Balkanų šalis, ketindama įsivesti eurą 2022 metais, yra užsibrėžusi tikslą per šiuos metus prisijungti prie Europos Sąjungos (ES) bankų sąjungos ir Europos valiutų kurso mechanizmo (ERM2). Tačiau pažanga siekiant šių tikslų gali priklausyti nuo viešosios nuomonės žemyno vakarinėje dalyje.

„Mus neigiamai veikia visų kitų problemos, – interviu Briuselyje sakė Bulgarijos bankų asociacijos vadovas Petaras Andronovas. – Jeigu kažkas nutinka Graikijoje, tuomet akivaizdžiai kažkas negerai ir Bulgarijoje. Jeigu kažkas nutinka Baltijos šalių regione, Bulgarija automatiškai patenka į tą patį sąrašą.“

Europą drebina finansų skandalai, kurie prasidėjo iškilus aikštėn pinigų plovimo schemai „Danske Bank A/S“ Talino padalinyje. Ši krizė labai nepalanki Bulgarijai, kuri siekia išsaugoti savo vietą eilėje į ES integraciją, pasitraukiant iš Bendrijos Jungtinei Karalystei (JK). Bulgarija taptų tik šešta iš vienuolikos buvusių komunistinių bloko valstybių, kuri prisijungtų prie euro zonos po Estijos, Latvijos, Lietuvos, Slovakijos ir Slovėnijos. Antra eilėje įsivesti eurą, po Bulgarijos, yra Kroatija.

Bulgarija, kuri jau susiejo savo valiutą levą su euru ir kurios viešieji finansai yra stabilūs, atitinka oficialius euro įvedimo reikalavimus. Bet šalis ne kartą buvo kritikuota dėl nepakankamai veiksmingos kovos su korupcija bei pinigų plovimu, tuo tarpu Europos centrinis bankas (ECB) nerimauja dėl ilgalaikės ekonominės konvergencijos ir reikalauja papildomų garantijų dėl kreditorių būklės.

Bulgarija išties susiduria su savo bankų problemomis. Ketvirtas didžiausias šalies kreditorius žlugo 2014 metais, pakurstęs vyriausybės krizę ir kaltinimus prieš du buvusius centrinio banko valdytojų pavaduotojus. Bankų turto kokybės peržiūra, atlikta 2016 metais, parodė, kad du vietos bankai privalo pritraukti kapitalą.

Vyriausybės planai yra „ambicingi“, bet kartu „gana patikimi“, teigė P. Andronovas, kuris taip pat vadovauja „KBC GROUP NV“ vietos padaliniui, trečiam didžiausiam kreditoriui pagal aktyvų apimtis. „Jeigu mes įvykdysime visas sąlygas, o tai mūsų pareiga, Europa turės įvertinti, kaip mums pavyko. Ir jeigu ji nuspręs, kad reikalavimus įvykdėme sėkmingai, mūsų lauks sunkiausias uždavinys – įtikinti jos rinkėjus, kad Bulgarija sėkmingai besivystanti šalis ir nusipelno narystės“, – sakė bankų asociacijos vadovas.