Praėjusią savaitę paskelbti Pietų Afrikos, Ganos ir Nigerijos duomenys rodo, kad maisto kainos yra viena pagrindinių infliaciją skatinančių priežasčių.

Nigerijoje dėl nairos devalvacijos dar labiau aštrėja maisto infliacija, kuri ir taip paspartėjo dėl sausumos sienų uždarymo, prasidėjusio 2019 m. rugpjūčio mėnesį, prekybos apribojimų, siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą, ir nesutarimų tarp piemenų ir ūkininkų. Maisto produktų indeksas, sudarantis daugiau nei pusę infliacijos krepšelio, birželį pakilo 15,2 proc. – daugiausiai nuo 2018 m. kovo.

Apie 30 proc. namų ūkių praėjusį mėnesį pranešė apie rimtą maisto stygių dėl pinigų ar kitų išteklių trūkumo, lyginant su 5,9 proc. 2019 m. pradžioje, teigiama Nacionalinio statistikos biuro pranešime. Importuotų maisto produktų, tokių kaip aukštos kokybės ryžiai, kainos, lyginant su ankstesniais metais, pašoko 28 proc., priversdamos daugelį žmonių pakeisti mitybą.

„Teko apriboti išlaidas „prašmatniam“ maistui, pavyzdžiui, pusryčių javainiams ir riešutų pienui, nes kainos labai aukštos, – pasakoja Kemi Adeola iš sostinės Abudžos. – Net duona, kuri anksčiau buvo parduodama už 250 nairų, dabar kainuoja 450 nairų. Mano vaikams tenka pratintis prie kukurūzų košės ir kitų vietinių valgių“, – sako ji.

Išlaidos gali dar išaugti, centriniam bankui nutraukus oficialų užsienio valiutos tiekimą kukurūzų importui, skatinant vietinę produkciją. Toks žingsnis gali sukelti maisto produktų trūkumą ir paraginti įmones pereiti prie tvirtos valiutos lygiagrečioje rinkoje, kur naira penktadienį kainavo 470 už dolerį, palyginus su oficialiu kursu, svyruojančiu nuo 360 iki 381.

Visoje Pietų Afrikoje daugiau kaip 100 dienų užtrukęs karantinas taip pat padidino maisto stygių. Johanesburgo meras Geoffas Makhubo teigė, kad beveik milijonui šalies žmonių dėl karantino apribojimų reikės pagalbos maistu.

47 proc. respondentų, dalyvavusių Nacionaliniame pajamų dinamikos tyrime dėl koronaviruso, pranešė, kad balandžio mėnesį jų namų ūkiui pritrūko pinigų maistui pirkti. Praėjusiais metais pakankamai pinigų maistui neturėjo 21 proc. namų ūkių.

Nors maisto produktų infliacija birželio mėnesį daugiau nei padvigubėjo, ji jau artėja prie piko, nes prognozuojamas gausus kukurūzų derlius, o konkurenciją prižiūrinčios institucijos stengiasi suvaldyti karantino metu užkeltas kainas, sakė Jeffrey Schultzas, „BNP Paribas“ vyresnysis ekonomistas.

Kaip teigiama šalies Konkurencijos komisijos pranešime, į maisto rinką sugrįžta stabilumas, nes kainų kėlimo varikliai, tokie kaip panikos pirkimas, nuslūgo.

Ganoje maisto kainų augimas, kurį paskatino karantino apribojimai dviejuose didžiuosiuose šalies miestuose, taip pat turėtų sulėtėti, nes ekonomika jau atsidaro, o rugpjūtį prasideda kukurūzų, kasavų ir plantanų derliaus nuėmimas, sakė Courage Boti, Afrikos ekonomistas iš „Databank Group“ Akroje.