Kataras paskelbė nacionalines ketvirtojo ketvirčio ataskaitas tik balandžio pabaigoje. Nors kiek greičiau už savo kaimynes, Saudo Arabija planuoja pranešti pirmojo šių metų ketvirčio BVP rezultatus paskutinę birželio dieną, atsilikdama maždaug dviem mėnesiais nuo daugumos savo G20 grupės partnerių.

Tokie vilkinimai vis labiau erzina investuotojus, ekonomistus ir reitingų agentūras – ypač laikotarpiu, kai nuostoliai, patiriami dėl smunkančių naftos kainų ir koronaviruso pandemijos, keičia prognozes taip greitai, jog analitikai vos spėja orientuotis. Kai kuriose iš šių šalių statistinių duomenų trūkumas jaučiamas faktiškai visur, nuo biudžeto iki turto fondų kapitalo.

Kataro vyriausybės ryšių tarnyba komentuoti nepanoro, JAE konkurencingumo ir statistikos institucija į klausimus neatsakė. Saudo Arabijos generalinė statistikos tarnyba „inicijavo vidaus projektą, kuriuo siekiama iki metų pabaigos pateikti preliminarius BVP įverčius“, teigė tarybos prezidentas Konradas Pesendoerferis.

Nepakanka

Esant tokiai ribotai informacijos prieigai, sudėtinga priimti sprendimus, sakė Ali Al-Salimas, vienas iš įmonės „Arkan Partners“, konsultuojančios alternatyvių investicijų klausimais, steigėjų.

Tarptautinė reitingų agentūra „Moody’s Investors Service“ praėjusią savaitę vertindama Abu Dabį, turtingiausią iš septynių JAE šeichų valdomų teritorijų, pažymėjo, kad šalies „pagrindinės kreditinės problemos yra susijusios su institucinių duomenų skaidrumu“.

Pasaulio bankas (PB) net tvirtino, kad patikimų duomenų trūkumas galėjo pakankamai brangiai kainuoti ir prisidėti prie šalies ekonominio augimo sulėtėjimo dar prieš šių metų sukrėtimus. Artimieji Rytai ir Šiaurės Afrika yra vienintelis pasaulio regionas, pademonstravęs visišką duomenų skaidrumo indekso nuosmukį 2005–2018 metų laikotarpiu, teigiama balandžio mėnesio ataskaitoje.

Balandį, krizei įgavus pagreitį, JAE pamėgino kompensuoti informacijos trūkumą, kreipdamasi į gamintojus su prašymu dalyvauti apklausoje, vertinančioje viruso protrūkio poveikį. Be to, šalies finansų ministerija inicijavo internetinę platformą, kuri, anot ministerijos, yra „skirta JAE skaidrumui“ ir suteikia visuomenei prieigą prie tyrimų, ataskaitų ir statistinių duomenų.

Tačiau atsižvelgus į atsiliekantį BVP rodiklių viešinimą ir neturint pakankamai dažnai atnaujinamų duomenų, leidžiančių atsekti naujausias problemas, konsultacinė įmonė „Oxdord Economics“ ėmė dairytis kitų sprendimų, pasitelkusi „netradicinius“ informacijos šaltinius, nuo „Google“ vietos nustatymo duomenų iki viešbučių užimtumo statistikos.

„Duomenų trūkumas apsunkina galimybes nustatyti ekonominį koronaviruso pandemijos poveikį“ Persijos įlankos regione, sakė Scottas Livermore‘as, „Oxford Economics“ Artimųjų Rytų padalinio vyriausiasis ekonomistas. „Iššūkiai tampa ypač akivaizdūs, kai atsižvelgiama į smarkai atsiliekantį nacionalinių sąskaitų duomenų skelbimą“, – pažymėjo vyriausiasis ekonomistas.