Šalys padidino metalo apimtis 374,1 tonų, Rusijai bei Kinijai toliau kaupiant atsargas, o Lenkijai įsigijus nemažą aukso kiekį. Manoma, kad tokia tendencija išliks, atsižvelgus į neseniai atliktą centrinių bankų apžvalgą, kuri parodė, kad 54 proc. respondentų prognozuoja, kad pasauliniai fondai per artimiausius dvylika mėnesių išaugs.

Pasaulio centriniai bankai didina atsargas, lėtėjant ekonominiam augimui, augant prekybos bei geopolitinei įtampai, ir šalių valdžios institucijoms siekiant mažinti priklausomybę nuo dolerio. Aukso kainos liepą šoktelėjo iki aukščiausio lygio per šešerius metus, nes aukso patrauklumą didina mažesnių JAV palūkanų normų prognozės ir susirūpinimas dėl ekonomikos.

Rinkos aukso kainos ketvirtadienį smuktelėjo, nukritusios antrą dieną iš eilės po to, kai Federalinis atsargų bankas užsiminė, jog greičiausiai nepradės ilgo politikos švelninimo ciklo. Tauriojo metalo kaina nusmuko 0,5 proc. iki 1407,04 JAV dolerio už unciją, sumažinusi šių metų metalo vertės prieaugį iki 9,7 procento.

Nuo 2009 metų šalys padidino aukso fondus maždaug 14 proc., ir šiuo metu atsargos vertinamos apie 1,6 trln. JAV dolerių.

Antrąjį šių metų ketvirtį Lenkija įsigijo 100 tonų, daugiausia iš visų centrinių bankų nuo 2009 metų Indijos pirkimo sandorio, ketvirtadienį praneša WGC. Pernai Lenkija įsigijo kiek mažesnį aukso kiekį. Tokios šalys kaip Rusija ir Kinija yra nuolatinės aukso pirkėjos, bet čia nemažai įtakos turi kalnakasybos pramonė, kurios Lenkija neturi, sakė tarybos rinkos žvalgymo skyriaus direktorius Alistairas Hewittas.

„Lenkijos pirkimai nėra padiktuoti vien atsitiktinumų, - sakė jis. – Tokius sprendimus palaiko tie patys pamatiniai motyvai, kurie skatina daugumą centrinių bankų, tai yra vertingų aktyvų kaupimas, diversifikavimas ir, kai kuriais atvejais, noras apsisaugoti nuo politinių rizikų.“

Bendra pasaulio paklausa per metus išaugo apie 8 proc., iki 2 181,7 tonos, daugiausia per pirmąjį metų pusmetį nuo 2016 metų.

Aukso biržoje kotiruojamų fondų (ETF) atsargos padidėjo, Jungtinėje Karalystėje (JK) ETF pritraukė tris ketvirtadalius įplaukų antrąjį metų ketvirtį, iš dalies dėl susirūpinimo, susijusio su „Brexit“. Daugelis aukso rinką palaikančių veiksnių vargu ar artimiausiu metu išnyks, pažymėjo A. Hewittas, pridurdamas, kad centinių bankų pirkimai taip pat greičiausiai išliks.

Yra požymių, jog aukso rinkos kilimas ima kenkti paklausai. Nors juvelyrinių dirbinių pirkimai antrąjį metų ketvirtį išaugo 2 proc., birželį sumažėjo paklausa Indijoje bei Kinijoje, didžiausiose pirkėjose, teigė A. Hewittas. Investuotojų susidomėjimas aukso luitais ir monetomis pastaruoju metu taip pat sumažėjo, pridūrė jis.