„Rinka remiasi prielaida, kad mes nesusidursime su antrąja ar trečiąja COVID-19 banga“, ir kad, gydymui tapus prieinamam, bus išvengta naujų protrūkių padarinių, trečiadienį per virtualiąją pramonės konferenciją teigė „BlackRock Inc.“ generalinis direktorius Larry‘is Finkas. – Priešingai nei kiti, aš manau, kad grįžimas į darbo rinką bus lėtesnis.“

Akcijų rinkų optimizmas buvo ypač ryškus šią savaitę, tarp labiausiai nukentėjusių dėl pandemijos įmonių, itin gerą dinamiką demonstravo tokios korporacijos kaip „Carnival Corp.“ ir „United Airlines Holdings Inc.“. JAV akcijų indeksas „S&500“ pašoko 36 proc. nuo kovo 23 dienos, kai buvo pasiekęs žemiausią per beveik pusketvirtų metų lygį.

Augimą palaikė atsirandantys ženklai, jog ekonomikos pamažu atgyja, ir vakcinos atradimo perspektyvos, kaip ir optimistiniai komentarai iš politikos formuotojų bei verslo lyderių lūpų. Pasak JAV banko „JPMorgan Chase &Co.“ generalinio direktoriaus Jamie‘io Dimono, kai kurie paskolų gavėjai, prašę susilaikyti nuo baudžiamųjų priemonių, vis dar atlieka mokėjimus, ir bankai galimai po šio ketvirčio padidins savo rezervus nuostolingoms paskoloms padengti.

„Galima tikėtis gana greito atsigavimo, - antradienį per virtualiąją konferenciją teigė didžiausio JAV banko vadovas. – Vyriausybė gana veiksmingai reaguoja, stambaus kapitalo bendrovės turi būtinų finansinių išteklių, laimei, mes palaikome smulkiųjų įmonių gyvybingumą.“

Ketvirtadienį sulaukta optimistiškesnių ekonominių duomenų: kaip rodo Darbo departamento statistika, valstijose registruotų bedarbių sumažėjo pirmą kartą per koronaviruso pandemiją, – ženklas, jog žmonės palaipsniui grįžta į darbą.

JAV federalinis atsargų bankas drastiškai sumažino palūkanų normas iki nulinio lygio, įliejo trilijonus JAV dolerių į ekonomiką ir paskelbė planuojantis devynias skubių paskolų programas. Tačiau vienu momentu paskatų priemonės pasibaigs. „Neįmanoma amžinai remti akcijų rinkų“, – teigė J. Dimonas.

Finansinių įmonių akcijos buvo vienos iš daugiausia laimėjusių akcijų per pastarąjį rinkų pakilimą, indeksas „S&P 500 Financials Index“ nuo gegužės 13 dienos šoktelėjo 17 procentų. „Citigroup“ akcijos per šį laikotarpį pabrango 29 proc., „Morgan Stanley“ – 26 proc., o „Bank of America Corp.“ akcijų vertė pakilo 23 procentais.

Akcijų augimas nesuderinamas su balandį kilusia pesimizmo banga, kai didžiausi JAV bankai pranešė apie pirmojo ketvirčio pelno rodiklius ir atidėjo iš viso 25 mlrd. dolerių galimai neveiksnioms paskoloms. Tuo metu „JPMorgan“ pranešė, kad augant nedarbui bendrasis vidaus produktas (BVP) gali susitraukti 40 proc., tuo tarpu „Bank of America“ perspėjo, kad nuosmukis gali tęstis ir kitais metais.

Tačiau dabar investuotojai užmerkia akis į silpnumo ženklus ir yra linkę susitelkti į galutinį atsigavimą. Volstrito akcijų vertė trečiadienį pakilo, kai JAV Federalinių rezervų banko (FED) Sent Luiso banko prezidentas Jamesas Bullardas pareiškė, kad ekonomika galbūt jau pasiekusi dugną.

Sveikatos klausimai

Rinkose skambant optimizmo gaidelėms, „Citigroup Inc.“ generalinis direktorius Michaelas Corbatas prisijungė prie tų, kurie laikosi atsargesnės pozicijos, atkreipdamas dėmesį į netikrumą dėl pandemijos baigties.

„Vis dar yra daug nežinomųjų dėl sveikatos problemų ir dėl to, kuria linkme visa tai pakryps, - interviu naujienų agentūrai „Bloomberg“ sakė M. Corbatas. – Optimizmo yra, bet mano manymu, yra sričių, kur situaciją reiktų vertinti su santūriu optimizmu“.

„Goldman Sachs Group Inc.“ prezidentas Johnas Waldronas trečiadienį taip pat pareiškė, kad viena iš didžiausių ekonomikos rizikų yra ta, kad ateinančiais mėnesiais gali atsirasti naujų viruso židinių, dėl kurių gali vėl užsiverti pavienės vietos ekonomikos.

Pasaka J. Waldrono, netolygus atsigavimas gali sukelti unikalių iššūkių vartotojams, ypač jeigu vyriausybės parama sumažėtų. Tokiu atveju „grėstų dar didesnis smūgis“ vartotojų kreditams, sakė jis.

JAV mokėjimų bendrovės „Visa Inc.“ generalinis direktorius Alas Kelly‘is teigė, kad jo įmonei vis dar tenka mažinti išlaidas savo tinklui palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, tačiau rodikliai pastarosiomis savaitėmis pagerėjo.

Tokia tendencija iš dalies paaiškina „atkaklų virvių traukimą“, apie kurį trečiadienį per virtualią konferenciją užsiminė „Bank of America“ generalinis direktorius Brianas Moynihanas. Trys stipriausios ekonominės jėgos traukia ekonomiką skirtingomis kryptimis: nedarbas, vyriausybės paramos programos ir žemos palūkanų normos, sakė B. Moynihanas.

Net mažėjant banko palūkanų pajamoms, „gera žinia yra ta, kad mes „auginame“ indėlius, „auginame“ paskolas ir taip įveikiame iššūkius, – sakė B. Moynihanas. – Mes tiesiog privalome sugrąžinti ekonomiką į senąsias vėžes.“