Spalį Europos Komisija atmetė Italijos 2019 metų biudžeto projektą, įpareigojusi Romą per tris savaites, tai yra iki šio antradienio, pristatyti naują biudžetą, pakoregavus išlaidų planus. Jei ES šalis nesilaiko ES biudžeto reikalavimų, jai gali būti taikomos sankcijos, tačiau iki šiol nei vienai euro zonos šaliai nebuvo taikyta tokio pobūdžio priemonė.

Vis dėlto Italijos administracijai nepaisant įsipareigojimo mažinti deficitą bei valstybės skolą ir jai atkakliai laikantis savo planų didinti išlaidas išmokoms, mažinti mokesčius ir trumpinti pensinį amžių, ES vykdomoji institucija neturi iš ko rinktis, teigia pareigūnai.

Europos Sąjunga negali sutikti su Italijos planais 2019 m. biudžeto projekte padidinti deficitą iki 2,4 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), vietoj ankstesnės vyriausybės nustatyto 0,8 proc. deficito. Kai kurie pareigūnai čia net įžvelgia sąmoningą provokaciją. ES narės jau dabar daro spaudimą blokui, ragindamos ginti biudžeto taisykles, kurios pastaraisiais metais kaip reta buvo laužomos.

„Kitas etapas“

„Europos Komisijai bus labai sunku išvengti antrojo etapo, nes Italijai nesiėmus atitinkamų priemonių, nukentėtų fiskalinių taisyklių patikimumas, - teigė vienas iš „Teneo Intelligence prezidentų Wolfgango‘as Piccolis. Nereaguoti – nėra pasirinkimas“.

Rinkos šioje situacijoje taip pat nepadeda, Italijos obligacijos išlieka stabilios nuo spalio 23 dienos, kai Europos Komisija priėmė pirminį sprendimą dėl Italijos biudžeto.

„Jeigu Komisija tikėjosi, kad rinka ir tarptautinių reitingų agentūros atliks jos darbą, taip neatsitiko“, - pažymėjo W. Piccolis.

Kaip sekmadienį skelbė „La Reppublica“, Italijos finansų ministras Giovannis Tria svarsto sumažinti Italijos ūkio kitų metų augimo prognozę nuo 1,5 iki 1 proc. Pačios Europos Komisijos prognozėmis, Italijos ekonomika per kitais metais augs 1,2 proc. Tačiau, kaip pabrėžia laikraštis, Italijos vyriausybė žada laikytis 2,4 proc. 2019 m. biudžeto deficito rodiklio, sukėlusio daug diskusijų.

Biudžeto blokavimas

Italija, išprovokuota, gali sukelti problemų Europos Sąjungai ir kitose srityse. Italijos vicepremjeras ir vidaus reikalų ministras, kraštutinės dešinės partijos „Lyga“ lyderis Matteo Salvinis sekmadienį pagrasino blokuoti ES biudžetus ir politikas, jeigu šalies partnerės ir toliau tyčiosis iš italų „nepadėdamos šaliai išspręsti migrantų, plūstančių per Viduržemio jūrą, klausimo“.

Jeigu Italija nedarys jokių nuolaidų, Komisija greičiausiai lapkričio 21 d. iškels klausimą dėl šalies finansų įvertinimo, kuris, manoma, turėtų būtų užbaigtas pavasarį. Ataskaita, parodanti, kad Italija pažeidžia ES biudžeto taisykles, būtų dar vienas žingsnis galimų finansinių nuobaudų kelio link.

Italijos vyriausybė iš pradžių gali būti nubausta 0,2 proc. Italijos metinio 1,7 trln. eurų BVP, vėliau, jeigu Roma vis tiek nepaklus ES institucijų taisyklėms, bauda gali išaugti iki 0,7 procento. Tai būtų beprecedentis atvejis, Europos Sąjunga dar niekad nėra nubaudusi nei vienos Bendrijos šalies dėl biudžeto pažeidimų.

Tačiau iki baudos skyrimo ES valstybei numatytas dar ne vienas žingsnis. Italijai būtų suteikti dar šeši mėnesiai, per kuriuos ji dar gali sureguliuoti neatitikimus, ir tik šiam terminui pasibaigus, procesas gali būti inicijuotas.

Atviras dialogas

Kalbėdamas su Užsienio spaudos asociacija Romoje, Italijos vicepremjeras Luigis Di Maio‘us, populistinio „Penkių žvaigždučių judėjimo“ lyderis, sakė esąs atviras dialogui, bet neužsiminė apie jokias nuolaidas, - anot jo, naujajame biudžete numatyta sumažinti valstybės skolą „ekspansinėmis fiskalinėmis priemonėmis“. Vicepremjero teigimu, sunkiai tikėtina, kad ES skirs baudą Italijai už perteklinį biudžeto deficitą, - kitos ES valstybės ne kartą yra pažeidusios biudžeto taisykles ir „nieko joms už tai nebuvo“.

Jo lūkesčiai gali išsipildyti, bet tam daugiausia įtakos turėtų politinis ES kalendorius. ES pareigūnai, besiruošiantys kitąmet gegužę vyksiantiems Europos rinkimams, per kuriuos populistams prognozuojama ne viena pergalė, budriai stebės, kad euroskeptiška vyriausybė, kuri jau laimėjo vieną sėkmingą kampaniją apkaltinusi ES už daugybę šalis bėdų, neįgytų dar daugiau galių.

Bent jau dabar susidaro įspūdis, kad Europos Komisija pateko į spąstus, sakė W. Picollis: jeigu užsimerktum, pakenktum taisyklių patikimumui, bet jei imtumeis priemonių, šiuos vyrukus iškeltum į dar didesnę populiarumo viršūnę“.