„Stone Family Office“ vadovas teigia abejojantis, ar per ateinantį dešimtmetį obligacijų rinka atneš kokią nors realią grąžą. Jis prognozuoja, kad akcijų rinkos patirs nemažą kritimą ir paskui išsilygins, o rizikos ir privataus kapitalo pinigai ir toliau vaikysis retai pasitaikančių galimybių.

„Šeimos biurams artėja labai sudėtingas metas, kai reikės perskirstyti pinigus“, – teigia šešiasdešimtmetis R. Stone'as, kurio pradinis turtas buvo sukauptas iš kolektyvinių ieškinių bylinėjimosi mokesčių.

R. Stone'as žino, ką kalba, nes kas antrą mėnesį organizuoja „Palm Beach Investment Research Group“ – Palm Byče, Floridoje įsikūrusio 35 šeimos biurų tinklo – susitikimus. „Sričių, į kurias verta investuoti, vis mažiau, ir į jas kėsinasi vis daugiau pinigų“, – pažymi jis.

Jo požiūriui pritaria didžioji dalis iš 360 visame pasaulyje veikiančių šeimos biurų, apklaustų rengiant 2019 m. „UBS“ Pasaulinę šeimos biurų ataskaitą, kuri buvo atlikta kartu su „Campden Research“ ir paskelbta pirmadienį. Dauguma tikisi, kad iki 2020 m. pasaulio ekonomika įžengs į recesiją, o didžiausias pesimistiškai nusiteikusių respondentų procentas užfiksuotas besivystančiose rinkose. Maždaug 42 proc. šeimos biurų visame pasaulyje kaupia pinigų atsargas.

„Investuotojai atsargesni“

„Investuotojai, kurių grynoji vertė ypač aukšta, tapo atsargesni ir vengia viešųjų akcijų rinkų, – teigia Timothy O’Hara, „Rockefeller Global Family Office“ prezidentas. – Tai verčia vis daugiau žmonių susimąstyti apie privačias investicijas, alternatyvias investicijas arba pinigų kaupimą.“

Jeffrey'is Gundlachas, „DoubleLine Capital“ vyriausiasis investicijų pareigūnas, šį mėnesį pareiškė manantis, kad iki 2020 m. lapkritį įvyksiančių prezidento rinkimų JAV su 75 proc. tikimybe patirs ekonominį nuosmukį, o rugpjūčio mėnesį „Bloomberg“ apklausti ekonomistai prognozavo 35 proc. tikimybę per ateinančius 12 mėnesių, arba keturiais procentiniais punktais daugiau, nei liepos mėnesį. Tuo tarpu Pasaulio bankas sumažino savo 2019 m. pasaulinę prognozę iki mažiausio rodiklio nuo finansų krizės, įvykusios prieš dešimtmetį.

Šeimos biurai pasaulinėse finansų rinkose tampa vis rimtesne jėga. „Campden“ skaičiuoja, kad tokios firmos valdo apie 5,9 trilijonus dolerių. „UBS“ tyrime dalyvavę biurai vidutiniškai valdo po 917 milijonų dolerių.

Investavimo rezultatai tiems, kas atsakinėjo į klausimyną, kuris buvo platinamas vasario–kovo mėnesiais, buvo nevienodi. „UBS“ duomenimis, vidutinė šeimos biuro grąža per 12 mėnesių prieš dalyvavimą apklausoje buvo 5,4 proc.

Išsivysčiusių rinkų akcijos atnešė didžiausią nusivylimą – jų grąža vidutiniškai siekė 2,1 proc. Didžiausią vidutinį pelną – 6,2 proc. – gavo šeimos biurai Azijos ir Ramiojo vandenyno bei besivystančių rinkų regionuose, po jų – 5,9 proc. Šiaurės Amerikoje ir 4,3 proc. Europoje.

Pagrindinis turtas

Pagrindinė turto klasė buvo privatus kapitalas: vidutinė tiesioginių investicijų grąža siekė 16 proc., o investuojant į fondus – 11 proc. Nekilnojamajam turtui taip pat sekėsi neblogai – vidutiniškai sugrįžo 9,4 proc., ir dabar ši klasė sudaro 17 proc. vidutinio šeimos biuro portfelio, arba 2,1 procentiniais punktais daugiau, lyginant su praėjusiais metais.

Remiantis apklausa, per ateinančius metus 46 proc. šeimų ketina skirti daugiau pinigų tiesioginėms privataus kapitalo investicijoms: 42 proc. daugiau lėšų skirs privataus kapitalo fondams, o 34 proc. daugiau investuos į nekilnojamąjį turtą.

Šeimos biurai taip pat vis daugiau dėmesio skiria kitokio pobūdžio problemai: paveldėjimo planavimui. Šiemet 54 proc. respondentų teigė turintys paveldėjimo planus, lyginant su 43 proc. praėjusiais metais. Vis dėlto tik trečdalis šeimos biurų visame pasaulyje prisipažino parengę raštiškus paveldėjimo planus.