Bet kartu ji jaučiasi sutrikusi dėl tolesnių veiksmų, Berlynas irzta, jog V. Putinas nerodo jokio lankstumo, teigia du anoniminiais pagrindais sutikę kalbėtis pareigūnai, susipažinę su jos nuomone.

A. Merkel V. Putinui yra laidas su Vakarais, ir ji linkusi atidžiai rinktis žodžius. Bet jos tonas pasikeitė. Praėjus mažiau nei dviem valandoms po to, kai Berlyno gydytojai nusprendė, kad A. Navalnas, garsus V. Putino kritikas, greičiausiai buvo apnuodytas, A. Merkel pareikalavo, kad V. Putinas „išsamiai ir skubos tvarka ištirtų šį reikalą“.

Tokia greita jos reakcija, pasak pareigūnų, siunčia Kremliui atitinkamą signalą: A. Merkel šią istoriją vertina labai rimtai. Tai naujausias incidentas sąraše įvykių, sukėlusių didžiulį nepasitenkinimą, tokių kaip žmogžudystė vidury dienos viename Berlyno parkų praėjusią vasarą ir 2015 metais įvykdyta kibernetinė ataka prieš Bundestagą, žemuosius Vokietijos rūmus.

A. Merkel užaugusi Rytų Vokietijoje ir puikiai kalbanti rusiškai, stengiasi pasinaudoti savo pareigomis ir atverti dialogo kanalą su V. Putinu, tarnavusiu KGB leitenantu Dresdene dar prieš sugriūnant Berlyno sienai 1989 metais.

Ribota įtaka

Bet kad ir kokia įtakinga ji atrodė, dabar ši įtaka, regis, smarkiai nusilpo. Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos pasmerkimas faktų nepakeitė, net jeigu V. Putinas buvo išstumtas iš Didžiojo aštuoneto (G8) grupės.

Dabar, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas įklimpęs prezidento kampanijoje, o A. Merkel ilgoji kadencija baigiasi kitais metais, V. Putinas galbūt jaučiasi drąsesnis veikti, nesibaimindamas atpildo.

Iš tiesų, jo vyriausiasis atstovas spaudai tiesiog nesiteikė jos klausyti, atkirtęs, jog nėra reikalo nieko tirti, nes dar neįrodyta, jog A. Navalnas buvo apnuodytas. Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas šeštadienį buvo atskraidintas į Berlyną po to, kai ketvirtadienį skrisdamas į Maskvą pasijuto blogai ir prarado sąmonę.

Valstybės Dūmos vadovas Viačeslavas Volodinas užsiminė, esą visa ši istorija gali būti „Vokietijos ir kitų Europos Sąjungos narių provokacija, kuria siekiama sukurpti dar daugiau nepagrįstų pareiškimų prieš mūsų šalį.“

Tačiau Berlyno „Charite“ ligoninės medikų komanda pirmadienį pranešė nustatę cholinesterazės inhibitorių, galimai nervus paralyžiuojančios medžiagos, pėdsakų, nors konkreti medžiaga vis dar nežinoma.

Raginimas imtis griežtesnių priemonių

Mažiausiai vienas įstatymų leidėjas iš A. Merkel partijos, Michaelas Brandas, paragino ES ir Berlyną imtis „griežtesnių priemonių sustabdyti vis dažniau pasitaikančias valstybės remiamas žmogžudystes“. Kiti Berlyno pareigūnai teigia, jog per anksti kalbėti apie sankcijas.

„Žinoma, visa tai labai kenkia Rusijos santykiams su Vokietija ir Europa“, - interviu sakė Andrejus Kortunovas, Kremliaus įsteigtos Rusijos tarptautinių reikalų tarybos direktorius.

Bet tuomet visada grįžtama prie to paties klausimo: ką reikia padaryti, kad pasikeistų geopolitinė lygtis. Pilietiniai neramumai, nukreipti prieš Kremlių Rusijos Tolimuosiuose Rytuose ir liaudies sukilimas prieš Baltarusijos V. Putino remiamą lyderį Aliaksandrą Lukašenką, galėtų būti tie impulsai, kurie bent iš dalies pakeistų mąstymą.

Pasak A. Kortunovo, tai, kas vyksta, gali paskatinti Vakarus garsios opozicijos figūros apnuodijimą traktuoti „kaip ženklą, kad V. Putinas praranda situacijos kontrolę“.

Jeigu dabartinė trintis pasiektų piką, tokiems projektams kaip „Nord Stream 2“ dujotiekis, tiesiamas Baltijos jūros dugnu, kurį A. Merkel vyriausybė gynė nuo stiprios JAV ir ES narių-valstybių kritikos, gali iškilti pavojus.

„Gali būti sugriauta pusiausvyra pačioje ES, ir vokiečiai gali būti priversti daryti nuolaidas“, - sakė jis.

Nulinis pasitikėjimas

Pasitikėjimas tarp A. Merkel ir V. Putino yra kaip niekad žemas, o nuo tada, kai 2014 metais V. Putinas atplėšė Krymo pusiasalį nuo Ukrainos ir suteikė paramą Ukrainos separatistams rytiname Donbaso regione, santykiai toliau šlijo.

Šių metų gegužę A. Merkel Rusijos įtariamą dalyvavimą 2015 metų kibernetinėje atakoje prieš Bundestago kompiuterinę sistemą pavadino „siaubingu“. Tuo tarpu Vokietijos prokurorai pateikė baudžiamuosius kaltinimus dėl Gruzijos piliečio nužudymo, įvykdyto vidury dienos Tiergarteno parke praėjusių metų rugpjūtį. Jų tvirtinimu, už šios žmogžudystės slepiasi Rusijos valstybės veikėjai.

Gangsteriško stiliaus egzekucija buvo centrinė tema per A. Merkel pastarąjį susitikimą su V. Putinu, per gruodį Paryžiuje vykusį viršūnių pasitarimą dėl Ukrainos. Tuo metu A. Merkel pakartojo savo reikalavimus dėl Rusijos teisinės pagalbos, ir V. Putinas sutiko.

Bet, kaip pabrėžia Vokietijos pareigūnai, jokios tokio pobūdžio pagalbos nesulaukta ir dabar, panašu, jos nė nesitikima.