„Man nepaprastai neramu dėl Pietų Afrikos viruso varianto, – pirmadienį per BBC radiją sakė Jungtinės Karalystės sveikatos sekretorius Mattas Hancockas, cituodamas pokalbį su savo kolega iš Pietų Afrikos per kalėdines atostogas. – Jie supranta susidūrę su rimta problema, nes jie, kaip ir mes, pasižymi puikia moksline kompetencija genomo srityje, kad galėtų ištirti išsamią viruso informaciją. Ir ši atmaina yra dar didesnė problema nei naujausias viruso variantas Jungtinėje Karalystėje.“

Pietų Afrikos viruso versija pakurstė infekcijų šuolį šalyje ir, kaip ir JK atmaina, ji, regis, yra labiau užkrečiama nei ankstesnės mutacijos.

Vis dėlto kol kas dar nėra įrodymų, kad iki šiol patvirtintos vakcinos nuo COVID-19 nebus veiksmingos prieš naująsias atmainas. Sakyti, kad Pietų Afrikos viruso atmaina kelia didesnę problemą nei JK variantas, šiuo metu yra „veikiau politika nei mokslas“, sakė Richardas Lesselsas, Kvazulu-Natalio universiteto (UKZN) infekcinių ligų specialistas.

Mokslininkai, kad suprastų naująsias viruso versijas, pirmiausia turi atlikti būtinus eksperimentus, sakė jis. Kol kas pareigūnai yra pateikę nedaug faktų, pagrindžiančių idėją, jog Pietų Afrikos atmaina yra problemiškesnė už naująją atmainą, pirmą kartą aptiktą Jungtinėje Karalystėje, kur atvejų mastas taip pat auga.

„Akivaizdu, kad vakcinos veiksmingumas yra vienas iš labai svarbių klausimų, kylančių aptikus šias naujas viruso versijas, ir mes suprantame, kad visi nori išgirsti atsakymus tuojau pat, – sakė R. Lesselsas. – Bet prireiks šiek tiek laiko, kol turėsime atsakymus.“

Vakcinos greičiausiai vis tiek bus veiksmingos prieš Jungtinės Karalystės koronaviruso variantą, tuo tarpu klausimai dėl Pietų Afrikos versijos išlieka, sekmadienį „Times Radio“ sakė Johnas Bellas, Oksfordo profesorius, kartu su Jungtinės Karalystės vyriausybe dirbantis prie šalies vakcinų programos. Mažai tikėtina, kad mutacijos visiškai „išjungs“ veiksmingas vakcinas, sakė J. Bellas.

„Mes turime erdvės manevruoti, nes, mano manymu, vakcinos veikia daug geriau, nei bet kuris iš mūsų įsivaizdavo, – sakė jis. Tikrai turime šiek tiek erdvės manevrams. Jeigu jos ir veiktų 20 proc. silpniau dėl mutacijos, vis tiek turėtume geras vakcinas.“

„Katės ir pelės“ žaidimas


Net jeigu naujieji viruso variantai būtų atsparūs vakcinoms, „visiškai įmanoma“, esant būtinybei, pritaikyti ir sukurti naujas vakcinas, galimai per šešias savaites, sakė J. Bellas. – Dabar mes tarsi žaidžiame katės ir pelės žaidimą. Tai ne vieninteliai du viruso variantai, su kuriais susidursime.“

Jaunesni nei 20-ies metų amžiaus žmonės, galimas daiktas, bus labiau paveikiami naujosios Jungtinės Karalystės viruso atmainos, gruodžio 31 d. publikuotoje preliminarioje analizėje teigė Londono imperatoriškojo koledžo („Imperial College London“) mokslininkai.

Dar per anksti sakyti, kodėl tikėtinas toks atvejis, galbūt dėl to, kad tyrimai buvo atlikti tuo metu, kai dėl įvesto karantino daugiau suaugusiųjų liko namie, o mokyklos buvo atidarytos, pažymėjo mokslininkai.

Pietų Afrikos medicinos mokslininkai rengia tyrimus, siekdami nustatyti klinikinį naujosios koronaviruso atmainos, aptiktos toje šalyje, poveikį, sakė Glenda Gray, Pietų Afrikos medicinos tyrimų tarybos prezidentė.

Pietų Afrikos gydytojai turi neoficialių duomenų, kad naująja atmaina sunkiai suserga daugiau jaunų žmonių, nesergančių jokiomis kitomis gretutinėmis ligomis, gruodį yra sakęs šalies sveikatos ministras Zwelis Mkhizė.

Nėra įrodymų, kad Pietų Afrikos viruso variantas yra labiau užkrečiamas arba sukelia sunkesnės formos ligą nei Jungtinės Karalystės atmaina, gruodžio 24 dieną savo pareiškime teigė Z. Mkhizė. Abu viruso variantai vystėsi nepriklausomai vienas nuo kito, ir yra faktų, liudijančių, kad JK atmaina atsirado anksčiau už Pietų Afrikos atmainą, sakė Z. Mkhizė.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, pradiniai moksliniai tyrimai rodo, kad Pietų Afrikos viruso variantas gali būti susijęs su didesniu virusiniu krūviu nei virusai, anksčiau cirkuliavę toje teritorijoje, nors tokia teorija vis dar tiriama.

Gruodžio 30 d. duomenimis, šis viruso variantas buvo aptiktas dar keturiose šalyse. Jungtinės Karalystės variantas aptiktas daug platesnėje teritorijoje, pranešimų apie šią atmainą gauta iš 31 kitos pasaulio šalies, teritorijų ir sričių.