Kitą savaitę bus siekiama garantijų iš Europos Sąjungos, jog projektui nebūtų taikomi bloko peržiūrėti dujų rinkos reikalavimai, nes tai atsilieptų vamzdyno pelningumui. Jeigu tokių garantijų nebus pasiekta, grupė, tiesianti vamzdyną, žada kreiptis į teismą.

Naujosios taisyklės, įsigaliosiančios gegužės 23 dieną, numato galimybę esamiems dujotiekiams taikyti leidžiančias nukrypti nuostatas ir išimtis naujiems dujotiekiams, tačiau paprasta procedūra dar neužbaigtam NS2 gali negalioti. Europos Komisija (EK) neketina pasiduoti spaudimui, teigė trys šaltiniai, artimai susipažinę su situacija, bet nepanorę būti įvardinti. ES reguliavimo padalinys atsisakė komentuoti šiuo klausimu.

„Mums sudaromos nevienodos konkurencinės sąlygos, palyginti su konkuruojančiais vamzdynais iš kitų šaltinių, – interviu sakė „Nord Stream 2“ atstovas Sebastianas Sasas. – Mes svarstome tolesnes teisines priemones, tokias kaip apeliacija, atsižvelgiant į Komisijos atsakymo turinį.“

Planuojama antra „Nord Stream“ dujų jungties atšaka suskaldė ES vyriausybes; šalys, su Lenkija priešakyje, nerimauja dėl didesnės bloko priklausomybės nuo rusiškų dujų ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino kišimosi į Ukrainos reikalus. Rusiją ir Vokietiją jungiančio dujotiekio „Nord Stream 2“ nutiesimas Baltijos jūros dugnu leistų Rusijai apeiti Ukrainą ir tiekti dujas tiesiogiai ES šalims.

ES 28 šalys šiais metais sutarė sugriežtinti taisykles dėl trečiosios šalies gamtinių dujų importo į prekybos bloką, įskaitant ir reikalavimą atskirti dujų bei perdavimo linijų nuosavybę, – dujų ir vamzdynų savininkė negalės būti ta pati įmonė. Nors naujasis įsakymas taikomas visiems naujiems ir esamiems vamzdynams, tik užbaigtos jungtys galės naudotis šia gana paprasta galimybe. Tie dujotiekiai, kurie dar nepradėti eksploatuoti, turi galimybę to siekti, bet tokiu atveju jų laukia daug sudėtingesnė procedūra, – būtinas Europos Komisijos pritarimas.

Anot „Nord Stream 2“, ES įstatymo formuluotė ir įvairios jo nuostatų interpretacijos kvepia atskirų investuotojų diskriminacija. Bendrovė nusiuntė laišką Europos Komisijos pirmininkui Jean-Claude Juncker'iui prašydama patvirtinti, kad jos lėšos, investuotos iki įsigaliojant naujoms taisyklėms, bus apsaugotos lygiai taip pat kaip ir kitų bendrovių. ES reguliavimo institucija turi pateikti atsakymą iki gegužės 13 dienos.

„Aš suprantu, kad vyksta politinė diskusija dėl to, kiek „Nord Stream 2“ yra pageidaujamas, kiek ne, ir kad teisiniu požiūriu gali būti įvairiausių nuomonių, bet yra ribos, kurias nustato teisės principai, tokie kaip nediskriminavimo principas, – sakė S. Sassas. –Šios leidžiančios nukrypti nuostatos esmė yra apsaugoti investuotojų lūkesčius. Tai visiškai nesusiję su tuo, ar projektas jau užbaigtas ar ne.“

Dalis vamzdyno Vokietijos teritoriniuose vandenyse jau nutiesta, ir likusios jungties statybos toliau vykdomos pagal planą, pareiškė „Nord Stream 2“. Operatorė tebeplanuoja paleisti dujotiekį iki 2019 metų pabaigos, netgi atsižvelgus į kliūtis Danijoje, kuri paprašė dujotiekio operatoriaus patyrinėti kitą maršrutą.

„Nord Stream 2“ tvirtina, kad naujas vamzdynas būtinas siekiant užtikrinti tolesnį dujų tiekimą ateinančiais dešimtmečiais, nes Europos Sąjungos vidaus atsargos senka, o importo poreikiai auga. Projekto priešininkai tvirtina, kad jis kenkia bloko sanglaudai ir silpnina ES strategiją, kuria siekiama integruoti regiono dujų bei elektros rinkas, diversifikuoti energijos tiekimą ir sustiprinti saugumą.

Jungtinės Valstijos, siekiančios patekti į Europos SGD rinką, prisijungė prie gausaus projekto kritikų būrio.

„Šis projektas suteiks Rusijai galimybių toliau daryti spaudimą Europos užsienio politikai“, – sakė praėjusią savaitę šalies energetikos sekretorius Rickas Perry‘is per ES-JAV energetikos konferenciją, vykusią Briuselyje.

„Royal Dutch Shell Plc.“, įmonės „BASF SE“ „Wintershall“ padalinys, „Uniper SE“, OMV AG ir „Engie SA“ yra Rusijos „Gazprom“ partnerės NS 2 vamzdyno, kurio projektinis pralaidumas būtų 55 mlrd. kubinių metrų dujų per metus, projekte. Rusijos tiekiamos dujos patenkina apie trečdalį Europos poreikių, ir ši šalis neketina užleisti savo dalies vis gausėjančiam būriui konkurentų, nuo Norvegijos iki Jungtinių Valstijų.