Leisti kompanijoms atnaujinti veiklą ir atidaryti gamyklas – vienas dalykas. Visai kitas dalykas – įtikinti vartotojus rizikuoti pasigauti koronavirusą ir vėl eiti apsipirkti, pietauti, keliauti ar stebėti sporto rungtynes.

„Ekonomikos atsigavimas susidurs su įvairiais sunkumais, tačiau atgaivinti verslą bus paprasčiau nei vėl pažadinti visuotinę paklausą“, – teigia „Moody‘s Analytics" vyriausiasis ekonomistas Markas Zandi.

Rezultatas: netolygus pasaulio ekonomikos paleidimas, kai gamyba ir nuo jos priklausomos tautos į ankstesnį režimą sugrįžta gana greitai, o viešųjų paslaugų sektorius ir kitos šalys velkasi iš paskos.

Vyriausybes ir centrinius bankus tai ir toliau vers tęsti paramą, kol jų ekonomikos bando išsikeberioti iš giliausio pasaulinio nuosmukio nuo pat Didžiosios depresijos laikų.

Japonijos banko, Federalinio rezervų banko ir Europos centrinio banko politikos formuotojai šią savaitę susitinka aptarti tolesnių veiksmų. Investuotojai nekantriai stebės, kokių žingsnių bus imamasi siekiant padėti atgaivinti ekonomikas.

Kai kurių šalių atsigavimas „bus labiau V formos, nes jose šiek tiek daugiau gamybos, daugiau technologijų“, – „Bloomberg Television“ sakė Catherine Mann, „Citigroup Inc.“ vyriausioji ekonomistė ir buvusi Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos vyriausioji ekonomistė. „Turiu omenyje Pietų Korėją ar Taivaną. Ir tada yra kitos ekonomikos, kurios labai priklauso nuo turizmo. Jų laukia L formos atsigavimas. Kažkas panašaus gresia Tailandui, Singapūrui.“

Tikėtina, kad JAV atsigavimas bus laipsniškas, nes kai kurios valstijos atnaujins verslą greičiau nei kitos, balandžio 24 d. pranešime pažymėjo „Deutsche Bank Securities“ ekonomistai.

Remiantis Nacionalinės verslo ekonomikos asociacijos pirmadienį paskelbta apklausa, beveik trečdalis Amerikos verslo ekonomistų prognozuoja, kad operacijos jų įmonėse normalizuosis per 5–8 savaites, nors beveik tiek pat apklaustųjų teigia, kad tikėtina, jog praeis 3–6 mėnesiai, kol viruso pasekmių švelninimo pastangos pagaliau iš tiesų pasijus.

Iki metų pabaigos JAV atgaivins tik apie 40 proc. visos gamybos ir užimtumo, kuriuos prarado per krizę, teigia „Deutsche Bank“ ekonomistai.

Tai turės įtakos ir lapkričio mėnesio rinkimams. Jei vartotojai nepuls vartoti ir ekonomika neatsigaus, tai gali kelti pavojų prezidento Donaldo Trumpo šansams būti perrinktam.

Penktadienį D. Trumpas džiaugėsi artėjančiu atgimimu. „Paklausa susikaupė milžiniška. Atsidarysime su trenksmu!“ – paskelbė jis tviteryje.

Iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas atkartojo šią optimistišką žinią „Fox News Sunday“ interviu.

„Kai gegužę ir birželį pradėsime gaivinti ekonomiką, pamatysite, kad liepos, rugpjūčio, rugsėjo mėnesiais ji tikrai sugrįš į vėžes, – tvirtino jis. – Šiuo metu ekonomika gauna precedento neturinčias fiskalines lengvatas.“

Kai kuriems verslams bus suteiktos vienkartinės paskatos, kai tik sušvelnės karantino nurodymai. Tokias paskatas gaus, pvz., kirpyklos ir plaukų salonai. Ir visada yra tikimybė, kad vartotojai visame pasaulyje nustebins ekonomistus, pulte puldami atgal į parduotuves.

Tačiau tai turi savų pavojų, kaip pabrėžė Vokietijos kanclerė Angela Merkel balandžio 20 d. vykusiame uždarame krikščionių demokratų partijos posėdyje. Anot vieno posėdžio dalyvio, savo kolegoms politikams ji sakė, kad „diskusijų orgijos“ dėl karantino sušvelninimo grasina paleisti vėjais visą kovos su pandemija pažangą.

Šiuo atžvilgiu verta atsigręžti į Singapūrą. Šalis, kuri buvo laikoma pasauliniu mirtino viruso sutramdymo standartu, dabar tapo didžiausio užregistruoto Pietryčių Azijos protrūkio namais.

„Viena iš priežasčių neatnaujinti ekonomikos – naujas protrūkis, su kuriuo nepajėgsime susitvarkyti“, – apie atsinaujinimo riziką kalbėjo Anthony Fauci, vyriausiasis Baltųjų rūmų koronaviruso darbo grupės užkrečiamųjų ligų ekspertas.

Ne tik užsikrėtimo baimė gali atbaidyti vartotojus nuo prekybos centrų. Nerimas dėl darbo praradimo ir nykstančios santaupos taip pat gali paskatinti griežčiau valdyti savo išteklius ir mažinti išlaidas, teigia ekonomistai.

Kinijoje, kur įvyko pradinis koronaviruso protrūkis, stebimas nenuoseklus ekonomikos atsigavimas.

„Buvo vykdoma gamyklų atsigavimo politika, leidusi atnaujinti pasiūlą, tačiau paklausos atsigavimo vaizdas – kur kas įvairesnis“, – sako Selena Ling, „Oversea-Chinese Banking Corp.“ iždo tyrimų ir strategijos vadovė. „Kalbama apie augančią Kinijos paklausą kai kurioms prabangos prekėms, – pridūrė ji. – Tačiau bendra paklausa žmonių iš gatvės lygmenyje yra menkesnė.“

„Bank of America Corp.“ ekonomistų apskaičiavimais, Kinijos kovo mėnesio pramonės produkcija sumažėjo maždaug 1 proc., lyginant su ankstesniais metais, o mažmeninė prekyba susitraukė beveik 16 proc.

„Marriott International Inc.“ generalinis direktorius Arne Sorensonas balandžio 20 d. „Bloomberg Television“ sakė, kad maždaug 350 kompanijai priklausančių viešbučių užimtumas žemyninėje Kinijoje padidėjo maždaug iki 25 proc. nuo 6–8 proc. pirmąją vasario savaitę.

„Jis vis dar gerokai atsilieka nuo to, koks turėtų būti“, – pridūrė jis ir pažymėjo, kad normalus užimtumas siekia 70–80 proc.

Vokietijos automobilių pramonė nerimauja, kad vėl atidarius verslą trūks pirkėjų. Ji aktyviai siūlo programą „pinigai už kledarą“, kad paspartintų pardavimus po krizės.

Priemonės, kurios galėtų sustiprinti paklausą „esant dideliam klientų nesaugumui“, būtų „vertos apmąstymo“, teigiama „Daimler AG“ pranešime.

JAV verslai taip pat susitaiko su ilga stagnacija, didžiausiai pasaulio ekonomikai pamažu pradedant atsigauti.

Tvarus atsigavimas

„Atsižvelgiant į bendrą pandemijos ir su ja susijusių finansinių padarinių pasaulio ekonomikai poveikį, manome, kad gali praeiti treji metai, kol pamatysime tvarų atsigavimą“, – balandžio 22 d. analitikams teigė „Delta Air Lines Inc.“ generalinis direktorius Edas Bastianas.

Pasak „Deutsche Bank Securities“ vyriausiojo ekonomisto Torsteno Sloko, kadangi vyresniems nei 65 metų amerikiečiams tenka 20 proc. visų vartotojų išlaidų, paklausa kurį laiką gali būti ribojama, atsižvelgiant į padidėjusį šios grupės pažeidžiamumą viruso atžvilgiu.

Jeilio universiteto vyresnysis dėstytojas Stephenas Roachas V formos JAV atsigavimo idėją pavadino „naivia svajone“.

„Kadangi visi reikalauja ekonominės laisvės, mes grąžinsime darbuotojus atgal į darbą“, – teigia jis, kalbėdamas apie D. Trumpo raginimą kai kurioms valstijoms atgaivinti savo ekonomiką. Tačiau baimė dėl naujo viruso protrūkio „sulaikys vartotojų paklausą iki precedento neturinčio žemo lygio“.

„Pasiūla be paklausos neveikia, – sako buvęs „Morgan Stanley“ vadovas. – Artimiausiu metu ekonominis aktyvumas funkcionuos žemiausiame lygyje.“