Naujoji ES programa „Pasauliniai vartai“ (“Global Gateway”), kuri bus pristatyta trečiadienį, numatys išlaidas skaitmeniniams, transporto, energetikos ir sveikatos projektams, teigiama galutiniame strategijos projekte, kurį matė „Bloomberg“. Ir nors Kinija jame nėra tiesiogiai paminėta, pasiūlymas siūlo atsaką Pekino užjūrio plėtros planui, kuris, anot kritikų, pastūmėjo kai kurias šalis į netvarų įsiskolinimo lygį.

„ES pasiūlys finansavimą sąžiningomis ir palankiomis sąlygomis, kad apribotų įsiskolinimo riziką“, – teigiama dokumente. Partneriai turės paisyti „teisinės valstybės principų, laikydamiesi aukštų žmogaus, socialinių ir darbuotojų teisių standartų bei gerbdami normas – nuo tarptautinių taisyklių ir standartų iki intelektinės nuosavybės“, – teigiama projekte.

Projektui finansuoti ES panaudos Europos darnaus vystymosi fondą plius (European Fund for Sustainable Development Plus), kuris gali suteikti 40 milijardų eurų garantinių pajėgumų, ir siūlys dotacijas iki 18 milijardų eurų iš išorinių pagalbos programų.

Aplinka, demokratija

Remiantis galutiniu projektu, programa taip pat sieks „pritraukti privatų kapitalą“, kad padidintų investicijas.

ES gresia nelengvas iššūkis konkuruojant su Kinijos „Juostos ir kelio“ projektu, nes blokas pradeda veikti vėlai, kaip ir JAV. Pekino programa yra trilijono dolerių dydžio iniciatyva, skirta finansuoti infrastruktūrinius projektus besivystančiame pasaulyje.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen sakė, kad ES „rems protingas investicijas į kokybišką infrastruktūrą“, pavadindama strategiją „šablonu, pagal kurį Europa galėtų kurti tvirtesnius ryšius su pasauliu“, teigiama kitame „Bloomberg“ matytame dokumento projekte.

Toliau pildydama savo finansinių įrankių rinkinį, ES svarsto galimybę sukurti Europietiško eksporto kreditų priemonę (European Export Credit Facility), kuri papildytų esamas kreditų galimybes valstybėse narėse ir padidintų bendrą bloko galią šioje srityje, teigiama dokumente. Priemonės tikslas – padėti užtikrinti vienodesnes sąlygas ES verslams trečiųjų šalių rinkose.

Planas iš esmės apjungia esamas iniciatyvas ir finansavimo programas su tikslu remti Europos interesus ir konkurencingumą visame pasaulyje. Taip pat juo siekiama stiprinti tvarius aplinkos standartus ir vertybes, tokias kaip demokratija ir žmogaus teisės.

„Pasauliniai vartai“ turi potencialo paversti ES veiksmingesne geopolitine žaidėja, – pabrėžė Vokietijos ambasadorius prie ES Michaelis Claussas. – Daugeliui šalių partnerių šis taisyklėmis ir vertybėmis pagrįsto bendradarbiavimo pasiūlymas bus patraukli alternatyva Kinijos „Juostos ir kelio“ iniciatyvai.“

Strategija remiasi JAV vadovaujamu susitarimu, pasiektu liepos mėnesį vykusiame Didžiojo septyneto viršūnių susitikime, kai lyderiai sutarė paleisti pasaulinę infrastruktūros iniciatyvą pavadinimu „Atkurkime geresnį pasaulį“ (“Build Back Better World”). Tikslas – padėti sumažinti infrastruktūros stygių besivystančiame pasaulyje ir suteikti žalią atsvarą ambicingoms Kinijos iniciatyvoms.