Šimtai laisvai samdomų kovotojų, pavaldžių Jevgenijui Prigožinui, verslininkui, neoficialiai vadinamam „Putino šefu“ dėl maisto tiekimo sutarčių su Kremliumi, buriasi šalia šiaurės vakarų Sirijos miesto Idlibo, rengdamiesi plataus masto atakai, kuri turėtų prasidėti po kelių savaičių, teigia šaltiniai.

Šie kariai, sugrupuoti į tankais apginkluotus padalinius po penkiasdešimt vyrų ir remiami Rusijos oro pajėgų, pirmiausia ketina drauge su ginkluotosiomis Sirijos pajėgomis parengti evakavimo koridorius civiliams gyventojams, teigė vienas iš šaltinių. Tada jie stos į mūšį gatvėse, siekdami išvalyti tankiai apgyventą miestą nuo tūkstančių kovotojų, susijusių su „al–Qaeda“, sakė jis. Operacija, jeigu ji bus pradėta, gali užtrukti mėnesius.

J. Prigožinas neatsiliepė į prašymą pakomentuoti, siųstą elektroniniu paštu jo bendrovei „Concord Catering“. V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas tik pareiškė, kad Rusija veiks Idlibe, „vadovaudamasi susitarimais“ su kaimynine Turkija, pagrindine naujausių karinių veiksmų regione kritike.

Taikos sugrąžinimas Idlibe leistų prezidentui Basharui al Assadui konsoliduoti kontrolę vos ne visoje nafta turtingoje šiaurės rytų Sirijos dalyje, kur JAV remiami kurdai siekia platesnės autonomijos. Aštuonerius metus trukusio nuožmaus karo užbaigimas parengtų dirvą „inicijuoti susitaikymo ir atkūrimo pastangas“, teigia Aleksejus Malašenka, vyresnysis analitikas iš „Dialogue of Civilizations“, Berlyne įsikūrusios tyrimų grupės, finansuojamos ilgamečio V. Putino sąjungininko.

„Jeigu B. Assadas susigrąžintų visą kontrolę Idlibe, nebekiltų daugiau kalbų apie jo nušalinimą, – sakė jis. – Įvyktų didžiulis lūžis – tiek jam, tiek Rusijai“.

Rusijai, B. Assado prašymu, įsitraukus į karą 2015 metais, jo kariuomenė, taip pat remiama Irano, susigrąžino didelį teritorijos ruožą iš „Islamo valstybės“ (IS) kovotojų ir jungtinių grupių iš JAV, Saudo Arabijos, Kataro ir Turkijos. Idlibas ir to paties pavadinimo aplinkinis regionas, plotu dukart didesnis už Liuksemburgą, yra paskutinė provincija, vis dar kontroliuojama džihadistų.

Trys milijonai čia gyvenančių civilių ir aršus pasipriešinimas iš Turkijos, kuri baiminasi, kad į jos jau dabar perpildytus pabėgėlių centrus plūstelės nauja persikėlėlių banga, iki šiol atbaidydavo pastangas pradėti plataus masto puolimą. Bet Sirijos pajėgos paspartino puolimą pastaraisiais mėnesiais, tuo pakursčiusi Jungtinių Tautų (JT) bei Jungtinių Valstijų įspėjimus dėl gresiančios humanitarinės katastrofos.

Provincijos gyventojų skaičius išaugo daugiau nei dvigubai nuo konflikto pradžios, per visą šį laikotarpį 5,6 mln. žmonių buvo priversti palikti šalį, o dar 6,6 mln. – persikelti į naują vietą šalies viduje, rodo JT duomenys.

Idlibas šiuo metu išlieka dėmesio centre V. Putino vadovaujamoms jėgoms stengiantis išjudinti įstrigusius planus dėl naujos konstitucijos, kuri Sirijos regionams suteiktų daugiau autonomijos ir stabilumo, būtino tam, kad būtų pradėti atstatymo darbai ir kad pabėgėliai būtų parvilioti atgal į šalį iš Turkijos, Jordanijos ir kitur.

Neaišku, ar Kremlius koordinuoja savo karinius planus dėl Idlibo su Turkija, kuri įkūrė stebėjimo postus regione, kad padėtų apsaugoti sunitų daugumą. Rusija, Turkija ir daugiausia šiitiškas Iranas remia Sirijos pokario konstitucijos parengimo procesą.

Trys šalys sutarė dėl visų narių, išskyrus vieną, 150 sirų, kurie sudarys komitetą, atsakingą už naujosios konstitucijos parengimą, ir tikisi parengti galutinį jų sąrašą per rugsėjo 16 dieną vyksiantį susitikimą Ankaroje, sakė vienas aukštesnio rango Turkijos pareigūnas su anonimiškumo sąlyga.

Rusijos gynybos ministerija nesureagavo į prašymą pakomentuoti situaciją Idlibe, Turkijos vyriausybė komentuoti atsisakė. JAV valstybės departamento pareigūnai taip pat atsisakė komentuoti.

V. Putinas praėjusią savaitę pranešė, kad jis kartu su savo Turkijos kolega Recepu Tayyipu Erdoganu sutarė dėl „papildomų“ priemonių, skirtų „neutralizuoti teroristų centrus“ Idlibe, bet nepateikė detalesnių paaiškinimų. R.T. Erdoganas ketvirtadienį dar kartą pagrasino atverti vartus Sirijos pabėgėliams bėgti į Europą, jeigu Ankara nesulauks didesnės tarptautinės paramos iš Europos Sąjungos ir kitų pasaulio šalių.

JAV antskrydžiai

Turimais duomenimis, 4 100 žmonių, įskaitant tūkstantį civilių, žuvo Idlibo provincijoje nuo šių metų balandžio, kai S. Assado pajėgos – padedamos Rusijos ir Irano, – sustiprino savo puolimą prieš įtariamas teroristų grupuotes, skelbia Sirijos žmogaus teisių observatorija, Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi stebėsenos grupė. Rusija nuo šeštadienio Idlibe paskelbė paliaubas, tą pačią dieną JAV raketos nukovė dešimtis „Al Qaeda“ kovotojų provincijos stovykloje.

Oro antskrydžiai įsiutino Rusijos kariuomenę, kuri pareiškė negavusi jokio perspėjimo, situaciją telefonu aptarė Rusijos generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas ir JAV Štabų vadų komiteto pirmininkas Josephas Dunfordas, kaip pranešė Rusijos gynybos ministerija. Pokalbio metu V. Gerasimovas ir J. Dunfordas aptarė, kaip būtų galima išvengti „incidentų per kovos su teroristais operacijas“, teigė ministerija.

Įtampa santykiuose tarp buvusių Šaltojo karo priešų atsinaujino Sirijoje 2018 metų vasarį, kai JAV raketos užmušė apie 200 J. Prigožino samdinių per bandymą užimti kurdų kontroliuojamus naftos objektus.

Vis dėlto jo kovotojai, įskaitant karo Ukrainoje veteranus, pasiekė nemažų laimėjimų Sirijoje. Jie atliko lemiamą vaidmenį išlaisvinant iš „Islamo valstybės“ kovotojų senovinį Palmyros miestą, įtrauktą į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

B. Assadas stovi prie šalies valdžios vairo nuo 2000 metų, kai mirė jo tėvas, glaudžiai bendradarbiavęs su Kremliumi, ir dabar jo tiesioginis tikslas Idlibe – per nauja atidaryti greitkelį, jungiantį žemės ūkio centrą su karo nusiaubtu Alepu, kitados laikytu Sirijos prekybos sostine, sakė strategas iš Ankaroje įsikūrusio ekonominės politikos turimų fondo Nihatas Ali Ozcanas.

O tada V. Putinas padės R.T. Erdoganui išstumti pabėgėlius iš Turkijos atgal į Siriją, pažymi Vladimiras Frolovas, buvęs rusų diplomatas, kuris šiuo metu dirba Maskvoje užsienio politikos analitiku.

„V. Putinas tuomet pasinaudos pabėgėlių bėgimu priešinga kryptimi, kad sugėdintų europiečius, – ypač E. Macroną – ir išprovokuotų juos teikti B. Assadui pagalbą atstatymo darbams“, – sakė jis.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas per susitikimą su V. Putinu šių metų rugpjūtį pabrėžė, kad yra „gyvybiškai svarbu“ tiek Rusijai, tiek Sirijai sustabdyti bombardavimo kampaniją Idlibe, nes „po bombomis žūsta vaikai“.