Trečiadienį pristatyta ženklinimo sistema yra ne kas kita kaip „ekonomikos ir finansų pasaulio pertvarkymas“, interviu sakė už finansines paslaugas atsakinga Europos Komisijos atstovė Mairead McGuinness. „Judėjimo kryptis bus tik viena.“

Prieš JAV prezidento Joe Bideno rengiamą virtualų aukščiausiojo lygio susitikimą Europos Komisija paskelbė pirmąjį ekologiškų investicijų kriterijų rinkinį, kuris leis įkraunamų baterijų, energijos efektyvumo įrangos, mažai teršiančių automobilių, vėjo ir saulės jėgainių gamintojams uždirbti oficialią žaliąją etiketę. Komisija taip pat paragino ženkliai išplėsti klimato ataskaitų teikimo reikalavimus – jie būtų taikomi maždaug 50 000 žemyno kompanijų.

ES tikisi, kad jos ekologiškų investicijų klasifikavimo sistema, arba taksonomija, turės įtakos pasaulinėms diskusijoms apie tai, kaip nukreipti finansavimą projektams, kurie pasauliui padėtų apriboti temperatūros kilimą pagal Paryžiaus susitarimą. Šiuo metu, kai ekologiškų investicijų paklausa rekordiškai aukšta, blokas tikisi, kad jo įvesta ženklinimo sistema taps paskata pastūmėti ekonominę veiklą tvarumo link.

„Akivaizdu, kad ES siūlo pirmąją taksonomiją pasaulyje, tai pirmasis toks išsamus ekologiškos ekonominės veiklos sąrašas, – interviu pažymėjo komisijos vykdomasis viceprezidentas Valdis Dombrovskis. – Gali būti, kad ši taksonomija bus naudojama ir tarptautiniu mastu.“

Jis sumenkino riziką, esą ES sistema galėtų susilpnėti dėl vėlesnio kai kurių gamtinių dujų projektų įtraukimo. Opus iškastinio kuro klausimas supriešino ES vyriausybes, o valstybės narės, įskaitant Lenkiją ir Vokietiją, kovojo dėl to, kad dujos būtų vertinamos kaip tvari veikla.

Komisija priims sprendimą, ką daryti su dujų projektais, išanalizavusi optimalias ekonomikos dekarbonizavimo galimybes. Jei kuri nors dujų veikla ir gaus žaliąją etiketę, jai, pasak V. Dombrovskio, bus taikomi ypatingai griežti kriterijai.

„Nenorėtume atsidurti situacijoje, kai perėjimas prie ekologiškos veiklos daugeliui šalių reikštų papildomus trukdžius atsisakant anglies, – sakė jis. – Turėsime rasti tinkamą pusiausvyrą, kad galėtume gamtines dujas vertinti kaip pereinamąją veiklą.“

ES vyriausybių ir Europos Parlamento atstovai iš principo taip pat sutarė dėl vadinamojo Europos klimato įstatymo, kuriame numatyta, kad iki 2030 m. grynųjų šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų sumažės 55 proc. (lyginant su 1990 m.), o iki 2050 m. bus pasiektos nulinės emisijos.

ES paktas, sudarytas atsižvelgiant į augančią paramą Vokietijos žaliųjų partijai, nustato griežtesnių taisyklių, kurios paveiks įvairias pramonės šakas, pradedant transportu ir baigiant energijos gamyba, precedentą. Birželio mėnesį bus priimtas teisės aktų paketas, skirtas sustiprinti anglies dioksido apmokestinimo mechanizmus, paskatinti energijos taupymą, padidinti atsinaujinančios energijos gamybą, palaikyti tvarų transportą ir apriboti miškų naikinimą skatinančių produktų importą.

„Europos Sąjungai tai seisminė diena, esame labai stipraus lyderio vaidmenyje“, – sakė M. McGuinness. Ji perspėjo investuotojus neženklinti savo gaminių kaip atitinkančių ES taksonomiją, jei jie jos neatitinka, ir neslėpti tvarumo ataskaitų informacijos.

Be nacionalinių ES valdžios institucijų atliekamo audito, priežiūros ir galimų sankcijų, taisykles pažeidusiems asmenims grės pilietinės visuomenės ir aktyvistų grupių patikrinimai. Pasak M. McGuinness, rizika pakenkti kompanijos reputacijai, jei paaiškėtų, kad jai trūksta skaidrumo, yra tiesiog per didelė, kad bandytum apeiti taisykles. „Ar įsivaizduojate, koks furoras kiltų?“