Japonijos valstybinis pensijų fondas (GPIF) penktadienį Tokijuje pranešė per tris paskutinius metų mėnesius praradęs 9,1 proc., arba 14,8 trilijonų jenų (136 mlrd. dolerių, 119 mlrd. eurų). Vertės sumažėjimas ir nuostolių lygis buvo didžiausias nuo 2008 m. balandžio mėnesio. Blogiausi rezultatai gauti investuojant į vidaus akcijas, ne ką geriau sekėsi ir užsienio akcijoms. Gruodžio pabaigoje kapitalas sumažėjo iki 150,7 trilijonų jenų – nuo rekordinių 165,6 trilijonų jenų rugsėjo mėnesį.

Nors pastaruosius dvejus fiskalinius metus investavimas į akcijas padėjo gauti grąžą, pasaulinis nuosmukis gruodžio mėnesį atnešė nuostolių fondui, 2014 m. atnaujinusiam savo strategiją, padidinant akcijų ir sumažinant vidaus obligacijų dalį. GPIF neturėjo kito pasirinkimo, kaip investuoti į akcijas, nes fiksuotų įplaukų investicijos, ypač Japonijos vyriausybės skolos obligacijos, yra per mažos, teigė Naoki Fujiwara, Tokijo „Shinkin Asset Management Co.“ vyriausiasis fondo valdytojas.

„Nieko nuostabaus, kad GPIF ėmėsi tam tikrų rizikingų ėjimų, nes pajamingumas žemas visame pasaulyje, o obligacijų investicijos neatneša gerų rezultatų, – tvirtino N. Fujiwara. – Tačiau žiūrint iš pensininko pozicijos, fondo investicijoms gresia pernelyg didelė rizika.“

Didžiausio pasaulio pensijų fondo rezultatai
Praėjusį ketvirtį iš pasaulinių rinkų buvo iššluota daugiau kaip 10 trilijonų dolerių kapitalo vertės, o tarp JAV ir Kinijos vykstantis prekybos karas kelia susirūpinimą dėl pasaulinio augimo sulėtėjimo.
TOPIX indeksas spalio-gruodžio laikotarpiu nukrito 18 proc., ir tai yra didžiausias ketvirčio nuosmukis nuo 2008 m., o S&P 500 indeksas sumažėjo 14 proc., daugiausia nuo 2011 m. Japonijos valiuta per ketvirtį dolerio atžvilgiu sustiprėjo 3,7 proc.

Shingo Ide, vyriausiasis Tokijo NLI tyrimų instituto strategas, pabrėžia, kad svarbiau už ketvirčio rezultatus yra ilgalaikė GPIF veikla. Bendra GPIF investicijų grąža nuo fiskalinių 2001 m. sudaro 56,7 trilijonus jenų su metiniu 2,7 proc. augimu.

„Nebūtina pulti į pesimizmą vien dėl to, kad GPIF vieną ketvirtį patyrė investicijų nuostolį, – teigia S. Ide. – Pensijų fondams svarbiau sutelkti dėmesį į tai, kaip jie užtikrina ilgalaikį pelną, o ne kaip jiems sekasi kiekvieną ketvirtį.“

Tačiau turint omeny, kad beveik pusę GPIF kapitalo sudaro vidaus ir užsienio akcijos, rezultatai gali grėsmingai mažėti, kadangi susirūpinimas dėl JAV ir Kinijos prekybos karo vis auga, o Jungtinės Karalystės išstojimas iš Europos Sąjungos dar labiau didina pasaulio ekonomikos sulėtėjimo riziką, teigia Hidenori Suezawa, Tokijo „SMBC Nikko Securities Inc.“ analitikas.

„Prekybiniai nesutarimai tarp JAV ir Kinijos dar nėra visiškai išspręsti, be to, išlieka galimybė, kad „Brexit“ sprendimo irgi kol kas teks palaukti, – teigia H. Suezawa. – Negalime puoselėti optimizmo dėl investicijų vasario-kovo mėnesiais.“

Spalio-gruodžio ketvirtį investuotojų rizikos baimė išaugo, kylant susirūpinimui dėl pasaulinės ekonomikos perspektyvų ir korporacijų pelningumo, penktadienio pareiškime teigė GPIF prezidentas Norihiro Takahashi.