Šią savaitę kainos šoktelėjo į naujas rekordines aukštumas, tam įtakos turėjo netikėti branduolinės energijos tiekimo sutrikimai Prancūzijoje ir susirūpinimą keliančios mažos atsargos visame pasaulyje. Penktadienį gamtinių dujų kainos smuko, Rusijai nusprendus paskutinę minutę tiekti produkciją rinkai, nors jos vis dar labai aukštos.

Pirkėjai ir pardavėjai dabar labai atidžiai stebi temperatūros požymius, nes atvėsę orai sukeltų visišką kainų krachą. „Tik švelni žiema, regis, galėtų sušvelninti įtampą energetikos rinkoje“, – sakė Jeanas-Paulis Harremanas, tyrimų įmonės „Enappsys Ltd.“ analitikas.

Visa tai kelia rizikingą Europos ekonomikų ir vartotojams perspektyvą, nes pandemija vėl įsisiautėjo, o šalys vis labiau nerimauja dėl Rusijos ir geopolitinės situacijos.

Omikronas greičiausiai iki sausio vidurio taps dominuojančia atmaina visoje Europoje, ir de facto karantinas gresia toms įmonėms, kurioms trūksta būtino personalo įprastai veiklai tęsti. Sparčiai kylančios energijos kainos kursto infliaciją ir verčia dėl dujų stygiaus kenčiančias šalis riboti gamybos apimtis.

Likęs gruodis greičiausiai bus šaltesnis nei įprastai, ir tokie orai, manoma, išliks ir sausį, – bent jau pirmąsias dvi savaites turėtų vyrauti žemesnė nei vidutinė temperatūra, rodo oro prognozių sudarytoja „Maxar Technologies Inc.“.

Kainos jau dabar siekia rekordines aukštumas Prancūzijoje ir Vokietijoje, nors orai palyginti švelnūs ir turbūt negalima būtų sakyti, kad paklausa išbando sistemos ribas. Vartojimo pikas paprastai pasiekiamas sausį ar vasarį, kai orai vėsiausi. Analitikai teigia, kad net nereikėtų dar vieno „Žvėries iš Rytų“, koks buvo 2018 metų vasario mėnesį, kad rinkoje šiais metais kiltų suirutė, – užtektų kelių laipsnių žemiau normos.

Nors dabar pajėgumų galbūt ir pakanka, – kad ir už akis badančią kainą, – jie gali būti išeikvoti greičiau nei ankstesniais metais, teigia Hannsas Koenigas, „Aurora Energy Research Ltd.“ užsakomųjų projektų vadovas. „Mūsų dujų vartojimas padidės, ir tai gali tapti problema baigiantis žiemai, kai bus išnaudotos dujų atsargos.

Plataus masto COVID-19 ribojimai, dėl kurių verslovės ir pramonės būtų priverstos pristabdyti veiklą, galbūt padėtų palengvinti energetikos krizę, nes sumažėtų elektros energijos vartojimas. Per patį 2020 metų karantinų įkarštį kai kuriose Europos šalyse energijos paklausa sumažėjo iki 20 procentų.

Tuo tarpu pramonė jau pradeda jausti spaudimą. „Nyrstar“, pirmaujanti pasaulinė cinko gamintoja, priklausanti grupei „Trafigura Group“, pirmąją sausio savaitę sustabdys gamybą lydykloje Prancūzijoje dėl smarkiai kylančių energijos kainų. Tokia tendencija kenkia Prancūzijos įmonių konkurencingumui, teigia „Uniden“: prekybos grupė, atstovaujanti daug energijos vartojančioms pramonės šakoms.

Aukštesnės energijos kainos turi ir platesnį poveikį. Europos centrinio banko (ECB ) prognozėmis, infliacijos lygis 2022 metais siekis 2,2 proc., ir du trečdaliai šio padidėjimo siejami su energijos kainų augimu. Jungtinėje Karalystėje „pastovesnė“ infliacija lėmė netikėtą sprendimą gruodžio 16 dieną padidinti palūkanų normas pirmą kartą per trejus metus.

Maždaug trečdalis Prancūzijos branduolinių pajėgumų bus sustabdyti sausio pradžioje. Šalis paprastai piko metu eksportuoja elektros energiją į kaimynines šalis, tačiau dabar jai teks importuoti, ir dėl to visuose sektoriuose augs kainos. Pandemija sutrikdė ir techninę priežiūrą. Trys Vokietijos atominės elektrinės taip pat užsidarys šių metų pabaigoje, todėl nebus naudojamos šalčiausiu žiemos laikotarpiu.

Europos Sąjungos lyderiai šią savaitę susitiko Briuselyje aptarti tokių klausimų kaip energetikos krizė, bloko atsakas į pandemiją ir Rusijos karinių pajėgų telkimas prie Ukrainos, svarbios dujų tranzito šalies.

Įtampos tarp Kijevo ir Maskvos eskalacija gali dar labiau pagilinti energetikos krizę, nes invazijos atveju, Rusijos dujų tiekimas gali būti apribotas arba visiškai sustabdytas. Konfliktas gali taip pat dar labiau atitolinti prieštaringai vertinamo dujotiekio „Nord Stream 2“, jungiančio Rusiją su Vokietija, eksploatacijos pradžią – kuri jau nekartą buvo atidėta.

Dujų kainos penktadienį smuko, tačiau prekybininkai gerai nežino, kokia bus Rusijos tiekimo strategija, atsižvelgiant į politinę įtampą.

Dėmesys jau krypsta į kitą žiemą. Jeigu Rusijos dujų eksportas išliks ties dabartiniu lygiu, Europos saugyklos kovo pabaigoje bus užpildytos mažiau nei 15 proc., – mažiausiai per visą istoriją, teigia konsultacinė įmonė „Wood Mackenzie Ltd.“. Ir tik darant prielaidą, kad oro sąlygos bus normalios.
„Mūsų manymu, yra didelė tikimybė, jog žiemą kainos bus dar didesnės, o to padariniai gali tęstis ilgiau nei dvejus ateinančius metus“, – sakė Nathanas Piperas, „Investec Bank Ltd.“ naftos ir dujų tyrimų vadovas.