Kalbant apie šios srities pažeidžiamumą, reiktų atkreipti dėmesį į kylančią įtampą tarp Jungtinių Valstijų bei „Huawei Technologies Co.“, didžiausios Kinijos technologijų bendrovės. „Huawei“ siekia pasaulinės lyderės pozicijų 5 G ryšio srityje, bet amerikiečių pareigūnai įtaria, kad toks ryšys gali padėti Pekinui šnipinėti Vakarų šalių vyriausybes ir bendroves.

„Svarbus „Huawei“ vaidmuo 5G srityje sukuria naują erdvę galimam kibernetiniam šnipinėjimui bei kenksmingai programinei įrangai“, – interviu kalbėjo Jungtinių Valstijų-Kinijos ekonomikos ir saugumo peržiūros komisijos, patariančios Kongresui, narys Michaelas Wesselas. Sujungdamas ištisas naujas produktų klases, 5G „sukuria naujas pažeidžiamas vietas“.

Šios technologijos žada daug. „Miškas“ prietaisų akimirksniu susisieks per milijonus antenų. Automobiliai „susikalbės“ vienas su kitu, kad išvengtų skaudžių avarijų, gydytojai galės atlikti operacijas nuotoliniu būdu, nes vaizdo, garso ir duomenų srautai bus perduodami nedelsiant, čia pat. Ryšys bus nuo dešimties iki šimto kartų spartesnis nei lyginant pagal dabartinius standartus – pakankamai greitas, kad per sekundes būtų įkeltas visas filmas.

Vis dėlto JAV nacionalinio saugumo pareigūnai mato daugybę galimybių šnipams, programišiams ir kibernetiniams vagims pasisavinti prekybos paslaptis, sabotuoti įrenginius ir net „užsakyti“ automobilių katastrofas. Jungtinės Valstijos, akcentuodamos iškilusias grėsmes nacionaliniam saugumui, ragina sąjungininkus blokuoti „Huawei“ atskiriant ją nuo telekomunikacinių tinklų. Jungtinių Valstijų Kongresas uždraudė vyriausybinėms agentūroms pirkti įmonės įrangą.

Tuo tarpu bendrovė neigia bet kokius pranešimus apie galimą grėsmę. „Baimės dėl „Huawei“ ir 5G yra visiškai nepamatuotos, – interviu kalbėjo „Huawei“ Jungtinėse Valstijose atstovaujantis vyriausiasis saugumo pareigūnas Andy‘is Purdy‘is. – Tai galingesnis tinklas, saugesnis tinklas“.

Naujosios technologijos pareikalaus, kad būtų pertvarkyta telekomunikacijų infrastruktūra. Terminas 5G reiškia penktąją kartą, sekančią po dabartinės ketvirtosios judriojo ryšio kartos, kurios dėka keitimasis vaizdo įrašais ir filmų srautų persiuntimas tapo įprastu dalyku.

5G standartai yra šiuo metu sudaromi, ir iki 2020 metų nesitikima didelio masto komercinio jo įdiegimo, skelbia JAV–Kinijos peržiūros komisija. Didžiosios JAV mobiliojo ryšio operatorės, tokios kaip „AT&T Inc.“ ir „Verizon Communications Inc.“, kuria mažesnio masto apsaugos versijas.

Įrenginių su prieiga prie tinklo apimtys kasmet padidėja kone trečdaliu ir 2021 metais pasieks 25,1 mlrd., rodo konsultacinės įmonės „Gartner Inc.“ duomenys. Vykstant tokiems pokyčiams, „Huawei“ akylai stebima Jungtinių Valstijų bei jos sąjungininkių.

Pernai gruodį JAV nurodymu Kanadoje buvo sulaikyta bendrovės vyriausioji finansų vadovė ir įmonės įkūrėjo dukra Meng Wanzhou. Pareigūnė buvo areštuota amerikiečių tarnyboms pranešus apie tyrimą dėl šios įmonės neva įvykdytų Iranui paskelbtų sankcijų pažeidimų. Neseniai Lenkijoje buvo sulaikytas ir atleistas šnipinėjimu įtariamas Kinijos bendrovės „Huawei“ darbuotojas.

„Jo tariami veiksmai niekaip nėra susiję su bendrove, – savo elektroniniame pareiškime teigė „Huawei“ pažymėdama: – Šis incidentas užtraukė „Huawei“ nešlovę“.

Šią savaitę buvo paviešinta apie pradėtą federalinį baudžiamąjį tyrimą dėl įtariamos vagystės iš korporacijos „T-Mobile US Inc.“. Kinijos užsienio reikalų ministerija praėjusį ketvirtadienį pareiškė, kad teisinis ginčas tarp „Huawei“ ir „T-Mobile“ jau išspręstas, ir išsakė susirūpinimą dėl motyvų, susijusių su „pakartotiniu tyrimu“.

Bendrovė, kurią 1987 metais įsteigė Renas Zhengfei, iškilo kaip viena pagrindinių bendrovių, atstovaujančių Kinijai užsienio rinkose; jos metiniai prognozuojami pardavimai siekia 108 mlrd. JAV dolerių, operacijų mastas plečiasi į Afrikos, Azijos ir Europos rinkas.

Renas Zengfei, paprastai retai dalijantis interviu užsienio žiniasklaidai, antradienį kalbėdamas su žurnalistais paneigė tvirtinimus, esą jo įmonė šnipinėja Kinijos vyriausybei, pabrėždamas, kad įmonė nepalaiko nuolatinio ryšio su Pekinu.

“Kai kurios šalys nusprendė nepirkti įrangos iš „Huawei“, – sakė jis. – Tad dabar savo dėmesį sutelkiame į geresnį aptarnavimą tų šalių, kurios mielai įsileidžia „Huawei“. Mes galime sukurti aukštos kokybės tinklus tose valstybėse ir įrodyti, kad esame patikimi“.

Be to, Renas Zengfei pavadino Donaldą Trumpą „nuostabiu prezidentu“ ir pareiškė užsiimsiąs „pagyvensim-pamatysim“ poziciją dėl to, ar JAV vadovas įsikiš dėl jo dukros likimo. D. Trumpas gruodį sakė, kad įsikištų sprendžiant šį incidentą tuo atveju, jeigu tai padėtų laimėti prekybos karą su Kinija.

„Huawei“ užimama išmaniųjų telefonų rinka pasaulyje vis didėja, ir tiek pati bendrovė, tiek Kinijos vyriausybė 5G pajėgumų išplėtimą iškėlė kaip vieną iš didžiausių prioritetų. „Huawei“ jau dabar yra didžiausia pasaulyje telekomunikacinės įrangos gamintoja, 2017 metais užėmusi 28 proc. visos rinkos, kuri įvertinama 37,2 mlrd. dolerių, rodo JAV-Kinijos peržiūros komisijos duomenys.

„Huawei“ teigimu, jos gaminamos įrangos įtraukimas į juoduosius sąrašus be jokių įrodymų pakenks pramonei ir sutrikdys naujos didelio greičio technologijų plėtrą.

Savo naujausioje metinėje ataskaitoje „Huawei“ pareiškė atlikusi 5G testus daugiau nei 30 didžiausių mobiliojo ryšio operatorių daugiau nei dešimtyje pasaulio miestų. „Nuo 2009 metų mes daug investuojame į 5G tyrimus“, – sakė bendrovė.

„Huawei“ nuolat tvirtina, kad yra nepriklausoma, ir neigia suteikianti Kinijos vyriausybei prieigą prie savo gaminamos įrangos. Tačiau Vakaruose tebetvyro bloga nuojauta.

Atsistatydinęs oro pajėgų brigados generolas Robertas Spaldingas, buvęs Nacionalinio saugumo tarybos narys vadovaujant Donaldo Trumpo administracijai, privačiai išplatino memorandumą, nupiešdamas ryšių ateitį, kurioje dominuoja Kinija. Galiausiai, alternatyvų jos tinklų technologijoms nėra, nes kiti tiekėjai nėra pajėgūs konkuruoti su vyriausybės subsidijuojamais telekomunikacijų įrangos gamintojų „Huawei“ ir „ZTE Corp.“ pasiūlymais, memorandume teigia R. Spaldingas.

Kai Kinija ims kontroliuoti įrenginius su prieiga prie tinklo, ji taps pajėgi „miestus naudoti kaip instrumentą savo tikslams pasiekti“, memorandume teigė R. Spaldingas: „Pagalvokite apie autonominius automobilius, kurie staiga ims šienauti nieko neįtariančius pėsčiuosius. Pagalvokite apie dronus, įskrendančius į lainerių erdvę“.

R. Spaldingas Nacionalinio saugumo tarybą paliko pernai, po to, kai viešai pasisakė už didesnį vyriausybės vaidmenį ryšių sistemoje, tuo sukeldamas audrą, nes tinklai Jungtinėse Valstijose yra privačiai valdomi bei kontroliuojami.

Kinijos įstatymai įpareigoja šalies telekomunikacijų operatores teikti nevaržomą prieigą prie savo tinklų žvalgybos tarnyboms, per kovą surengtą JAV-Kinijos priežiūros komisijos posėdį sakė Jamesas Mulvenonas, SOS tarptautinės žvalgybos konsultacinės bendrovės Kinijos ekspertas. J. Malvenonas „Huawei“ pavadino „teisėta pasaulio mastu konkurencinga per 90 mlrd. dolerių vertės bendrove“ ir pareiškė, kad ji „nėra platforma, naudojama Kinijos žvalgyboje“. Tačiau pridūrė: „Atsižvelgus į politinę ir teisinę aplinką Kinijoje, jie nesugebėtų atsisakyti reikalavimo, gauto iš Kinijos vyriausybės, dėl prieigos“ prie „Huawei“ kontroliuojamo tinklo.

Jungtinėse Valstijose telekomunikacijų bendrovėms taip pat priskiriamas vaidmuo sekimo sistemoje. Pavyzdžiui. 2013 metais Kongreso nariai patvirtino žinoję apie slaptą teismo sprendimą, verčiantį „Verizon Communications Inc.“ perduoti duomenis apie savo klientų pokalbius. 2015 metais Kongresas balsavo už iniciatyvą neleisti Nacionalinei Saugumo agentūrai rinkti didžiąją dalį JAV skambučių duomenų, o esant būtinybei prieiti prie konkrečių įrašų, gauti atitinkamą teismo nurodymą.

Paleidus 5G mobiliojo ryšio technologijas, vis garsiau ir aktyviau raginama neprileisti rizikingos įrangos prie esminių sistemų, sakė JAV-Kinijos komisijos atstovas M. Wesselas.

„Internetas yra mūsų ekonomikos stuburas, mūsų saugumo stuburas, mūsų vyriausybės aparatas ir vidinis mechanizmas. – sakė M. Wesselas. – Ir mes turime žengti esminius žingsnius, siekdami užtikrinti pasitikėjimą tų sistemų saugumu“.