Ateities sandorių rinkoje kava arabika – švelnesnė kavos rūšis, ypač mėgstama tokių bendrovių kaip „Starbucks“ – pinga, arabikos kavos pupelių kainos artėja kone iki žemiausio lygio per trylika metų.

Augintojai Brazilijoje, didžiausioje pasaulyje eksportuotojoje ir augintojoje, padidino gamybos apimtis ir tapo daug našesni, surinkdami daugiau pupelių vienam užaugintam akrui. Dėl to susidarė milžiniškas perteklius, kuris nusmukdė kainas žemiau pelno-nuostolio susibalansavimo ribos daugelyje valstybių, tuo pakurstydamos susirūpinimą, jog augintojai pasitrauks iš pramonės.

Labiausiai nukentėjo ūkininkai iš Centrinės Amerikos, tokių išskirtinių rūšių kaip „Geisha“ pupelės, auginamų Kosta Rikos teritorijoje, gimtinės. Pramonė patiria dvigubą smūgį, kai ateities sandoriai smunka.

Kadangi daugelis išskirtinių kavos pupelių augintojai augina pupeles, tiekiamas pagal arabikos ateities sandorių sutartis, kartu su aukščiausios kokybės pupelėmis, nukenčia bendras pelnas. Bendras nuosmukis rinkoje, susidarant pertekliui, taip pat smukdo, o kartais ir apskritai ištrina aukštesnės kokybės kavos pridėtinę vertę.

„Esminė problema atsiranda tada, kai ūkininkams dažnai tenka parduoti kavą už kainą, kuri neleidžia jiems užsitikrinti tvarų pragyvenimo šaltinį“, – sakė vyriausiasis tyrimų vadovas Peteris Giuliano iš kavos asociacijos „Specialty Coffee Association“, atstovaujančios augintojams, baristoms ir kavos skrudintojams. Tokie reiškiniai stebimi ne visoje rinkoje, bet „jie nutinka gana dažnai, todėl, mūsų nuomone, jau galima kalbėti apie krizę“, sakė jis.

Brazilijoje fiksuojama tokia didelė pasiūla, įskaitant ir aukštesnės kokybės pupeles, jog daugelis išskirtinės kavos augintojų nebeuždirba maržos, teigia Brazilijos asociacijos „Brazil
Specialty Coffee Association“ vykdomoji direktorė Vanusia Nogueira.

Tuo tarpu Hondūre situacija tokia prasta, jog žemos kainos neleidžia augintojams nuimti visą jų derlių, nes jie neturi iš ko sumokėti skynėjams ar padengti sąnaudas, pavyzdžiui, išlaidas už trąšas, teigia Nacionalinė kavos eksportuotojų asociacija. Rytinėje Afrikoje – dar vienas svarbus regionas, kuriame auginamos išskirtinės kavos pupelės, – Šveicarijos prekybos bendrovė „Sucafina“ padeda augintojams diversifikuoti auginamą produkciją, pereinant prie javų bei bananų auginimo.

Jeigu gamintojai ims trauktis, galiausiai tai padės kainoms atsigauti, rinkai pereinant nuo pertekliaus link deficito, Kai kurios prekybos bendrovės, tokios kaip „Marex Spectron“, tokio atsigavimo netgi tikisi jau greitu laiku. Pirmadienį liepos mėnesio pristatymo ateities sandoriai pakilo vienu procentu.

Bet dauguma investuotojų ruošiasi ilgesniam nuostolių laikotarpiui.„Prekyboje vis dar nerimaujama dėl didelės pasiūlos, – teigia praėjusį penktadienį publikuotame pranešime „Price Furues Group“ viceprezidentas Jackas Scoville. – Šiuo metu dominuojanti rinka yra Brazilija, kiti eksportuotojai susiduria su aibe sunkumų, ieškodami pirkėjų.“