Kompleksiniai biologiniai vaistiniai preparatai, vadinami antikūnų vaistų konjugatais (ADC), kuriami dešimtmečius, ir dabar, sėkmingai išbandžius vieną ADC galutiniame krūties vėžio gydymo testų etape, vadinamąjį DS-8201, atsinaujino viltis, kad pagaliau pavyks pasiekti teigiamų rezultatų.

Entuziazmas dėl ADC toks didžiulis, jog bendrovė „AstraZeneca Plc.“ šių metų kovą sutiko sumokėti net 6,9 mlrd. JAV dolerių, kad galėtų kurti DS-8201 kartu su Japonijos bendrove „Daiichi Sankyo Co.“ – tai didžiausias britų vaistų gamintojos sandoris per daugiau nei dešimtmetį. Investicija daugelio ekspertų pripažinta kaip DS-8201 potencialo – ir visos ADC vaistų klasės – patvirtinimas ir kaip plačiai taikomo kai kurių vėžio formų gydymo metodo, chemoterapijos, alternatyva.

DS-8201, kuris iki rugsėjo pabaigos turėtų būti pateiktas JAV oficialiam patvirtinimui, jau dabar sulaukia tokio gero įvertinimo, jog kai kurie analitikai prognozuoja, kad jo pardavimai pranoks vaistų gamintojos „Roche Holding AG“ medikamento „Herceptin“ 7 mlrd. dolerių metinius pardavimus – būtent šį medikamentą nuo krūties vėžio jis tikisi pakeisti.

„DS-8201 gali tapti vienu iš svariausių biologinių vaistų nuo vėžio“, – sakė „Bloomberg Intelligence“ analitikė Carolien Stewart, kuri prognozuoja, jog šio medikamento pardavimai viso pasaulio mastu galiausiai pasieks 12 mlrd. JAV dolerių. Tokį lygį yra pasiekusi tik saujelė biologinių vaistų, kurie yra gaminami iš kitų gyvųjų organizmų ekstraktų.

Analitikų teigimu, DS-8201 gali patrigubinti skaičių ligonių, kuriems taikomas veiksmingas tikslinis krūties vėžio – dažniausio auglio tarp moterų, kasmet nusinešančių pusę milijono gyvybių – gydymas. Taip pat svarbu pažymėti, kad jo gebėjimas nusitaikyti į vėžio ląsteles nepakenkiant normalioms sveikoms ląstelėms yra pagrindinis pranašumas, lyginant su bekompromisiu chemoterapijos metodu.

„Daiichi“ gydymas, manoma, dvigubai prailgins progresavusio krūties vėžio ligonių išgyvenimo laiką, nuo 10 iki 20 mėnesių, šių metų kovą kalbėjo buvęs „UBS Securities Japan Co.“ analitikas Atsushis Sekis. Atliekant bandymus, ligoniai, vartojantys DS-8201, rečiau susidurdavo su tokiais nemaloniais potyriais kaip pykinimas ir plaukų slinkimas, lyginant su chemoterapija.

„Stebuklinga kulka“

Pilno DS-8201 potencialo mums dar teks palaukti galbūt ne vienus metus, nes reikės laiko surinkti visus reikalingus duomenis, galinčius patvirtinti vaisto veiksmingumą plačiam spektrui ligonių. Vis dėlto atsivėrusios ADC galimybės jau dabar kaip reikiant supurtė pasaulio farmacijos pramonę. „Roche“, kurios preparatas „Herceptin“ šiais metais Jungtinėse Valstijose praranda akivaizdų išimtinumą, įtraukė ADC į savo asortimentą kartu su savo „Kadcyla“ krūties vėžio gydymu. Bendrovė „Pfizer Inc.“ turi „Mylotarg“, ADC, gydantį mielogeninę leukemiją.

Maždaug 56 farmacijos bendrovės kuria ADC variantus, įskaitant „ImmunoGen Inc.“ ir „ Seattle Genetis Inc., ir pasaulinės farmacijos rinkos dalyvės, trokštančios atsiriekti dalelę ADC „pyrago“, gali dairytis į jas kaip į potencialius įsigijimo ar licencinių sandorių objektus, pažymi „Cowen Inc.“

„Į ADC žiūrima kaip į chemoterapijos pakaitalą, – balandį savo komentaruose rašė „Cowen“ analitikai, įskaitant ir Borisą Peakerį. – Yra didelė veiklos partnerysčių pagrindu tikimybė.“

Pasaulinė ADC rinka 2017 metais buvo vertinama 1,57 mlrd. dolerių, ir prognozuojama, kad ji kasmet išaugs 26 proc. ir iki 2025 metų pasieks beveik 10 mlrd. dolerių, rašoma „Grand View Research“ pranešime.

ADC koncepcija buvo numatyta dar 1900 metais, kai vokietis Nobelio premijos laureatas Paulas Ehrlichas sukūrė terminą „stebuklinga kulka“, reiškiančią vieną toksinę molekulę, kuri selektyviai suranda ir užmuša ligos sukėlėją (pavyzdžiui, naviko ląsteles), nepažeisdama sveikų audinių.

Faktinis ADC taikymas pradėtas 2000 metais, tačiau susidomėjimas sektoriuje atslūgo, nes daugeliu nepavyko pateisinti lūkesčių. Gydymas priklauso platesnei vėžio imunoterapijų kategorijai, įskaitant ir „Merck&Co.“ „Keytruda“ ir „Novartis AG“ vadinamąją CAR-T ląstelių terapiją, „Kymriah“, pajungiančias imuninę sistemą kovai su navikais.

Kitas lygmuo

„Daiichi Sankyo“ vaistas nukelia ADC į kitą lygmenį, sako Toshinoris Agatsuma, „Daiichi Sankyo“ onkologinių tyrimų skyriaus vadovas, vadovavęs grupei, atradusiai šį gydymą. „Šiuo metu turimi ADC , techniniu požiūriu, toli gražu nėra tobuli, nes tikslinis „užtaisas, susijęs su antikūniais, nėra tobulai nukreipiami į vėžio ląsteles“, kalbėjo T. Agatsuma. „Mes siekėme mesti iššūkį ir patobulinti šią sistemą. Į biotechnologijų sektoriuje įžengėme gan vėlai, bet aš žinojau, kad tai sritis, kur galime pasivyti, konkuruoti ir laimėti.“

Apie 2,1 mln. moterų kasmet diagnozuojamas krūties vėžys, skelbia Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Apie 18 proc. atvejų nustatoma padidėjusi HER2 baltymo raiška, ir pirmas joms taikomas gydymas – chemoterapija, kartu su „Roche“ „Herceptinu“ ir analogiškos paskirties „Perjeta“. Nors DS-8201 šiuo metu bandomas vėlyvos vėžio stadijos gydymo procese, per artimiausius dvejus metus tikimasi atrasti konkurencinį privalumą taikant pirminį gydymą. „Tai būtų revoliucinis atradimas“, jeigu šis medikamentas taptų vieninteliu pirminiu gydymu, sakė „AstraZeneca“ onkologijos verslo prezidentas Davidas Fredricksonas. „Jeigu pašalintume pašalinį poveikį, susijusį su chemoterapija, tai būtų didžiulė pagalba moterims“, – sakė jis.

Vaistai, tokie kaip „Herceptin“, vartojami tik esant aukštam HER2 lygiui, o moterims su mažesniu baltymo lygiu taikoma hormonų terapija arba chemoterapija. Štai šiame kontekste DS-8201 gali būti naudingas daug daugiau ligonių, nes tinka moterims tiek su didesniu, tiek su mažesniu HER2 lygiu.

„Viskas bus kitaip“

„Mums reikia daugiau įrodymų, bet mano nuomone, DS-8201 yra veiksmingiausias iš visų egzistuojančių preparatų, skiriamų HER2 turinčioms ligonėms, įskaitant „Herceptin“ ir chemoterapiją“, – sakė Shunjis Takahashis, Japonijos vėžio tyrimų fondo Vėžio instituto ligoninės direktorius, dalyvavęs ankstyvosios stadijos DS-8201 bandyme. Jis pažymėjo, kad susirūpinimą kelia intersticinė pneumonija kaip šalutinis poveikis ir kad būtinas nuolatinis stebėjimas.

Įmonei „Daiichi Sankyo“ DS-8201 padėjo atgaivinti Japonijos bendrovę, kuri metų metus mėgino atnaujinti augimą po serijos sunkumų, tokių kaip žlugęs Indijos „Ranbaxy Laboratories Ltd.“ įsigijimo sandoris ir populiarių medikamentų trūkumas.

„Vienas vaistas gali neatpažįstamai transformuoti „Daiichi Sankyo“, vos prieš metus to negalima buvo nė tikėtis, – sakė „SMBC Nikko Securities Inc.“ analitikas Yasuhiro Nakazawa . – „Daiichi Sankyo“ jau ne kartą yra nuvylusi rinkos lūkesčius ankstesniais vaistų kūrimo bandymais. Bet šį kartą tiesiog jaučiu: viskas bus kitaip.“