Prezidento taikiklyje atsidūrė daugiau nei 20 metų kariuomenėje ištarnavęs pulkininkas leitenantas Alexanderis Vindmanas, kuris tarnavo Irake, buvo sužeistas ir net apdovanotas „Purpurine širdimi“.

A. Vindmanas – Baltųjų rūmų vyriausiasis Ukrainos reikalų specialistas Nacionalinio saugumo taryboje – antradienį liudijo apkaltos tyrėjams, kaip D. Trumpas ir jo administracija mėgino priversti Ukrainą atlikti fiktyvų korupcijos tyrimą, susijusį su jo politiniu priešininku, buvusiu viceprezidentu Joe Bidenu.

A. Vindmanas žinojo apie tai, nes kartu su kitais asmenimis liepos mėnesį buvo šalia, kai D. Trumpas skambino Ukrainos lyderiui ir būtent tai ir nurodė padaryti.

A. Vindmanas taip pat dalyvavo anksčiau Baltuosiuose rūmuose įvykusiame susitikime, kurio metu D. Trumpo ambasadorius Europos Sąjungoje Gordonas Sondlandas nurodė Ukrainos delegacijai, kad susitikimas su D. Trumpu įvyks tik tuomet, jeigu Ukraina atliks tyrimą dėl J. Bideno.

Nors jo reputacijai kenkiančių įrodymų kiekis vis auga, D. Trumpas atsisako tai pripažinti. Užuot tai padaręs, jis socialiniame tinkle ėmė koneveikti A. Vindmaną.

„Kiek dar Never Trumperių (taip vadinami judėjimo prieš Amerikos prezidentą nariai) bus leista liudyti apie visiškai normalų telefono skambutį, kai visiems tereikia PERSKAITYTI STENOGRAMĄ! – tviteryje parašė D. Trmpas. – Aš žinojau, kad žmonės klausosi skambučio (kodėl turėčiau sakyti kažką netinkamo?), ir man tai netrukdė, tačiau kodėl tiek daug?“

Baltųjų rūmų skambučius, susijusius su nacionalinio saugumo klausimais, kiekvienoje administracijoje stebi nemažai stebėtojų, įskaitant respublikonų ir demokratų.

Šiek tiek vėliau D. Trumpas tviteryje vėl parašė: „Kaip skelbia korumpuota žiniasklaida, esą, skambutis Ukrainai „buvo susijęs“ su šiandieniniu Never Trumperiu liudininku. Ar jis dalyvavo tame pačiame telefoniniame pokalbyje? Negali būti! Prašau, paprašykite jo perskaityti skambučio stenogramą. Raganų medžioklė!“

A. Vindmanas yra karys ir suaugęs žmogus, tad neabejotinai žinojo, kad taip ir bus. Jis gimė Ukrainoje, kai ši dar buvo Sovietų Sąjungos dalis, ir kartu su šeima emigravo į Jungtines Valstijas 1979 metais, kai jam buvo pusketvirtų metų.

Pirmadienio vakarą „Fox News“ vedėja Laura Ingraham ir buvęs Teisingumo departamento pareigūnas Johnas Yoo kartu per televiziją iškėlė idėją, kad A. Vindmanas gali būti šnipas. O rytinės laidos „Fox & Friends“ vedėjas Brianas Kilmeade antradienį mėgavosi spekuliuodamas apie A. Vindmano „artumą“ Ukrainai.

Veikiausiai vis tai paaiškina, kodėl po savo liudijimo A. Vindmanas prakalbo ir apie savo karjerą.

„Aš labai vertinu amerikietiškas vertybes ir idealus, laisvės galią. Esu patriotas, ir mano šventa pareiga ir garbė yra siekti mūsų šalies pažangos ir ginti MŪSŲ šalį, nepriklausomai nuo partijos ar politikos, – sakė jis savo iš anksto parašytoje kalboje. – Daugiau nei dvidešimt metų aš buvau aktyvus Jungtinių Valstijų kariškis ir diplomatas, tarnavau šiai šaliai be jokių sąsajų su partijomis ir tai dariau su didžiausia pagarba ir profesionaliai esant tiek respublikonų, tiek ir demokratų administracijoms.“

Tačiau A. Vindmano tarnyba ir patriotizmas nerūpi prezidentui ir jo televiziniams gynėjams. Tik A. Vindmano tarnyba ir patriotizmas turėtų rūpėti visiems kitiems, nepriklausomai nuo partijos ar ideologinių įsitikinimų. D. Trumpo išpuoliai prieš institucijas ir teisės viršenybę jau nieko nebestebina. Tačiau jo asmeniniai išpuoliai yra dar šlykštesni ir, deja, tikrai nėra naujiena.

Juk D. Trumpas tai daro jau seniai.

Ne vieną dešimtmetį jis Niujorke peikė vietos politikus, verslo konkurentus ir žiniasklaidą, kol galiausiai užlipo į nacionalinę areną. Kalbų ir abejonių apie tariamą Barako Obamos prezidentavimo neteisėtumą, nes jis, esą, negimė Jungtinėse Valstijose, skatinimas tapo bene pirmuoju jo politiniu triuku per 2016 metų prezidentinę rinkimų kampaniją.

Kampanijos pradžioje jis taip pat reiškė abejonių dėl velionio senatoriaus Johno McCaino karinių nuopelnų. Kaip žinoma, senatorius Vietnamo karo metu šešerius metus praleido nelaisvėje. (O D. Trumpui sėkmingai pavyko penkis kartus atidėti karinę tarnybą ir išvengti tarnybos Vietname).
Prezidentinės rinkimų kampanijos metu D. Trumpas apšmeižė musulmonų amerikiečių Khizro ir Ghazalos Khanų karį sūnų, žuvusį per karą Irake.

Dar vienas įsimintinas įvykis įvyko taip pat per 2016 metų prezidentinę rinkimų kampaniją, kai D. Trumpas ne kartą puolė federalinį teisėją Gonzalo Curielį, pirmininkavusį teismui dėl sukčiavimo, susijusio su Trumpo universitetu. Nors teisėjas gimė Jungtinėse Valstijose, D. Trumpas pareiškė, kad dėl savo meksikietiškų šaknų jis negali pirmininkauti teismui.

Anksčiau šiais metais D. Trumpas ne kartą pareiškė, kad keturios ne baltaodės demokratės Kongreso narės, kurių trys gimė Jungtinėse Valstijose, turėtų grįžti į savo protėvių šalis.

Praėjusią savaitę D. Trumpas ne kartą abejojo Williamo Tayloro patriotizmu. W. Tayloras yra karjeros karys ir diplomatas, kuris dabar yra aukšto rango JAV atstovas Ukrainoje. W. Tayloras taip pat paliudijo, kad D. Trumpas asmeniškai ir labai aiškiai mėgino priversti Ukrainą atlikti tyrimų, kurių taikiniais taptų jo politiniai oponentai.

Ir D. Trumpas W. Taylorą koneveikė taip pat, kaip ir A. Vindmaną, pavadindamas jį Never Trumperiu.

JAV prezidentas visą savo gyvenimą pirmenybę teikė savęs reklamavimui ir įvairiems triukams, o ne tarnybai visuomenei. Ir tai yra pakankamas įrodymas, kodėl dabar yra ta akimirka, kai visi turėtume stoti tokių patriotų kaip A. Vindmanas ir W. Tayloras, pusėn, nes jie išdrįso pereiti D. Trumpui kelią.