Nė vienos šalies vyriausybė nepaskelbė tvirtų galimo vizito planų, – bet tai nesustabdė lavinos spekuliacijų Pietų Korėjos žiniasklaidoje. Kim Jong Unas kirto Pietų Korėjos sieną šių metų balandį, tačiau tiek jis, tiek ankstesni Šiaurės Korėjos lyderiai vengė lankytis Seule, nes toks vizitas sukeltų nemažų problemų dėl saugumo.

Pietų Korėjos susivienijimo ministras Cho Myoung-gyonas penktadienį parlamente teigė, kad jis drauge su saujele kitų pareigūnų ruošiasi galimam Kim Jong Uno vizitui, bet pridūrė, kad konkrečių sprendimų dar nepriimta. „Mes toliau svarstome šį klausimą su Šiaurės Korėja“, – sakė Cho Myoung-gyonas.

Pietų Korėjos policija, ruošdamasi Šiaurės Korėjos lyderio vizitui, apsvarstė visas būtinas saugumo priemones, teigia vienas diplomatijos šaltinis, nepanoręs būti įvardintas dėl „klausimo jautrumo“.

Pietų Korėjos prezidento Moon-Jae-ino kanceliarija penktadienį paneigė pranešimus, esą jis su keliais kitais aukšto rango pareigūnais šį mėnesį, prezidentui grįžus iš užsienio kelionės, aptarė Kim Jong Uno vizito galimybę. Pietų Korėjos prezidento kanceliarija taip pat paneigė pranešimus, esą Pietų Korėjos pareigūnai ir aukšto rango Amerikos diplomatai iš Jungtinių Valstijų ambasados Seule svarstė klausimą dėl šio vizito.

Kaip teigia Pietų Korėjos žiniasklaida, jeigu vizitas įvyks, jis bus surengtas arba iki Kim Jong Uno tėvo Kim Jong Ilo mirties metinių, minimų gruodžio 17 dieną, arba po jų.

Nesantaiką sėjantis vizitas

Atsižvelgiant į slaptą Kim Jong Uno režimo prigimtį, bet koks Šiaurės Korėjos lyderio vizitas į Seulą greičiausiai nebus viešinamas iki paskutinės minutės. Šiaurės Korėjos oficiali žiniasklaida paprastai neskelbdavo apie Kim Jong Ilo užsienio keliones tol, kol jis saugiai nesugrįždavo namo.

Toks vizitas kelia dviprasmiškų nuotaikų; pažangiosios Pietų Korėjos gyventojų grupės svarsto būdus, kaip nuoširdžiai priimti Kim Jong Uną savo šalyje, tuo tarpu kietojo dešiniojo sparno atstovai siekia neįsileisti jo į šalį.

Pietų Korėjos policija išsakė susirūpinimą dėl grasinimų nužudyti ir išpuolių prieš Kim Jong Uną, rašo „Chosun Ilgbo“, cituodama neįvardintus policijos pareigūnus.

Daugiau nei pusė Pietų Korėjos gyventojų pritartų šiam vizitui, parodė praėjusią savaitę surengta „Realmeter“ apklausa, kurioje dalyvavo 500 respondentų. Anot „Realmeter“, 61 proc. apklaustųjų pritaria Kim Jong Uno vizitui, nes, jų nuomone, jis padėtų palaikyti taiką Korėjos pusiasalyje, tuo metu 31 proc. respondentų išreiškė priešingą nuomonę.

Pietų Korėjos prezidentas Moon-Jae-inas, ilgametis įsipareigojimų su Šiaurės Korėja šalininkas, su Kim Jong Unu buvo susitikęs tris kartus. Dėl galimo būsimo vizito Pietų Korėjos prezidentas neslepia savo entuziazmo.

„Dėl pirmininko Kim Yong Jno vizito visuomenės nuomonė neturėtų išsiskirti, – gruodžio 1 d. žurnalistams lėktuve kalbėjo prezidentas. – Aš tikiu, kad šalies gyventojai pasitiks jį išskėstomis rankomis“.

Grįžęs iš savo istorinio vizito Pchenjane rugsėjį, Pietų Korėjos prezidentas nustebino šalies visuomenę paskelbdamas, kad Kim Jong Unas pažadėjo artimiausiu metu apsilankyti Pietų Korėjoje. Pasak Moon-Jae-ino, Kim Jon Uno vizitas Pietų Korėjoje reikštų jo įsipareigojimą siekti taikos ir denuklearizacijos.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas šią savaitę išsakė viltį surengti dar vieną viršūnių susitikimą su Kim Jon Unu, pažymėdamas, kad toks susitikimas galbūt galėtų įvykti jau kitų metų sausį. Pasak JAV prezidento, svarstomos trys galimos susitikimo vietos. D. Trumpas ir Kim Jong Unas buvo susitikę Singapūre šių metų birželį. Minėtu susitikimu tikėtasi pažaboti Pchenjano branduolines bei balistinių raketų programas. Tačiau nuo tada nepasiekta jokios pažangos judant visiškos Šiaurės Korėjos denuklearizacijos link.