Remiantis „Bloomberg“ paskaičiavimais, pirmadienį bitkoinas pakilo net 4,3 proc. nuo beveik 10 163 dolerių penktadienį, taigi jo pelnas šiais metais siekia maždaug 40 proc.

Poslinkis į penkiaženklių skaičių teritoriją kilo po biržos sujudimo, kai „S&P 500“ indeksas pasiekė naujas aukštumas, mat baiminamasi, kad pasaulinį augimą sulėtins koronaviruso protrūkis.

„Šis pagyvėjimas atspindi pakilusį susidomėjimą rizikingu turtu, kadangi optimistiškai tikimasi, jog koronaviruso poveikis apsiribos pirmuoju ketvirčiu, o Kinija per antrojo etapo prekybos derybas su JAV elgsis gražiai“, – teigia Edas Moya. „Oanda“ vyresnysis rinkos analitikas.

Kriptovaliutų augimo tendencija išliko pastebima ištisus metus, o kai kurie analitikai ir skaitmeninio turto entuziastai tvirtina, kad jos tampa saugiu prieglobsčiu, visame pasaulyje tebesitęsiant geopolitiniams neramumams.

„Investicijų bendruomenėje kalbama, kad bitkoinas vis labiau įsitvirtina kaip saugi priebėga ir apsidraudimas nuo infliacijos, – interviu „Bloomberg“ Niujorko būstinėje teigė „Grayscale Investments“ generalinis direktorius Michaelas Sonnensheinas. Jei pasikliautume istorija, artėjantis vadinamasis halvingas (angl. halving), kuris turėtų įvykti gegužės mėnesį, taip pat gali turėti įtakos bitkoino kainai.

Kai kurie bitkoino entuziastai prognozuoja ir tolesnį augimą. Pavyzdžiui, „Fundstrat Global Advisors“ atstovas Robas Sluymeris tikisi, kad per antrąjį šių metų ketvirtį jo prekyba svyruos nuo 10 000 iki 11 000 dolerių. „Bloomberg Intelligence“ analitikas Mike'as McGlone'as teigia, kad didžiausios kriptovaliutos perspektyva 2020 m. išlieka palanki. „Panašiai kaip aukso atveju, teigiami lūkesčiai turėtų lemti bitkoino kainos padidėjimą“, – rašė jis vasario 5 d.

Bitkoinas 2017 m. gruodį kainavo beveik 20 000 dolerių, o tų pačių metų pabaigoje išpopuliarėjo ir pakilo maždaug 1400 proc. Kitais metais kriptovaliuta nukrito 74 proc., o 2019 m. vėl pakilo ir siekė 100 proc.