Tarp vieno ryškiausių sekmadienį paskelbtų pokyčių – planuojamas „Deutsche Bank“ pasitraukimas iš aktyvų pardavimo ir prekybos operacijų verslo.

Be to, bankas taip pat ketina apkarpyti ir kitas operacijas, sumažinti išlaidas ir apriboti rizikas.

Žemiau pateikiamas banko restruktūrizavimo planas:

Investicinis bankas

Pasitraukdamas iš aktyvų pardavimo ir prekybos verslo, „Deutsche Bank“ vis dėlto žada išsaugoti „fokusuotas“ akcinio kapitalo rinkų operacijas ir „peržiūrėti savo operacijų su fiksuotomis pajamomis mastą“, – ypač verslo, susijusio su palūkanų normomis. Bankas ketina maždaug 40-čia procentų apkarpyti pagal riziką įvertintą turtą, priskirtą įmonėms.

„Deutsche Bank“ siekia susitelkti ties savo „tradiciniais finansavimo, konsultavimo, fiksuotųjų pajamų bei valiutų pranašumais“. Po restruktūrizacijos beveik 75 proc. investicinės bankininkystės pajamų bus gaunama iš verslo, kur jis užima penktą aukščiausią vietą rinkoje, teigė „ Deutsche Bank“.

Neprofilinis padalinys

„Deutsche Bank“ kuria naują neprofilinį padalinį, skirtą likviduoti nestrateginius aktyvus, tam, kad galėtų susitelkti ties savo pagrindiniais verslais. Aktyvai bus perkelti į vadinamąjį „kapitalo atlaisvinimo padalinį“. Į padalinį perkeliami aktyvai ir susiję verslai praėjusių metų pabaigoje sudarė 74 mlrd. eurų pagal riziką įvertinto turto ir 288 mlrd. eurų finansinio sverto pozicijų.

Finansiniai tikslai

Restruktūrizacija iki 2022 metų padės sumažinti koreguotas sąnaudas šešiais milijardais eurų, iki 17 mlrd. eurų; tais metais Ch. Sewingas tikisi pasiekti 70 proc. sąnaudų ir pajamų santykį. „Deutsche Bank“ planuoja atleisti apie 18 000 darbuotojų iki maždaug 74 000. Be to, bankas užsibrėžė iki 2022 metų pasiekti 8 proc. grąžos iš nuosavo kapitalo, – kiek anksčiau jis planavo 4 proc. atitinkamą rodiklį. Pertvarkius instituciją, tikimasi, kad nuo 2022 metų pavyks atlaisvinti 5 mlrd. eurų kapitalo akcijų supirkimui ir dividendams.
Sylvia Matherat

Restruktūrizacijos kaina

Restruktūrizacija neatsiejama su milžiniška sąskaita. „Deutsche Bank“ prognozėmis, vienkartinės išlaidos iki 2022 metų pasieks 7,4 mlrd. eurų. Didžiąją jų dalį – apie 5,1 mlrd. eurų – teks sumokėti šiais metais, vien antrąjį ketvirtį numatyta apie 3 mlrd. eurų suma. Tai reikštų, kad šį ketvirtį bus patirta nuostolių, – apie 500 mln. eurų, neatskaičiavus pajamų mokesčių, ir 2,8 mlrd. eurų grynųjų nuostolių. Neįskaičiavus šių išlaidų, „Deutsche Bank“ prognozuoja, kad antrąjį metų ketvirtį pavyks užfiksuoti 400 mln. eurų pelną, neatskaičiavus pajamų mokesčių, ir 120 mln. eurų – atskaičius mokesčius.

Naujasis įmones aptarnaujantis bankas

Pagal restruktūrizacijos planą „Deutsche Bank“ suformuos ketvirtąjį verslo padalinį, be jau veikiančių investicinės, privačios bankininkystės ir turto valdymo (DWS) padalinių. Naujasis įmones aptarnaujantis bankas – kuris taps pagrindinių įmonių bei komercinių klientų aptarnavimo centru, – yra sudarytas iš pasaulinių sandorių banko, perkeliančio įmonių lėšas visame pasaulyje, ir Vokietijos komercinės bankininkystės. Naujasis padalinys aptarnaus maždaug milijoną privataus ir komercinio banko Vokietijoje verslo ir įmonių sektorių klientų.
Karlas Von Rohras

Pasikeitimai vadovybės struktūroje

Sulig restruktūrizacija įmonėje pasikeitė daug vadovų. Investicinio banko padalinio vadovas Garthas Richie‘is, vyriausioji organizacijos pareigūnė Sylvia Matherat ir mažmeninio padalinio vadovas Frankas Straussas palieka banką. Prie banko valdybos prisijungia Christiana Riley, Berndas Leukertas ir Stefanas Simonas; Ch. Riley bus atsakingas už veiklą abiejose Amerikose, B. Leukertas, tapęs vyriausiuoju administracijos pareigūnu, prisiims įsipareigojimus, susijusius su reglamentavimo reikalais ir teisiniais klausimais. Ch. Riley banke „Deutsche Bank“
dirba nuo 2006 metų, o S. Simonas beveik trejus metus yra stebėjimo tarybos narys. Tuo tarpu B. Leukertas į banką ateina iš programinės įrangos bendrovės SAP SE.

Naujos pareigos

Dabartinių valdybos nariai pareigas pasiskirstė taip: Ch. Sewingas prisiims atsakomybę už įmones aptarnaujančius ir investicinius bankus. Prezidentas Karlas Von Rohras prižiūrės privačios bankininkystės sektorių ir turto valdymą, toliau prisiimdamas regioninę atsakomybę už Vokietiją, o vyriausiasis už veiklą atsakingas pareigūnas Frankas Kuhnke‘ė bus atsakingas už naujai sukurtą kapitalo atlaisvinimo skyrių ir Europos, Artimųjų Rytų bei Afrikos regioną.

Vyriausiasis rizikos specialistas Stuartas Lewisas prisiims atsakomybę už įsipareigojimų vykdymą ir kovos su finansiniais nusikaltimais padalinį, taip pat Jungtinės Karalystės ir Airijos regioną. Jamesas von Moltke‘ė toliau eis vyriausiojo finansininko pareigas, o Werneris Steinmuelleris išliks Azijos-Ramiojo vandenyno regiono generaliniu direktoriumi. Stefanas Hoopsas bus atsakingas už naują įmones aptarnaujantį banko padalinį ir atsiskaitys Ch. Sewingui, o Markas Fedorcikas vadovaus įmonių finansų bei konsultacinių paslaugų skyriui.