„Mes visi sutarėme, kad svarbu vieningai laikytis bendro požiūrio dėl sienų atvėrimo, nes esame viena šeima, – žurnalistams Zagrebe pareiškė Kroatijos turizmo ministras Garis Cappellis po vaizdo konferencijos su savo bloko kolegomis. – Žmonės vis tiek nori keliauti už savo šalies sienų, ir mes turėtume jiems tą leisti kiek įmanoma greičiau.“

Turizmo indėlis į ES ekonominį našumą siekia maždaug 10 proc., šis sektorius užtikrina darbo vietas beveik 12 proc. darbo jėgos, teigia Kroatijos vyriausybė, kuri nuo sausio 1 dienos pirmininkauja Europos Sąjungos Tarybai.

Viduržemio jūros regiono šalys yra ypač pažeidžiamos pandemijos poveikiui, nes turizmas čia labai svarbus mokestinių pajamų ir darbo vietų šaltinis.

Ispanijos centrinis bankas praėjusią savaitę teigė, kad ekonomika šiais metais turėtų susitraukti nuo 6,8 iki 12,4 procento, atsižvelgiant į tai, kiek ilgai galios karantino priemonės, taip pat nuo verslo gebėjimo išlikti.

Graikijos viešbučiai baiminasi prarasti daugiau nei pusę savo 2020 metais prognozuotų pajamų, ir tokie nuostoliai gali pakurstyti šalies ekonominį susitraukimą maždaug 5–10 proc., rodo vyriausybės prognozės.

Kroatijos priklausomybė nuo pajamų iš šio sektoriaus siekia maždaug 20 proc. bendrų šalies ekonomikos apimčių. Šiais metais ji nusiteikusi prarasti apie 75 proc. pajamų iš turizmo, o toks praradimas gali paskatinti 9 proc. ekonomikos nuosmukį, nurodo Tarptautinis valiutos fondas(TVF).

Nors valstybės, įskaitant Ispaniją, Vokietiją ir Kroatiją, neseniai pradėjo švelninti apribojimus savo piliečių judėjimui, stabilizuojantis naujų infekcijų skaičiui, nė viena bloko vyriausybė plačiai neatvėrė savo sienų užsieniečiams.

„Jeigu nebus pasiektas susitarimas ES mastu dėl saugumo protokolo, Kroatija sieks dvišalių susitarimų dėl oro erdvės ir kelių koridorių atvėrimo su interesuotomis šalimis, – sakė G. Capellis. Į konsultacijas dėl bet kurių sienų atvėrimo bus įtraukti epidemiologai, pridūrė jis.

Tačiau ne visos šalys entuziastingai nusiteikusios leisti tarptautines keliones ateinančiais mėnesiais. Vokietijos užsienio reikalų ministras sekmadienį perspėjo dėl „Europos lenktynių, kuri šalis pirmoji leis turistines keliones“, prisimindamas incidentą Austrijos slidinėjimo kurorte, kuris tapo naujų infekcijų židiniu.

ES šalių turizmo ministrai taip pat vieningai pareiškė bendrame pareiškime pirmadienį, kad pramonė turėtų būti viena iš pagrindinių ES atsigavimo plano prioritetų.