vykdomasis direktorius. – Elektros ir dujų kainos namų ūkiams bus didesnės, nei visi norėtų, ir maždaug dvylika metų jos bus didesnės nei buvo.“

Europos dujų kainos per šiuos metus padidėjo daugiau nei tris kartus, nes pagrindinė tiekėja, Rusija, riboja papildomą dujų tiekimą, kurio žemynui reikia, kad papildytų po šaltos praėjusių metų žiemos išsekusias savo saugyklas. Sunku užsitikrinti alternatyvų tiekimą, nes Šiaurės jūros telkiniuose po pandemijos sukeltų vėlavimų atliekama intensyvi techninė priežiūra, o Azija graibsto suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) krovinius, kad patenkintų ten didėjančią paklausą.

Aukštesnės dujų kainos padidino elektros energijos gamybos sąnaudas, nes atsinaujinančiųjų energijos šaltinių naudojimas nusilpo. Mažas vėjo greitis privertė Europos komunalines paslaugas teikiančias įmones deginti brangią anglį, taip išeikvojant nešvariausio iškastinio kuro atsargas. Energetikos politika taip pat atliko savo vaidmenį, taršos kainai Europos Sąjungoje šiais metais išaugus daugiau kaip 80 procentų.

„Dujų trūksta, anglių trūksta, o atsinaujinančiųjų energijos išteklių naudojimas nėra labai sėkmingas, todėl dabar atsidūrėme tokioje beprotiškoje situacijoje“, – sakė Dale‘as Hazeltonas iš cheminių medžiagų įmonės „Wood Mackenzie Ltd.“, kuruojantis šilumos gamyboje naudojamų anglių sritį. – Anglių bendrovės tiesiog neturi atsargų, jos negali gauti įrangos, o gamintojai nelabai nori investuoti.“

Europos dujų atsargos šiuo metų laiku siekia žemiausią lygį per daugiau nei dešimtmetį. Anot bendrovės „Gazprom PJSC“ generalinio direktoriaus Aleksejus Millerio, maždaug po mėnesio Europa pradės žiemoti visiškai nepapildžiusi savo atsargų. Rusijos dujų milžinė siekia pradėti eksploatuoti savo prieštaringai vertinamą dujotiekį „Nord Stream 2“.

Europai dabar reikia palankių orų. Nors meteorologai teigia, kad mažai tikėtina, jog spalį temperatūra nukris žemiau normos, prognozės visada gali keistis. Praėjusiais metais panašios orų prognozės nepasitvirtino, – dėl žemos temperatūros sausio mėnesį SGD kainos Azijoje pasiekė rekordines aukštumas.

„Panaši situacija gali pasikartoti, – sakė Oganas Kose‘ė, įmonės „Accenture“ vykdomasis direktorius. – Jeigu žiema Azijoje ir Europoje bus labai šalta, gali būti, kad sulauksime beprotiško dujų kainų šuolio.“

2018 metais energijos prekiautojus nustebino gilus atšalimas, pavadintas „žvėrimi iš Rytų“. Šiais metais taip pat yra tikimybė, kad ir vėl susidarys „La Nina“ orų modelis. Nors toks reiškinys gali nulemti šiltus orus Europoje, Azijoje dėl jo oro temperatūra paprastai krinta žemyn.

JAV klimato prognozių centro teigimu, yra 66 proc. tikimybė, jog „La Nina“ modelis sugrįš maždaug nuo lapkričio-sausio mėnesio. Tai gali paaštrinti kovą dėl SGD krovinių, nes pirkėjai daugelyje šalių, nuo Japonijos iki Indijos, pradės paniškai pirkti, baimindamiesi konkurencijos su Europa.

„Deja, orai veikia taip, kad kai šalta, tai šalta: šalta JAV, šalta Europoje, o tada šalta Azijoje“, – sakė „Snap“ vadovas M. Alvera, kuris daug vilčių sieja su vandeniliu, kaip žaliosios energijos rinkų ateitimi.

Europai teks mažinti paklausą, jei žiema bus šalta, teigė „Goldman Sachs Group Inc.“, prognozuodamas, kad regionui gresia elektros energijos tiekimo sutrikimai. Jau dabar pastebimi įtampos požymiai: „CF Industries Holdings Inc.“ uždarė dvi trąšų gamyklas Jungtinėje Karalystėje, o „Yara International ASA“ iki kitos savaitės bus sumažinusi amoniako gamybos pajėgumus 40 procentų.

Gamybos sustabdymas taip pat gali paveikti maisto tiekimo grandinę, kurioje trąšų gamybos šalutinis produktas naudojamas visuose sektoriuose, nuo mėsos perdirbimo iki alaus. Cukraus ir krakmolo pramonė taip pat nukentėjo: Prancūzijos bendrovės „Tereos SCA“ ir „Roquette Freres SA“ įspėja apie didesnes energijos sąnaudas.

Ir tuo viskas nesibaigia. Anot didžiausios vario gamintojos Europoje „Aurubis AG“, didesnės kainos mažins maržas ir toliau, likusią metų dalį. Netgi chemijos pramonės milžinė BASF SE, gaminanti didžiąją dalį savo energijos, pripažino, kad jai nepavyko visiškai išvengti rekordinių elektros energijos kainų poveikio.

Mažai tikėtina, kad tiekimas artimiausiu metu žymiai pagerės. Rusija pati išgyvena energetikos krizę, o „Gazprom“ papildomus gamybos pajėgumus nukreipia vidaus atsargoms sukaupti. Kainos gali išlikti aukštos net ir tuo atveju, jei Europoje žiema bus švelni, sakė energetikos konsultacinės įmonės „Rystad Energy AS“ analitikas Fabianas Ronningenas.

„Gamtinių dujų kainoms Europoje jau pasiekus rekordines aukštumas prieš didėjančią žiemos paklausą, kainos artimiausiais mėnesiais gali dar labiau pakilti, – sakė Staceys Morris, indeksų teikėjo „Alerian“ mokslinių tyrimų direktorė Dalase. Yra galimybė, kad situacija gali pablogėti.“