Europos Komisijos (EK) pasiūlymu, tik prasidėjus vasaros kelionių sezonui Ispanijos, Italijos ir Graikijos paplūdimiai kartu su tokiais miestais kaip Paryžius, Roma ir Berlynas galėtų įsileisti keliautojus, kurie yra pilnai pasiskiepiję nuo COVID-19.

„Metas atkurti ES turizmo pramonę ir atgaivinti tarpvalstybines draugystes saugiai“, – tviteryje rašė Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

Europa, nors vis dar grumiasi su trečiąja koronaviruso banga, jau rodo ženklų, jog gali suvaldyti ligą, kuri infekavo per 30 mln. žmonių regione. Infekcijų mastui slūgstant ir spartėjant vakcinacijos kampanijai, keliose valstybėse jau švelninami karantinai.

ES vykdomosios valdžios institucija pasiūlė įsileisti atvykėlius iš šalių su gana žemais užsikrėtimų rodikliais, taip pat ir tuos, kurie yra pilnai pasiskiepiję, teigiama pirmadienio pareiškime. Pasak vieno Komisijos pareigūno, pasiūlymams turi pritarti svari 27 Bendrijos valstybių-narių dauguma, jie galėtų būti patvirtinti jau gegužės pabaigoje.

Naujieji parametrai pakeistų visišką neesminių kelionių į ES draudimą visų, su keliomis išimtimis, šalių gyventojams. Taisyklės galioja daugiau nei metus, skaudžiai kirsdamos regionui, kuris didžiuojasi atviromis sienomis. Pagal minėtą pasiūlymą ES narės-valstybės būtų įpareigotos pripažinti visas ES patvirtintas vakcinas – įskaitant tas, kurias pagamino „Pfizer Inc.-BioNTech SE“, „AstraZeneca Plc.“, „Moderna Inc.“ ir „Johnson &Johnson“.

Nacionalinės vyriausybės turės veiksmų laisvę pripažinti vakcinas, įtrauktas į Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) leidžiamų naudoti ekstremalios padėties sąlygomis sąrašą“, bet jos negalės savarankiškai pripažinti kitų vakcinų. Tai reiškia, kad asmenims, paskiepytiems rusiška vakcina „Sputink V“ arba „Sinopharm“ ir „Sinovac“, nebus leidžiama nevaržomai keliauti į ES vien tik remiantis jų imunizacijos statusu.

Naujosiose taisyklėse bus nustatytas vadinamasis avarinis stabdis, kuris leistų narėms-valstybėms atkurti kelionių draudimus šalims, kuriose atsiranda pavojingų naujų atmainų ar smarkiai pašoka infekcijų mastas. Tokiu atveju iš tų šalių būtų įsileidžiami tik svarbiausių tarnybų darbuotojai, pavyzdžiui, diplomatai ir sveikatos priežiūros sektoriaus personalas, ir netgi tada jiems būtų taikomas griežtas testavimas ir karantino reikalavimai.

Spręsdami nuo pandemijos nukentėjusios sektoriaus problemas, 20-ies šalių grupės turizmo ministrai per virtualų susitikimą antradienį turėjo patvirtinti gaires tokiais klausimais kaip saugus judėjimas. Didysis dvidešimtukas (G20) – forumas, suburiantis draugėn didžiausias pasaulio ekonomikas, – turėtų palaikyti vadinamųjų vakcinos pasų, įskaitant ES Žaliąjį skaitmeninį sertifikatą, idėją.

Kitas žingsnis ES patvirtinimo procese bus žengtas trečiadienį, kai narių-valstybių atstovai suvažiuos į Briuselį aptarti pasiūlymo.

Kaip žurnalistams sakė vienas Komisijos pareigūnas Briuselyje, Izraelis tikrai bus sąraše šalių, kurių paskiepytiems piliečiams bus leista keliauti į ES. Abipusiškumo principas taip pat bus svarstomas kaip veiksnys, leidžiantis palengvinti poilsio keliones, pridūrė pareigūnas, paklaustas apie Jungtinės Karalystės gyventojus.

Komisija sudarys sąrašą patvirtintų vakcinacijos sertifikatų, išduodamų ES nepriklausančių šalių.
Diskusijos su Vašingtonu, tikimasi, leis įvesti vienodą sertifikatą, kuris atitiktų ES saugumo ir tikslumo standartus, sakė Komisijos pareigūnas.

Kam bus leidžiama laisvai, be būtinybės izoliuotis, keliauti Europoje

ES šalių gyventojams, turintiems Skaitmeninį žaliąjį sertifikatą – planuojamą dokumentą, kuris parodys, kad jo turėtojas yra arba pilnai pasiskiepijęs, arba persirgęs koronavirusu ir turi imunitetą, arba turi neigiamą neseniai atlikto testo rezultatą.

ES nepriklausančių šalių gyventojams, kurie gali įrodyti, jog yra pilnai pasiskiepiję ES vaistų reguliuotojo patvirtintomis vakcinomis ir, galimai, vakcinomis, kurioms leidimą suteikė PSO. Europos Komisija pateiks sąrašą ne ES šalių išduotų vakcinacijos sertifikatų, kurie bus pripažįstami.

Gyventojams iš „baltojo sąrašo“ ES nepriklausančių šalių, kuriose ligos plitimo rizika nedidelė.

Sąrašas bus atnaujinamas remiantis epidemiologine situacija; reikalaujama, kad naujų patvirtintų COVID-19 atvejų skaičius per keturiolika dienų neviršytų 100 šimtui tūkstančių gyventojų, Ankstesnis slenkstis siekė 25.