Dizainerių kurtos veido kaukės gyvuoja jau mažiausiai dešimtmetį. Tai nišinė rinka, skirta chroniškai sergantiems žmonėms, nuolatiniams „Burning Man“ lankytojams ir Pekino stileivoms.

Dabar, koronaviruso pandemijos metu, šios kaukės tapo viso pasaulio turtuolių trokštamiausiu aksesuaru. Visiems kitiems tai – dar vienas nelygybės simbolis tuo metu, kai medicinos personalui skaudžiai trūksta apsisaugojimo priemonių.

„Airinum“ ir kiti populiarūs madingų kaukių gamintojai, įskaitant „Cambridge Mask Co.“ ir „Vogmask“, paprastai siūlo įvairių spalvų ir dydžių gaminius su papildomomis funkcijomis, tokiomis kaip pažangus oro filtravimas ir „memory foam“ putų užpildas, prisitaikantis prie dėvėtojo nosies. Skirtingai nuo popierinių kaukių, kurias dažniausiai naudoja sveikatos priežiūros specialistai, šias galima skalbti ir naudoti pakartotinai.

Kaukių kaina tipiškai svyruoja nuo 12 dolerių už paprastą juodą „Cambridge“ kaukę iki 69 dolerių už perlamutrinę rausvą „Airinum“. Tačiau šios dvi kompanijos yra išpardavusios visą asortimentą bent jau iki šio mėnesio galo. „Airinum“ kaukės praėjusią savaitę „eBay“ kainavo daugiau nei 200 dolerių už vienetą, o „Vogmask“ – vidutiniškai 150 dolerių.

Amazon.com Inc.“, „eBay Inc.“ ir kiti internetiniai mažmenininkai sulaukė kritikos už tai, kad leido pardavėjams užkelti kainą tokioms būtiniausioms prekėms kaip kaukės ir rankų dezinfekantai. Atsakydamos į kritiką, kompanijos patvirtino uždraudusios tokias praktikas. Visgi prabangios kaukės atsiduria lyg ir pilkojoje zonoje, nes yra laikomos prabangos gaminiais.

Tačiau valdžios pareigūnų akyse jos vis dar yra kaukės. San Fransiske įsikūręs „Vogmask“ visą savo produkciją siuva Pietų Korėjoje, kuri šį mėnesį įvedė medicinos kaukių eksporto draudimą. Kompanijos bendraįkūrėja Wendover Brown pranešė, kad 80 000 gatavų ir supakuotų gaminių laukia sandėlyje netoli Inčono, negalėdami praeiti pro muitinę. „Produkcija tiesiog guli ten ir niekam nepadeda“, – skundėsi W. Brown. „Vogmask“ šiuo metu svarsto galimybes gaminti kaukes JAV.

Visuotinis kaukių trūkumas kelia rimtų problemų medicinos darbuotojams. „Apple Inc.“ ir „Facebook Inc.“ yra tik dvi iš kompanijų, padedančių rasti ir dovanoti ligoninėms kaukes, o pareigūnai ragina žmones jų nekaupti. Žymus mados dizaineris Christianas Siriano ir Prancūzijos kompanija „Balenciaga“ jau pradėjo siūti kaukes, kad galėtų aprūpinti sveikatos priežiūros darbuotojus.

Taigi nenuostabu, kad glamūrinė G. Paltrow nuotrauka pandemijos metu sukėlė šiokį tokį pasipiktinimą. Komentuodami įrašą keli žmonės apkaltino aktorę nenuovokumu ir paragino paaukoti kaukę sveikatos priežiūros darbuotojui – bei viešai paskatinti kitus elgtis taip pat. „Medicinos personalas maldauja, kad žmonės jiems atsiųstų kaukių, – rašė vienas asmuo. – Jos turėtų būti prieinamos tik tiems, kas dirba fronto linijose.“

G. Paltrow atstovė komentuoti atsisakė. Trečiadienį G. Paltrow instagrame pranešė kartu su vyru paaukojusi lėšų „Frontline Responders Fund“, kuris bando surinkti 10 milijonų dolerių, kad nupirktų būtiniausių atsargų darbuotojams, kovojantiems su virusu.