R. T. Erdoganas sutelkė tankų ir kariuomenės Idlibe po to, kai Sirijos prezidentui Basharui al Assadui ištikimos pajėgos nužudė mažiausiai 14 turkų, daugiausia karių. Trečiadienį Turkijos prezidentas pagrasino smogti Sirijos taikiniams „bet kur“, jeigu vėl nukentės Turkijos kariai.

„Esame pasiryžę iki vasario pabaigos išstumti režimo pajėgas“ iš Idlibo, pareiškė Turkijos lyderis. Mažiausiai trys turkų priešakiniai sargybos postai yra atkirsti šiame rajone.

B. al Assado pastangos sutriuškinti Turkijos remiamus sukilėlius ir „Al Qaeda“ kovotojus paskutiniame pasipriešinimo bastione po devynerius metus trunkančio karo paskatino Turkiją imtis griežto atsako, tuo pat metu išmėginant pagrindinius strateginius aljansus.

Turkija ir Rusija iki šiol Sirijoje palaikė nepaprastą partnerystę, nes šalys remia priešingas puses, tačiau nesutarimai dėl to, kas turėtų kontroliuoti Idlibą, vis labiau kenkia tarpusavio santykiams. Trečiadienį Rusija pirmą kartą tiesiogiai apkaltino Turkiją nesilaikant susitarimų, kuriais siekta nutraukti smurtą Idlibe, ir perspėjo, kad padėtį apsunkina augančios Turkijos karių pajėgos provincijoje.

Jungtinių Valstijų pasiuntinys Sirijai ir specialusis pasaulinės koalicijos kovai su „Islamo valstybe“ atstovas Jamesas Jeffrey trečiadienį Ankaroje susitiko su Turkijos pareigūnais ir NTV televizijai duotame interviu vėliau sakė, kad Jungtinės Valstijos peržiūrės dalijimąsi žvalgybine informacija ir įrangos siuntimą į Turkiją.

Ant kortos pastatyta daug

Provincijos kontrolės atgavimas būtų laikomas didele strategine B. al Assado pergale ir grasintų sumažinti Turkijos įtaką pokario Sirijoje, kur Turkija remia sukilėlius nuo tada, kai 2011 metais prasidėjo konfliktas.

Plonyte linija vaikštantis R. T. Erdoganas taip pat siekia nenutolti nuo Rusijos prezidento Vladimiro Putino, remiančio B. al Assadą. Trečiadienį jiedu pasikalbėjo telefonu apie „situacijos pablogėjimą“ Idlibe ir pabrėžė būtinybę „visiškai įgyvendinti“ jų šalių pasiektus susitarimus dėl sukilėlių kontroliuojamos zonos, nurodė Kremlius.

R. T. Erdoganas sakė su V. Putinu nusprendę, jog abiejų šalių kariniai ir civiliai pareigūnai tęs diskusijas.

Tačiau Turkijos atvirumas tarptautinei paramai taip pat atskleidžia susidariusį galios disbalansą Sirijoje, kur Rusija kontroliuoja oro erdvę virš Idlibo.

R. T. Erdoganas sakė, jog artimiausiu metu gali įvykius Sirijoje aptarti su Jungtinių Valstijų prezidentu Donaldu Trumpu. Tokius žodžius įkvėpė faktas, kad Ankara iš neseniai besilankiusio JAV pareigūno susilaukė paramos jos konflikte su B. al Assado režimu.

Rusija, B. al Assadas

Antradienį į Ankarą atvykęs J. Jeffrey sakė atvykęs į Turkiją aptarti bet kokią paramą, kurios šaliai tik reikia ginant savo karius nuo „Rusijos ir B. al Assado vyriausybės keliamos grėsmės Idlibe“.

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Mike‘as Pompeo tviteryje parašė, kad nusiuntė J. Jeffrey „koordinuoti žingsnius reaguojant į šią siaubingą ataką“.

JAV ir Turkija atranda retai pasitaikančių sąlyčio taškų dėl konflikto Sirijoje, nepaisant jau ilgą laiką tebesitęsiančių nesutarimų tarp šių NATO sąjungininkų dėl Turkijos įsigytos Rusijos karinės gynybos sistemos.

2018 metų rugsėjį Sočyje Rusijos ir Turkijos lyderiai pasiekė susitarimą dėl demilitarizuotos zonos Idlibe sukūrimo tarp Sirijos vyriausybinių karių ir opozicinių grupuočių.

Pagal susitarimą, „radikalūs kovotojai“ turėtų palikti šią teritoriją, o Turkijos ir Rusijos pajėgos kartu stebės šią zoną. Be to, sutarta atkurti pagrindinius tranzito kelius į Alepą – itin nukentėjusį Sirijos komercinį centrą.

Maskva yra pareikalavusi nutraukti antpuolius prieš Rusijos ir jos sąjungininkų pajėgas Idlibo provincijos šiaurės vakaruose, šioms pajėgoms jau mėnesį vykdant operaciją prieš sukilėlių bastioną.

„Mes ir toliau apgailestaujame dėl to, kad šios grupuotės puola Sirijos karius iš Idlibo ir vykdo agresyvius veiksmus prieš mūsų karinę infrastruktūrą. Tai yra nepriimtina ir prieštarauja Sočio susitarimams“, – trečiadienį per spaudos konferenciją žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Tačiau R. T. Erdoganas sako, kad Sirijos pajėgų operacija Idlibe siekiama priversti bėgti civilius. O Turkija, kurioje jau gyvena daugiausiai dėl karo iš Sirijos pabėgusių žmonių, baiminasi naujo pabėgėlių antplūdžio.

Augantis Turkijos karinis aktyvumas Idlibe dar labiau didina geopolitinę įtampą ir verčia investuotojus nerimauti. Pirmadienį pasirodžius pranešimams apie naujas aukas smuko Turkijos akcijų ir obligacijų vertė. O Turkijos liros kursas JAV dolerio atžvilgiu smuko iki žemiausio lygio per devynis mėnesius.