Užjūrio darbuotojams masiškai prarandant darbus, o vyriausybėms uždarant tarptautines sienas, 690 mlrd. dolerių metinis pasaulinių perlaidų srautas užkertamas kaip tik tuo metu, kai daugeliui kylančių ekonomikų tvirta valiuta yra reikalinga labiau nei bet kada. Labiausiai dėl to nukentės Libanas, Ukraina ir Filipinai, o Lotynų Amerika, lyginant su praėjusiais metais, gali tikėtis 18 proc. perlaidų sumažėjimo.

Pasaulinių perlaidų srautai pastaraisiais metais pasiekė rekordinį lygį, nes šalys mezga vis glaudesnius ryšius. Pasak Manuelio Orozco, kuris vadovauja Vašingtono Abiejų Amerikų migracijos, perlaidų ir plėtros programai, neskaitant Kinijos ir Ekvadoro, dauguma praneštų COVID-19 atvejų užfiksuota industrializuotose šalyse, kuriose gyvena dauguma pasaulio darbuotojų migrantų.

Tarptautinė darbo organizacija pranešė, kad per šių metų antrąjį ketvirtį krizė visame pasaulyje gali sumažinti bendrą darbo valandų skaičių 6,7 proc.

Koronaviruso sukeltas šokas „griauna įsivaizdavimą, kad perlaidos yra labai stabilios“, teigia Elina Ribakova, Vašingtono Tarptautinių finansų instituto vyriausiojo ekonomisto pavaduotoja. „Šalys, kuriose laikinai gyvena darbuotojai migrantai, išgyvena didžiulę krizę, o daugelis jų dirba labiausiai nukentėjusiuose sektoriuose.“

Štai keletas besivystančių rinkų, kurios patirs didžiausią krizės poveikį:

Libanas (12,5 proc. BVP)

Libanas jau ir prieš tai kentėjo dėl perlaidų sumažėjimo, kadangi valstybė nevykdo skolos įsipareigojimų ir šalyje klesti ekonominė suirutė. Pinigai, kuriuos diaspora siuntė namo, buvo svarbiausias veiksnys, palaikantis Libano finansus. Komercinių skolintojų įvesta neoficiali kapitalo kontrolė darė spaudimą namų ūkių finansams ir skatino svaro nuvertėjimą juodojoje rinkoje.

Ukraina (11,8 proc. BVP)

Ukrainos darbuotojai, kurie pastaraisiais metais Europos Sąjungoje pradėjo dirbti geriau apmokamus darbus, praėjusį mėnesį suskubo grįžti namo prieš uždarant sienas. Centrinis bankas teigia, kad perlaidos šiais metais gali sumažėti net 3 mlrd. dolerių.

„Jei pašalinsime iš balanso dalį perlaidų, tai gali sukelti grivinos nuvertėjimą, – sako Vitalijus Sivačius, „Investment Capital Ukraine“ obligacijų prekybininkas iš Kijevo. – Klausimas, kiek tai užtruks.“

Valiuta šiemet nukrito daugiau nei 12 proc., tačiau mažesnės energijos kainos ir augančios pajamos iš kviečių eksporto gali kompensuoti dalį nuostolių.

Filipinai (9,8 proc. BVP)

Filipinai kasmet į užsienį, daugiausia Artimuosius Rytus, išsiunčia virš milijono darbuotojų. Užsienyje dirbančių filipiniečių siunčiamos perlaidos, kurios sudaro maždaug dešimtadalį šalies ekonomikos, šiemet gali sumažėti net 30 proc., nes tūkstančiai darbuotojų grįš namo, „ABS-CBN News“ sakė ekonomikos planavimo sekretorius Ernesto Pernia.

Egiptas (8,8 proc. BVP)

Perlaidos ir turizmas – du pagrindiniai Egipto užsienio valiutos šaltiniai, o daugelis užsienyje dirbančių egiptiečių gyvena šalyse, priklausomose nuo naftos eksporto.

Pasak Dubajaus „MUFG Bank“ Artimųjų Rytų tyrimų vadovo Ehsano Khomano, sumažėjęs repatrijuotų pinigų kiekis kartu su pastaruoju metu nuslūgusiomis portfelio įplaukomis atneš žalos šalies užsienio valiutos rezervams.

Dominikos Respublika (8,6 proc. BVP)

Pasaulio banko duomenys rodo, kad lyginant su likusia Lotynų Amerika, Dominikos Respublikoje perlaidos sudaro bene didžiausią bendrojo vidaus produkto dalį. Centrinio banko duomenimis, užsienio darbuotojai sausio mėnesį namo išsiuntė 582 mln. dolerių.

Pakistanas (7,9 proc. BVP)

Pakistano centrinis bankas praėjusią savaitę įsikišo, siekdamas sustabdyti rupijos nuvertėjimą dėl sumažėjusių perlaidų. Kaire įsikūrusio investicinio banko „EFG Hermes“ makroekonominių tyrimų vadovas Mohamedas Abu Basha teigia, kad beveik trečdalis Pakistano piniginių perlaidų ateina iš JAV ir Jungtinės Karalystės – dviejų šalių, atsidūrusių koronaviruso protrūkio epicentre.

„Dėl to tikėčiausi šiokio tokio sulėtėjimo per artimiausius porą ketvirčių“, – pažymėjo M. Abu Basha ir pridūrė, kad kai kuriuos nuostolius kompensuos mažesni degalų kaštai.

Meksika (3,1 proc. BVP)

Perlaidos į Meksiką vasario mėnesį siekė 2,7 mlrd. dolerių, arba 10,5 proc. daugiau nei prieš metus. Pinigų pervedimai iš užsienio, daugiausia JAV, sudaro ženklią šalies neformaliojo sektoriaus dalį. Sumažėjimas greičiausiai atsilieps namų ūkių pajamoms ir dar labiau žlugdys šalies ekonominę perspektyvą.

Salvadoras (20,8 proc.), Hondūras (21,4 proc.), Gvatemala (13,0 proc.) ir Nikaragva (13,1 proc.)

Centrinėje Amerikoje, regione, kur klesti gaujų nusikalstamumas, prekyba narkotikais ir skurdas, piniginės perlaidos yra multimilijardinė industrija, dėl kurios vyriausybės tapo mažiau priklausomos nuo obligacijų rinkos. Įgyvendindama skubias koronaviruso priemones, JAV įdiegė greitojo deportavimo sistemą. Neteisėtų sienos kirtimų sumažėjo, o ankstyvieji šių metų duomenys rodo, kad perlaidų srautai jau senka.